Skip to content

Gieopolityka gupcze !!!

1262729313244

Komentarz

• MarianoX napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    A dlaczego nie mogą liczyć na Niemcy ?
    Zawsze mogą ich jeszcze przycisnąć, ale przecież w tym konflikcie Szwaby grają z Kacapami do jednej bramki przeciw USA.
    A bo ja wiem ? Niemcy miały swój pomysł na umiejscowienie się w Europie i Rosja była bardzo istotnym elementem tego planu. Kiedy zaczęła się wojna, Niemcy nie mogły się początkowo inaczej zachować. Miały już wtedy pogrzebać plan który Niemcy realizowali przez 30 lat ? Poczekali, poczekali, aż w końcu zrobili krok. Chyba nieodwracalny.

Wg mnie interes niemiecki mocno zbliży się z amerykańskim, wypada czynnik rosyjski. Dla nas jednak jest ten plus, że wydaje się, że znaczenie Niemiec może osłabnąć. Taki Biden już nie będzie musiał się zastanawiać, czy nie lepiej żeby Niemcy hurtowo trzymały za ryj Europę Wschodnią, bo spokojnie może sobie układać się z każdym krajem oddzielnie. Nie musi się liczyć z Rosją. gdyż wypadła ze zbioru - do dogadania się. Ale nie na zawsze ...

No właśnie, okienko korzystne dla nas otworzyło się na oścież. Niebywałe.

• Jakbym był mądrym Chińczykiem, to bym pożądał nie Syberii a Jedwabnego Szlaku czyli linii kolejowej przez stabilną, pokojową i zaprzyjaźnioną z Chinami (a także z Polską!) Rosję. Wojna im chyba to utrudnia.
  • los napisal(a):
    Jakbym był mądrym Chińczykiem, to bym pożądał nie Syberii a Jedwabnego Szlaku czyli linii kolejowej przez stabilną, pokojową i zaprzyjaźnioną z Chinami (a także z Polską!) Rosję. Wojna im chyba to utrudnia.
    Jeżeli Chinole rzeczywiście patrzą na świat przez pryzmat dziesiątek (a może i więcej) lat do przodu, to muszą, po prostu muszą zakładać, że długotrwały pokój to mrzonka. Wg mnie to tylko kwestia czasu kiedy handel między Chinami a światem zachodnim ustanie. Większość świata podzieli się na dwa obozy. Taka nowa zimna wojna. Jedwabny Szlak to projekt tymczasowy, nie sądzę że opłaca się cokolwiek poświęcić, żeby działał, szczególnie kiedy się patrzy na świat do przodu.

• Nuale sensem istnienia Chin jest właśnie Jedwabny Szlak. Stabilna, pokojowa i zaprzyjaźniona z Chinami Rosja zapewni bezpieczny transport nawet jeśli będzie się z kimś bić. Niech się biją, byle linii kolejowej nie ruszali.
  • edytowano March 2022
    Projekt geopolityczny starego górala też zapewniałby stabilność Jedwabnego Szlaku
  • los napisal(a):
    Nuale sensem istnienia Chin jest właśnie Jedwabny Szlak. Stabilna, pokojowa i zaprzyjaźniona z Chinami Rosja zapewni bezpieczny transport nawet jeśli będzie się z kimś bić. Niech się biją, byle linii kolejowej nie ruszali.
    Sensem Chin jest raczej bycie pępkiem świata, handel swoimi produktami jest sposobem do osiągnięcia celu, a żeby sprawnie handlować trzeba mieć sprawną komunikację, co powinien na jakimś obszarze zagwarantować Szlak.

Tyle, że Amerykanie są pępkiem świata i nie chcą dopuścić żeby tą pozycję stracić. Dlatego handel z Chinami będzie musiał ustać. Podobnie jak handel Chiny-Europa. Po co więc Chinom szlak, którym nie będą towary chodziły ?

