Skip to content

Gieopolityka gupcze !!!

1272830323344

Komentarz

• edytowano March 2022
    Na Ukrainie mieszka i pracuje i ma żony Ukrainki trochę/ sporo Białorusków.
  • Zatrudniałem młodego Białorusina który chodził w tshircie z kartuszem herbowym z orłem i pogonią i znał bardzo dobrze historię Rzplitej. Nie wszyscy tam dali się zsowietyzowac.
  • loslos
    edytowano March 2022
    Miałem/mam kolegę z Londynu, który bardzo się uparł, by na wizytówce mieć nie Sergey tylko Siarhey.
  • U mnie na dzielniaku na parkingu przyuważyłem zaś autokineton na białoruskich blachach, z tym że radziecką wycinankę kerowca zamaskował naklejką ze znakiem Pogoni.
  • Nieprawdą jest, że Ukraińcy się bronili na granicy w zasięgu artylerii rosyjskiej. W głębi się bronili wpuszczając Rusków nawet na 100 km w głąb (południe).
    2. Jakoś nikt nie polemizuje z wywodem owego Bartosiaka, że możemy wystawić 10 (słownie dziesięć) grup batalionowych obecnie.
    3. Możemy kupić czołgi ale wyprostowania raportowania: że od tej pory prawdę trzeba pisać, nie jesteśmy w stanie wprowadzić.
    4. U Bartosiaka najważniejsze są założenia, które jak widzę tu pomijacie. Samo konkretne rozwiązanie to szczegół.
    5. Przedstawiam tu założenia różne i najpierw trzeba określić, kto jest za czym? I przeciw czemu:

1. Rosja jest dla nas zagrożeniem militarnym.
    2. Obrona przed Rosją jest podstawowym wyzwaniem jakie stoi przed Polską obecnie.
    3. Nie mamy wpływu na politykę Rosji, jak będzie chciała i mogła to zaatakuje. Rosja atakuje bo chce.
    4. Rosja pozostaje w porozumieniu z Niemcami. UE jest narzędziem sowieckiej expansji.5 5. Opozycja totalna jest pionkiem na usługach Rosji, Niemiec, Unii (Targowica).
    6. Będziemy się musieli utrzymać sami do czasu uruchomienia Artykułu 5 NATO, co może zająć tygodnie i miesiące.
    7. Wywód o Amerykanach: czemu nie traktują nas poważnie.

W kontrapunkcie mamy doktrynę Komorowskiego/Sikorskiego/Siemoniaka/Tuska.

• edytowano March 2022
    A jak mamy rozumieć fakt, że ryży pajac cały czas działa na odcinku polskim ? A ostatnio włączył się do węgierskiej gierki ? Zapomnieli odwołać ? Zerwał się ze smyczy, ale konsekwentnie realizuje plan niemieckiego pana, bo inaczej nie potrafi ?

A może Hitlerowcy niczego nie zrozumieli ? Znaczy wróć, to ja nie rozumiałem w małości czaszki mojej, no nie zmieściła się mi ta koncepcja wcześniej. Czy Niemcy zaraz dołączą do Rosji ?
  • A mają bracia Niemcy jakiś plan? Dane mi było z bliska obserwować niemieckie reagowanie na zmieniającą się sytuację, nie wyglądało to dobrze. Czyli wyglądało.
  • edytowano March 2022
    Niemcy cały czas grają na przeczekanie, niech każdy robi co robił, plan zmiany władzy w Polsce nadal aktualny, zmiana na Węgrzech kojarzona z Tuskiem będzie dla nich takim magicznym amuletem. Na 2 tygodnie przed wyborami i przed wizytą Tuska Orban wygrywa, wychodzi z sondaży.
  • Dostałem podlinkowany wywiad, z którym prawie ze wszystkim można się zgodzić:
    https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28234698,thomas-urban.html
    oczywiście poza pochwałą Bolka ;-)
  • Doktryna Bismarcka: Europą rządzą albo Niemcy albo Francja a Rosja decyduje kto z nich. Dlatego idąc na wojnę z Francją w pierwszej kolejności zadbał od dobre stosunki z Rosją, np. wspierając ją w sprawie Powstania Styczniowego. Dlatego Niemcy i Francja będą robić zawody, kto Moskalom głębiej wejdzie w odbytnicę. Tak długo jak będą istnieć i nie ma sposobu, by ich z tej namiętności wyzwolić.
  • los napisal(a):
    Doktryna Bismarcka: Europą rządzą albo Niemcy albo Francja a Rosja decyduje kto z nich. Dlatego idąc na wojnę z Francją w pierwszej kolejności zadbał od dobre stosunki z Rosją, np. wspierając ją w sprawie Powstania Styczniowego. Dlatego Niemcy i Francja będą robić zawody, kto Moskalom głębiej wejdzie w odbytnicę. Tak długo jak będą istnieć i nie ma sposobu, by ich z tej namiętności wyzwolić.
    !
  • Brzost napisal(a):
    Dostałem podlinkowany wywiad, z którym prawie ze wszystkim można się zgodzić:
    Doprawdy! Gazeta-pl urwała się ze smyczy Wyborczej-pl... ;)
  • Prezydent Stanów Zjednoczonych Polski Max Kolonko ogłasza.

