Skip to content

Jaki będzie wynik wyborów?

1235710

Komentarz

• Eden napisal(a):
    Nie, nie czytałem. W ogóle to głupia sprawa, ale nie umiem czytać. Ile miszczu bierzesz za korepetycje z czytania?
  • Nie jest problemem, że kilka partii kandydujących do koalicji śmieciowej przekroczy próg wyborczy, bo małych okręgach tworzą się ukryte progi wyborcze. Na przykład przy 9 mandatach trzeba przekroczyć 11% by mieć gwarancję uzyskania mandatu. Gorzej, jeśli zlew, banksteria lub ZSL zaczną znacząco zyskiwać - wtedy prognozy Pallade może się nie spełnić.

• robert.gorgon napisal(a):
    Nie jest problemem, że kilka partii kandydujących do koalicji śmieciowej przekroczy próg wyborczy, bo małych okręgach tworzą się ukryte progi wyborcze. Na przykład przy 9 mandatach trzeba przekroczyć 11% by mieć gwarancję uzyskania mandatu. Gorzej, jeśli zlew, banksteria lub ZSL zaczną znacząco zyskiwać - wtedy prognozy Pallade może się nie spełnić.

To trochę inaczej. Najgroźniejsze są PSL i Lewica. PSL ma skupione poparcie, więc nawet przy małym wyniku ogólnokrajowym dostanie sporo mandatów. Co więcej, w tych okręgach największe poparcie ma PiS, więc w razie ewentualnego niewejścia PSL, te mandaty w 2/3 bierze PiS.
    A Lewica? Żeby wejść musi mieć ponad 8%, a to już mocna podstawa. I poparcie też jest w miarę skupione, choć nie tak jak przy PSL.

Natomiast Kukiz, KORWiN i Nowoczesna jeśli dostaną w przedziale 6-7%, to przy ich rozproszonym poparciu dostaną po kilka mandatów, które "równo" urwą PiS i PO, więc to prawdopodobnie nie będzie miało większego znaczenia, a jeszcze KORWiN i Kukiz mogą być rezerwuarem brakujących głosów. Nimi się nie ma co przejmować.

Wniosek? Należałoby podjąć ofensywę na wsi i jakoś wesprzeć nieoficjalnie "Razem", zeby podkopali Lewicę od lewej.
  • A jeszcze jedno. Cały ten Swetru. Jego wzrost może mieć nawet pozytywny wpływ na mandaty dla PiS, w określonych sytuacjach i oczywiście do pewnego pułapu, bo osłabia PO.
  • pantelej napisal(a):
    Tu jest ciekawa tabelka, jako uzupełnienie dot. sondaży
    http://lucekzadra.salon24.pl/672753,spokoj-i-logiczne-myslenie-czyli-pis-nie-ma-klopotow
    Super tekst.
    Dodam od siebie streszczenie anegdoty/wspomnienia autora: kto się pierwszy odezwie, ten przegrał.

• Dzisiejszy IPSOS (chyba najlepsza sondażownia) w podziale na mandaty:
    PiS 214
    PO 143
    ZL 39
    Kukiz 34
    PSL 20
    Nowoczesna 9
    MN 1
  • Mało... załóżmy że taki będzie wynik, z kim tu można cokolwiek zmontować?

• TecumSeh napisal(a):
    Mało... załóżmy że taki będzie wynik, z kim tu można cokolwiek zmontować?

Albo Kukiz albo rozłam w PO albo gra na nowe wybory.
  • TecumSeh napisal(a):
    Mało... załóżmy że taki będzie wynik, z kim tu można cokolwiek zmontować?

Ciasteczkowcy. Chyba nikt nie podejrzewa, że poczują jakieś zobowiązania wobec Ciasteczkowego? Poza tym - poseł ma reprezentować wyborców a nie wodza, ktoś coś takiego mówił.
  • Owszem, ale ja się obawiam że Ciasteczkowcy to zbieranina typów spod ciemnej gwiazdy, z którymi trudno będzie prowadzić poważną politykę.
    Obawiałem się że tak odpowiecie - ja tego nie widzę na dłuższą metę. Pozostaje modlitwa o większość bezwzględną.
  • TecumSeh napisal(a):
    Owszem, ale ja się obawiam że Ciasteczkowcy to zbieranina typów spod ciemnej gwiazdy, z którymi trudno będzie prowadzić poważną politykę.
    Obawiałem się że tak odpowiecie - ja tego nie widzę na dłuższą metę. Pozostaje modlitwa o większość bezwzględną.
    Sporo ciasteczkowych jedynek to mają (mieli?) być narodowcy, jak wyliczał kol. Rozum. Jakiś cień szansy jest,
  • edytowano October 2015
    Wątek2: samo głosowanie

Termin zamknięcia głosowania: 03. października 2015, sobota, 24:00

edit 09.10.2015: wezewiązku ze dynamiczną sceną polityczną, dzięki również PAD, termin zamknięcia głosowania w piątek o północy

Liczy się ostatni (swój) wpis, bo można zmieniać zdanie! :)
  • peterman napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    Owszem, ale ja się obawiam że Ciasteczkowcy to zbieranina typów spod ciemnej gwiazdy, z którymi trudno będzie prowadzić poważną politykę.
    Sporo ciasteczkowych jedynek to mają (mieli?) być narodowcy, jak wyliczał kol. Rozum. Jakiś cień szansy jest,
    Z ruchaczami? Nie róbmy jaj. Prędzej bym widział koalicję z tą idiotką Nowacką.
    Ja wyliczałem, ile oni mieli dostać przy bodajże 11-mandatowym wyniku listy i wychodzi 2 czy 3 razem z prezesem Ciechana.