A prawdopodobieństwo scenariusza, że Europa bardziej dogada się Chinami, kosztem Amerykanów właśnie spada do zera. To też jest ciekawe, jak to się szybko radykalizuje. Oczywiście nie będzie to z dnia na dzień, ale wg mnie za 10-20 lat nie będzie w Europie niczego made in China.
  • edytowano March 2022
    A propos.
    China ready to ‘play a role’ in Ukraine ceasefire

https://www.ft.com/content/e32aaff8-af24-46e1-8c7c-2a7d09387e45

"China signalled it was ready to play a role in finding a ceasefire in Ukraine as it “deplored” the outbreak of conflict in its strongest comments yet on the war. Beijing said it was “extremely concerned about the harm to civilians” in comments that came after a phone call between Chinese foreign minister Wang Yi and his Ukrainian counterpart Dmytro Kuleba.
  • Jak Chiny załatwią pokój / długotrwały rozejm to niebywale wzmocni ich pozycję. Chiny, które potrafią wpływać na Azję znamy od wieków, choć nie robiły tego spektakularnie. Chiny, które zagarniają Afrykę i tworzą tam strefy wpływów znamy co najmniej od 20 lat. Ale Chiny, które jako jedyne załatwią pokój w Europie to już zupełnie nowy etap.

A Chiny mają do takiego załatwienia więcej atutów niż państwa zachodu. Jasne, Ukrainę trzeba było poprzeć i to było też w naszym interesie, ale skala sankcji w Rosję była już ze strony zachodu taka, że co zostało? Interwencja militarna, a na to NATO gotowe nie jest. Za to Chiny mają całkiem spore możliwości nacisku.
  • loslos
    edytowano March 2022
    JORGE napisal(a):
    los napisal(a):
    Nuale sensem istnienia Chin jest właśnie Jedwabny Szlak. Stabilna, pokojowa i zaprzyjaźniona z Chinami Rosja zapewni bezpieczny transport nawet jeśli będzie się z kimś bić. Niech się biją, byle linii kolejowej nie ruszali.
    Sensem Chin jest raczej bycie pępkiem świata.
    Nie. Chińczycy przez całą historię byli skromni i powolni i poruszali się w tempie sto kilometrów na sto lat, tyle co Dżingis Chan potrafił zrobić w dzień. Ale jak gdzieś stanęła chińska stopa, to już została. Nam ten Jedwabny Szlak za bardzo się nie kojarzy ale dla Chińczyków jest w centrum każdej legendy a legendy tam mają po tysiąc lat.
  • edytowano March 2022
    1. Arabia Saudyjska odrabia kowidowe straty i nie zwiększa produkcji ropy.
    2. Zdesperowany Slow Joe dogaduje się z Wenezuelą i Iranem, co świadczy o skali desperacji oraz konfliktu z Saudami. A trzeba pamiętać, że Saudowie mogą odkręcić kurki 'już' i zalać rynek swoją ropą.
    3. Mając w pamięci, że Saudowie są sojusznikiem (hybrydowym ale wiernym) Izraela oraz wpisy losa staje się to bardziej zrozumiałe.
    4. Po dowcipie z kodami do S-300 w Iranie, pomysł że Rosja będzie tamtędy obchodziła potencjalne embargo jest ... dość śmiałe, zwłaszcza, jak się zna skład chemiczny ropy.
    5. Aby 'zachęcić' Izrael do zrewidowania swojej polityki można zacząć głosić, że żydzi z Ukrainy masowo chcą lecieć do Izraela i to będzie jakieś pół miliona osób, więc Polska musi się przygotować, że jak Putler podbije Ukrainę to będzie trzeba jakiś most powietrzny robić. Następnie idziemy po popkorn.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    4. Po dowcipie z kodami do S-300 w Iranie, pomysł że
    A cóż się stało się, gdyz chlałem i teraz się nie orientuję?
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    4. Po dowcipie z kodami do S-300 w Iranie, pomysł że
    A cóż się stało się, gdyz chlałem i teraz się nie orientuję?
    2008 rok: wymiana kodów na linii Rosja-Izrael, czyli Rosja ma kody do dronów armii gruzińskiej, a Izrael do S-300 sprzedanych Iranowi.
    A z przemyśleń, to zaczyna mnie nachodzić, że Pan Putler wniósł do tego kasyna na Ukrainie, poza Krymem, Naddniestrze, Abchazję i kawałek Osetii. Ciekawe123 czy ma tego świadomość?
    Druga sprawa, to przyjęcie Ukrainy do NATO i UE ale tylko w pakiecie z Białorusią i Królewcem, bo inaczej słabo to będzie.