A, nie, to do psychiatryka...
  • romeck napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    Dostałem podlinkowany wywiad, z którym prawie ze wszystkim można się zgodzić:
    Doprawdy! Gazeta-pl urwała się ze smyczy Wyborczej-pl... ;)
    Już dawno.
  • edytowano March 2022
    JORGE napisal(a):
    A jak mamy rozumieć fakt, że ryży pajac cały czas działa na odcinku polskim ? A ostatnio włączył się do węgierskiej gierki ? Zapomnieli odwołać ? Zerwał się ze smyczy, ale konsekwentnie realizuje plan niemieckiego pana, bo inaczej nie potrafi ?

A może Hitlerowcy niczego nie zrozumieli ? Znaczy wróć, to ja nie rozumiałem w małości czaszki mojej, no nie zmieściła się mi ta koncepcja wcześniej. Czy Niemcy zaraz dołączą do Rosji ?
    Niemcy już dołączyły dawno i ta tezą trzeba dręczyć lemingi przy każdej nadarzającej się okazji. Podobnie twierdzi Zimniak a Otoka-Frąckiewicz jawnie opowiada o wojnie z jednej strony Niemcy i Rosja a z drugiej Polska i Ukraina.

2. Kwestia podpuszczenia Rosji przez USA to jest coś tego rzędu co podpuszczenia Saddama na Kuwejt.
    3. Z tego co widzę to wywiad Sieci z ruskim ambasadorem przedstawiał stanowisko Rosji otwarcie i była tu dysharmonia z reakcjami UE.

4. Totalni się pogubili w tych zwrotach akcji i wypierają. Stąd mętne wojaże Tuska.

5. Ziemniak też mówi o Bismarcku.
    A to to co jest?

• po ruchach na rynku ropy i gazu przyszła informacja o zbożu (13 % rynku światowego, wtem i zakupów na pomoc humanitarną dla regionów głodu, produkowała Ukraina), Oleju słonecznikowego, teraz brak pasz dla zwierząt może wpłynąć na rynek mięsa i mleka

Dziennik zwraca uwagę, że przed putinowskim najazdem zła pogoda w Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych i Australii nałożyła się na gwałtownie rosnące ceny gazu i zakłócenia w łańcuchu dostaw związane z pandemią. Jak czytamy, łączna produkcja w Nowej Zelandii, Unii Europejskiej, USA, Australii i Argentynie spadła w ostatnim czasie o 1,7 proc. w porównaniu z ub. rokiem. Same Australia i Nowa Zelandia odnotowały spadek o ponad 6 proc. To o tyle istotne, że Nowa Zelandia nazywana jest, w nawiązaniu do rynku ropy, "Arabią Saudyjską mleka", bo odpowiada za 35 proc. światowego eksportu.

"Według indeksu Global Dairy Trade, który monitoruje ceny produktów mlecznych w Nowej Zelandii, 15 marca bezwodny tłuszcz mleczny, podstawowy produkt mleczny, osiągnął rekordową wartość 7111 dol. za tonę. Mleko w proszku, które jest produktem najaktywniej sprzedawanym, osiągnęło w tym miesiącu najwyższy poziom od 8 lat. Nowozelandzka firma Fonterra, największy światowy eksporter produktów mleczarskich, przekazała natomiast w zeszłym tygodniu, że płaci rolnikom 30 proc. więcej za mleko niż rok temu i przewiduje dalszy wzrost cen" – informuje "Financial Times".
  • Źródło: Puls Biznesu
    Treść chroniona prawem autorskim. Całość przeczytasz tu: https://www.pb.pl/goldman-sachs-polska-wsrod-krajow-ktore-najbardziej-ucierpia-gospodarczo-z-powodu-wojny-1144727

Polska, Turcja, Finlandia i Holandia są najbardziej narażone gospodarczo z powodu wojny, gdy zmierzy się ich udziały w całkowitym imporcie rosyjskiej ropy - stwierdził Goldman Sachs.

