Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, argumentowana powodami religijnymi, gospodarczymi lub politycznymi. Jest przeciwieństwem filosemityzmu. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do próby wyniszczenia narodu żydowskiego w okupowanej Europie"
Odrzucając "antysemityzm ekstremalny", co jest nie tak ?
Wszystko jest nie tak. Ile razy mam Tobie przypominać, że nasz Pan Jezus jako człowiek był Żydem (Joshua), Maryja Dziewica- Matka Boska była Żydówką, św. Paweł bez którego chrześcijaństwo pozostało by tylko nic nie znaczącą sektą w ramach judaizmu był Żydem (Szaweł), wszyscy Apostołowie byli Żydami etc. Antysemityzm będący formą prymitywnego rasizmu jest wielką obrazą Boga i jako taki został już dawno potępiony przez Magisterium Kościoła katolickiego
Antysemityzm – postawa wyrażająca uprzedzenie, niechęć, wrogość i dyskryminację Żydów oraz osób pochodzenia żydowskiego, postrzeganych jako grupa religijna, etniczna lub rasowa, argumentowana powodami religijnymi, gospodarczymi lub politycznymi. Jest przeciwieństwem filosemityzmu. Ekstremalny antysemityzm głosiła ideologia niemieckiego nazizmu, doprowadzając do próby wyniszczenia narodu żydowskiego w okupowanej Europie"
JORGE>
Czy dobrze rozumiem, że popierasz "niechęć, wrogość i dyskryminację"?
Brzost napisal(a): Czy dobrze rozumiem, że popierasz "niechęć, wrogość i dyskryminację"?
Raczej nie leży to w mojej naturze (choć to nie do końca prawda, dalej opiszę), ale uważam, że mam prawo. Mam prawo żywić do ludzi i narodów niechęć i ją okazywać. Mam prawo również okazywać wrogość i dyskryminować, kogokolwiek mi się podoba i ze względów takie jakie mi do łba przyjdą. Oczywiście do pewnych granic, których powinno strzec prawo (ale w wydaniu oldskulowym, czyli nietykalność osobista, ochrona własności, zabezpieczenie przed dręczeniem). Oczywiście akceptuję również sytuację odwrotną. Nie mam nic przeciwko, żeby być dyskryminowanym, czy odczuwać niechęć i wrogość wobec siebie, ze względów na to, że jestem Polakiem, chrześcijaninem czy osobą heteroseksualną. Z małym wyjątkiem, nie wtedy kiedy jestem u siebie.
A dlaczego, chociaż nie leży to w mojej naturze, różnie się zachowuję ? Bo mieszkam tam gdzie mieszkam i mamy chociażby problem białoruski. Nawet nie muszę tego świadomie robić, już w młodym wieku, kiedy rozejrzałem się wokół siebie okazało się, że nie mam znajomych białoruskich. W pracy jest śladowa ilość. Trochę celowo, trochę podświadomie to wyszło. Czy ja mam kochać ludzi, którzy nienawidzą wszystkiego co jest mi ważne, których mentalność i styl działanie przyprawia mnie o mdłości ? Nie. Moim obowiązkiem jest ich zmarginalizować, używając słów najlżejszych. Jeżeli nie będziemy tego robić to znaczy, że oszaleliśmy, albo jesteśmy już naprawdę materiałem odpadowym, samobójcami. Zachód to właśnie przerabia.
A co Żydów ? Powtórzę, jeszcze raz, biorąc pod uwagę historię, jak można powiedzieć że antysemityzm jest nielogiczny i nieludzki ?
my w dalej od granicy w ogóle nie zdajemy sobie sprawy z wspólczesnego problemu białoruskiego w Polsce. czy mógłby Kulega przybliżyć na czym on polega?
dyzio napisal(a): my w dalej od granicy w ogóle nie zdajemy sobie sprawy z wspólczesnego problemu białoruskiego w Polsce. czy mógłby Kulega przybliżyć na czym on polega?
Ja wiem, że wchodzę w trudną materię, bo forumowicze mają rodziny, przyjaciół z różnych stron. Trudno jest jak jest. W każdym razie, a ty Dyziu nie jesteś z Lublina ? I czy kiedyś tego tematu już nie przerabialiśmy ?
O! Jak nie Żydzi schowani w szafie i wychylający się zza tapczanu, to teraz Białorusini... Chodzi Ci Horhe o te 3,87% ludności woj. podlaskiego wg spisu z 2002 r.?
Długo zajęło Polakom z Łomży odbicie władzy w wojewódzkim PZPR, z rąk Białorusów, długo. A w dzisiejszych czasach trzeba było ostrej napinki, żeby odsunąć rektora Politechniki, który robił czystki w kadrach, zatrudniając swoich. To jest z resztą zabawne, bo na jednej z prywatnych białostockich uczelni, na radzie wydziału, nie do końca zdająca sobie pani sprawę, że pojawił się nowy człowiek, nie swój, po przywitaniu powiedziała - to co przechodzimy na po naszemu ? I tratata po chachłacku. Nie mówiąc już o wydziale historii na UwB, który w pewnym momencie został totalnie opanowany przez nich, wydział historii !!! Albo interesy, jeżeli nie masz czarnego podniebienia to z nimi się nie dogadasz.
Dużo mówić Eden. Najbardziej mnie jednak wkurwia antykatolicyzm Białorusinów. To jest szczera nienawiść. A więc proszę bardzo ...
Komentarz
bez bardzo ścisłej definicji akurat tego pojęcia, w zasadzei każdy tu pisze ze sobą samym...
JORGE>
Znów zawinią złe karty i głupi wyborcy...
[pardon za źródło]
http://wyborcza.pl/1,75478,19057799,karty-do-glosowania-sa-nieczytelne-bedzie-powtorka-z-wyborow.html
A dlaczego, chociaż nie leży to w mojej naturze, różnie się zachowuję ? Bo mieszkam tam gdzie mieszkam i mamy chociażby problem białoruski. Nawet nie muszę tego świadomie robić, już w młodym wieku, kiedy rozejrzałem się wokół siebie okazało się, że nie mam znajomych białoruskich. W pracy jest śladowa ilość. Trochę celowo, trochę podświadomie to wyszło. Czy ja mam kochać ludzi, którzy nienawidzą wszystkiego co jest mi ważne, których mentalność i styl działanie przyprawia mnie o mdłości ? Nie. Moim obowiązkiem jest ich zmarginalizować, używając słów najlżejszych. Jeżeli nie będziemy tego robić to znaczy, że oszaleliśmy, albo jesteśmy już naprawdę materiałem odpadowym, samobójcami. Zachód to właśnie przerabia.
A co Żydów ? Powtórzę, jeszcze raz, biorąc pod uwagę historię, jak można powiedzieć że antysemityzm jest nielogiczny i nieludzki ?
JORGE>
JORGE>
Chodzi Ci Horhe o te 3,87% ludności woj. podlaskiego wg spisu z 2002 r.?
Dużo mówić Eden. Najbardziej mnie jednak wkurwia antykatolicyzm Białorusinów. To jest szczera nienawiść. A więc proszę bardzo ...
JORGE>