Natomiast generalnie sytuacja 214 mandatów nie jest zła. Duda powołuje Szydło na premiera i powinna zagrać va banque chcą to poprą, nie to wypad z sejmu w kolejnym rozdaniu, jak w 2005 r.
  • Nie napisałem, że to szeroki czy długi cień :(
  • Palade:
    Minimum PiS to 37%, a maksimum kosztem PSL, KORWiN i KUKIZ'15 to 44%. Wzrost Nowoczesnej i ZLEW to PO między 17%-20%.
    image
  • PiS 40%
    PO - 25%
    ZLEW - 10%
    KUKIZ - 8%
    PSL - 5%
    NOWOCZERSKA - 5%
    KORWIN - 4%
    RAZEM - 2%
    INNE - 1%
  • TecumSeh napisal(a):
    Od kiedy to poseł ma prowadzić politykę poważną lub niepoważną? Poseł ma naciskać przyciski i zgarniać dietę.

• Warto sobie raz na jakiś czas przypomnieć, z kim i o co walczymy.
    Marcin KRÓL:
    Nie wolno pozwolić na legalne zmiany w podstawie prawa, którą jest konstytucja
  • extraneus napisal(a):
    Warto sobie raz na jakiś czas przypomnieć, z kim i o co walczymy.
    Marcin KRÓL:
    Nie wolno pozwolić na legalne zmiany w podstawie prawa, którą jest konstytucja
    Znaczy co - można pozwolić tylko na zmiany nielegalne?
    Pomijając już to, że - o ile dobrze pamiętam - 2 kwietnia 1997 Konstytucja została po prostu uchwalona, a nie objawiona przez anioła Dżibrila czy Moroni...
  • CzarnyPijar napisal(a):
    PiS 40%........
    przenieść typowanie tutaj, proszę
  • Nachalnie pompują Ryśka Swetra - gupie te sondaże.
  • Mania napisal(a):
    Nachalnie pompują Ryśka Swetra - gupie te sondaże.
    Pewne efekty są. Paru znajomych lemingów stwierdziło że PO już jest passe i pokochało Swetry.

• Mania napisal(a):
    Nachalnie pompują Ryśka Swetra - gupie te sondaże.
    A kogo mają pompować? Kukiza? ZLew z nieobliczalnym Zmyłerem na tylnym siedzeniu? Pezetel, który pod światłym przywództwem Janusza, miast zostać polską chadecją (takie były przecież plany polityka ze Starej Iwicznej), może nie wejść do Sejmu? No nawet rozhisteryzowana premier nie za bardzo nadaje się na popieranie? A Richard Piotr jak najbardziej nadaje się na pompowanie i przyszłe premierostwo "wszystko p-ko PiS".

• edytowano October 2015
    Rumun Balcerowicza jest pąpowany (ort. mor.) nie na dziś ani na najbliższe jutro. Pałkownik Spontan na razie chce go tylko zasadzić i żeby się przyjął do gleby. Pińć procentów, dwanaście, osiem koma dwa - wszystko jedno. Byle się jakoś wepchł do okrąglaka, żeby w nowej kadencji można było onego pompować na gawiedziowego menrza stanu. Hodowanie paprotki, zaczyna się od wsadzenia nędznego badyla do doniczki, a potem się toto nieustannie podlewa i wystawia do słońca.

Pamiętam z jakiego pułapu startowała Platforma, ile czasu zajęło Spontanowi napompowanie tego barachła do postaci ogólnopolskiego balona i zrobienie z Ryżego nieroba i tchórza - męża opacznościowego dla milionów lemingów.

Spontan to sowiecki trep, którego nauczono kilku sztuczek, a on je od lat powtarza. Jedyne co w nim niebezpiecznego to Nagant i brak skrupułów przed używaniem w miarę potrzeb.
  • Kłerde się śmiejecie z Nowoczesnego Swetru, a jeden mój znajomek nawet z jego listy kandyduje!!!
  • @randolph

Myślę że to celna diagnoza Richarda. Trzeba na niego uważać.
  • Zasadzą Sfetra na jesieni, a na wiosnę zgnije w glebie; lud za nim nie pójdzie, co najwyżej jakieś niedobitki leminżerii. Ten facet ma buźkę zawodowego gangstera. Nadaje się do polityki jak pułkownik Spontan na nianię do dzieci.
  • edytowano October 2015
    Nie pójdzie tak łatwo. Zainwestują w niego. Będą próbowac robić z niego nowoczesnego kontraDudę. Czy pamięta Koleżanka jaki był Tusk przed wykreowaniem go na europejskiego męża stanu? Był niepewny, z rozbieganymi oczyma, nieszczerym uśmieszkiem i lekko sepleniący. W warstwie opinii był uważany za powierzchownego lenia bez charyzmy i właściwości. Czy zmienił się bardzo? Moim zdaniem niewiele, ale jego wizerunek jak najbardziej.
  • Jeżeli zaprzeda duszę Szatanowi, to pójdzie jak burza.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.