image
    image
    Możejki chyba też. tak więc polska gospodarka bardziej zależy od ropy z CCCP niż na się zda
    tabelki stąd https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/ktore-kraje-ue-sa-najbardziej-uzaleznione-od-ropy-i-gazu-z-rosji-sprawdzamy,1093308.html
  • los napisal(a):
    Doktryna Bismarcka: Europą rządzą albo Niemcy albo Francja a Rosja decyduje kto z nich. Dlatego idąc na wojnę z Francją w pierwszej kolejności zadbał od dobre stosunki z Rosją, np. wspierając ją w sprawie Powstania Styczniowego. Dlatego Niemcy i Francja będą robić zawody, kto Moskalom głębiej wejdzie w odbytnicę. Tak długo jak będą istnieć i nie ma sposobu, by ich z tej namiętności wyzwolić.
    ..tak długo jak będzie istnieć Rosja
  • W krakowskich gazetach przez całe dwudziestolecie wieści z Wiednia traktowano jako coś ważnego, choć same miasteczko stało się nieco prowincjonalne. Ludzie postrzegają świat z opóźnieniem.
  • los napisal(a):
    W krakowskich gazetach przez całe dwudziestolecie wieści z Wiednia traktowano jako coś ważnego, choć same miasteczko stało się nieco prowincjonalne. Ludzie postrzegają świat z opóźnieniem.
    Wojna trwa niecały miesiąc, jeszcze nie wszyscy się połapali że Rosja przegrywa.
  • edytowano March 2022
    Przemko napisal(a):
    los napisal(a):
    W krakowskich gazetach przez całe dwudziestolecie wieści z Wiednia traktowano jako coś ważnego, choć same miasteczko stało się nieco prowincjonalne. Ludzie postrzegają świat z opóźnieniem.
    Wojna trwa niecały miesiąc, jeszcze nie wszyscy się połapali że Rosja przegrywa.
    Oczywiście - u nas niejeden prawicowy szur ogłasza w internecie, że wszechotężna Rosja i jej niepobiedymija armia "osiąga wszystkie swoje cele".
  • edytowano March 2022
    Skąd im się bierze ta miłość do Kutachona?
  • edytowano March 2022
    janosik napisal(a):
    Takie mają horyzonty umysłowe, wybierają silniejszego, to wszystkie możliwe wyjścia. Jedni kochają niemców, inni ruskich, zależy gdzie umieścili swoje emocje.
  • janosik napisal(a):
    Nienawidzą Zachodu. I mitologizują Rosję, bo świat nie może być wyłącznie zły. Ale nie tylko to, jakaś część Polaków ma w sobie echo rosyjskiej duszy.

Jest jeszcze parę elementów, powiązanych. Twardzi katole, pod wpływem różnego rodzaju formacji, uważają Zachód za emanację zła, skąd idzie atak na Kościół. I nie bez racji, bo faktycznie idzie. Tyle, że oni dorobili sobie teorie spiskowe (co ciekawe nie ma w nich raczej podejrzenia inspiracji rosyjskich), co doprowadza ich do obłędu. I nie potrafią się zatrzymać. Ot np. uczestnictwo PiSu w spisku covidowym ? To się kupy nie trzyma, ale spisek przecież jest, skoro PiS stosuje się do ogólnoświatowej tendencji to znaczy, ze jest w spisku. I tak sami wypychają siebie na margines.

Dużo by pisać. Obecnie oni to wróg numer jeden, przed PO nawet. Gdyż potencjalna szkodliwość jest gigantyczna, ludziom rozum odbiera przez te brednie.
  • Racja, zaczynają być większymi szkodnikami od totalnych. Nie są wstanie zrozumieć, że truciznę zachodu można przezwyciężyć i się jakoś tam odnaleźć, zaś w ruskowom mirze nie ma dla nich miejsca. Ot taki paradoks.
  • janosik napisal(a):
    z dienieg ?
  • U niektórych na pewno tak. U pozostałych z desperacji?
  • janosik napisal(a):
    Jurij Bezmenov mówi, że po prostu "in the society there are people who are against - anything".
    Imho - w genach Polaka jest brak zaufania do instytucji państwa, oficjalnej propagandy itp.
    Prócz tego - katolik ma podobnie, też ma powody by nie ufać oficjalnej narracji, gdyż ta jest często antykatolicka.

Dodaj powyższe do siebie i wyjdzie po prostu że sam fakt że Kutachon jest przedstawiany jako zło (to że słusznie nie ma znaczenia) wystarczy by niektórzy go wielbili, po prostu na przekór.
  • edytowano March 2022
    Pułapka polega na przyjęciu perspektywy zgodnie z którą media lewicowe i liberalne zawsze kłamią, więc trzeba wszystko odbierać ze znakiem przeciwnym. "Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Tak to działa.
    Choć św. Jacek (ustami barda Jacka) przestrzega, że:
    "Szatan jest księciem kłamstwa
    Oraz artystą grzechu
    Fałsz miesza pół na pół z prawdą
    Nie rezygnując z uśmiechu"
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.