• Zaczyna się polityka. Lubię to!
  • edytowano March 2022
    Przy okazji – jak tam wysiłki dyplomacji watykańskiej? Już dojrzeli do stanowczego potępienie agresora czy jeszcze jest zbyt wcześnie na tak śmiałe i radykalne posunięcia?
  • loslos
    edytowano March 2022
    Tak, tak, nie, nie jest niestosowne. Lepiej ograniczyć się do tego, co nadto jest.
  • Ostatnie wystąpienie Papy zostało ocenzurowane w rosyjskich mediach katolickich - wypadła "wojna".
    Wysłał 2 kardynałów w tym naszego Krajewskiego
  • I leciusieńsko się wzdrygnął. Mam przypomnieć zachowanie św. św. Katarzyny z Sienny i ojca Pio?
  • To były głowy Kościoła?
  • Nie pełnili żadnych ważniejszych funkcji urzędniczych. Byli tylko świętymi.
  • los napisal(a):
    Mam przypomnieć zachowanie św. św. Katarzyny z Sienny i ojca Pio?
    Tak, poproszę.
    Św Katarzyna wiem że opieprzała papieża z równą miłością co zdecydowaniem (to to?), ale z o. Pio nic nie wiem.
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Druga sprawa, to przyjęcie Ukrainy do NATO i UE ale tylko w pakiecie z Białorusią i Królewcem, bo inaczej słabo to będzie.
    No, słabo to było, teraz jest lepiej. To co Kolega pisze - to byłoby idealnie. Marzenie.

BTW a ta miejska legenda o Jelcynie, co to chciał nam oddać Królewiec ale się Wałęsa czy inny Mazowiecki nie zgodzili - to prawda?
  • loslos
    edytowano March 2022
    TecumSeh napisal(a):
    los napisal(a):
    Mam przypomnieć zachowanie św. św. Katarzyny z Sienny i ojca Pio?
    Tak, poproszę.
    Św Katarzyna wiem że opieprzała papieża z równą miłością co zdecydowaniem (to to?), ale z o. Pio nic nie wiem.
    Wywalanie penitentów z wrzaskiem z konfesjonału było bardziej typowe niż wyjątkowe.
  • TecumSeh napisal(a):
    BTW a ta miejska legenda o Jelcynie, co to chciał nam oddać Królewiec ale się Wałęsa czy inny Mazowiecki nie zgodzili - to prawda?
    Też jestem ciekaw, ale jeśli nie było świadków, to ciężka sprawa. Dwóch z nich już nie ma a od trzeciego prawdy się raczej nie dowiemy.

• TecumSeh napisal(a):
    Mnie opowiadali, że Niemcom chciał oddać, ale nasi się nie zgodzili.
  • Nieźle!
  • Brzost napisal(a):
    http://pai.media.pl/pai_wiadomosci.php?id=19764/&fbclid=IwAR1iFz4EcyeeoMW6VNy_ORuAsBKpdFuBARdE5gsua9NZje_GOV-CaNVrtuk

Zalążki Międzymorza? Swoją drogą symbolika wzruszająca.
    image

@HannaLiubakova 2022-03-09, Batalion Białorusinów broni Kijowa

Białorusini utworzyli na Ukrainie batalion im. Kastusa Kalinowskiego do obrony Kijowa. Aktualnie ponad 200 Białorusinów przystąpiło do obrony terytorialnej Kijowa, kolejnych 300 zadeklarowało udział w tej akcji.
  • cytat z linku Brzosta
    Kalinowski, 1863:

Narobiłże nam tego licha, dziatki, car moskiewski, toż przekupił ci on wielu popów, zażądał, aby zapisać nas do szyzmy, zapłacił pieniądze, żebyśmy tylko przeszli na prawosławie – i jak ten antychryst – odebrał nam naszą sprawiedliwą wiarę – unicką wiarę i zgubił nas wobec Boga na wieki, zrobił on zaś to dlatego, żeby mógł nas bez przerwy okradać, a Bóg sprawiedliwy nie miał litości nad nami.
  • Tak na pierwszy rzut oka to ci Białorusini nie wyglądają na amatorów. Dezerterzy z białoruskiej armii?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.