Skip to content

Mateusz MORAWIECKI wicepremierem i ministrem rozwoju

1212224262732

Komentarz

• edytowano January 2016
    Czytając informacje i komentarze kolegi losa, nadto widząc m. in. to, co dzieje się w mediach oraz ewidentne przestraszenie się rządu niemieckich pogróżek (PJK chyba jest przekonany, że konflikt z UE odbierze mu sympatię Polaków i rządy), nie pozostaje nic innego, jak przejść na pozycje kibica.
    Raczej piknika niż ultrasa.
  • Oho, stronnictwo białej flagi już zaczyna ujawniać się i na Katedrze. Jasne, najlepiej pokibicować sobie tylko siedząc w ciepłych kapciach przed komputerem. I rozliczać oraz oceniać wszystkich na Katedrze, od MM poprzez Warzechę po samego Edena i Rafała
  • Michał Krupiński PZU S.A., Zbigniew Jagiełło PKO BP pro memoria.
  • Kaczyński wie , że choćby im dupy miodem smarował to i tak będzie miał konflikt
  • rdrrdr
    edytowano January 2016
    Bylo jasne, ze ekonomicznie beda nas stawiac do pionu. Pytanie jest, jak dlugo spoleczenstwo to wytrzyma.
    Czy w innych krajach ludzie nie maja dosyc banksterow?

EDIT: po jeszcze wiekszym dokreceniu sruby ludzie moga zareagowac na dwa rozne sposoby
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Michał Krupiński PZU S.A., Zbigniew Jagiełło PKO BP pro memoria.
    Krupińskiemu obrabiają dupę z wątłymi podstawami ale głowa Jogaiły musi polecieć. I za Nordeę i za bycie człowiekiem Grzesia.
  • los napisal(a):
    głowa Jogaiły musi polecieć. I za Nordeę i za bycie człowiekiem Grzesia.
    Jak to za Nordeę?

• van.den.budenmayer napisal(a):
    los napisal(a):
    głowa Jogaiły musi polecieć. I za Nordeę i za bycie człowiekiem Grzesia.
    Jak to za Nordeę?

Uprasza się o czytanie tekstów linkowanych.
    Mowa o tym: mpolska24.pl/post/11106/dlaczego-uderzyl-standardpoors-
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    Michał Krupiński PZU S.A., Zbigniew Jagiełło PKO BP pro memoria.
    CobraVerde napisal(a):
    mpolska24.pl/post/11106/dlaczego-uderzyl-standardpoors-

Prawda czy kit?
    los napisal(a):
    Prawda.
    Coś mnie dupa boli...
  • edytowano January 2016
    Dzień się skończył- miał być Czarny Poniedziałek Złotówki a tu okazuje się, ze nasza waluta nawet odbiła
  • Morawiecki dla prasy 1. ustawa frankowa trafi do sejmu nie wcześniej niż kilka miesięcy 2. MM zadeklarował, że będzie walczył o ograniczenie jej zastosowania do minimum. Rozmawiałem z kilkoma osobami które głosowały na PiS po raz pierwszy -są rozczarowani.
  • t_obi napisal(a):
    Morawiecki dla prasy 1. ustawa frankowa trafi do sejmu nie wcześniej niż kilka miesięcy
    To akurat dobrze z dwu powodów:

1. Owo dzieło literackie jest najbardziej absurdalnym ze znanych mi dokumentów, więc rzecz należy wyrzucić do kosza, splunąć trzykrotnie przez ramię i napisać na nowo.
    2. Z Jakubiakiem w KNF nie ma co nawet próbować.

• 2. Z Jakubiakiem w KNF nie ma co nawet próbować.
    Nie ma co nawet próbować składać ustawy frankowej ? Jasno widać że jej nie będzie bo temat znikła z debaty publicznej. nie widać jakiejkolwiek determinacji w tej sprawie, JK otworzył za dużo frontów na raz.
  • edytowano January 2016
    Jeszcze o ustawie : MM uważa chyba że jest dobra, tylko zbyt ostra dla banków

z gazowni :

Mimo że prezydencki projekt ustawy dla frankowiczów został zaprezentowany w piątek, to do Sejmu trafi dopiero za kilka miesięcy. Tak zapowiedział w sobotę w TVP Info wicepremier i minister rozwoju Mateusz Morawiecki. To dlatego, że Kancelaria Prezydenta zleciła Komisji Nadzoru Finansowego analizę kosztów ustawy.

- Przez najbliższe kilka miesięcy ta propozycja prezydenta będzie podlegała analizie, więc dziś jest trochę za wcześnie, żeby mówić, jaki będzie jej skutek dla gospodarki - powiedział wicepremier.

Frankowa ulga nie dla bogatych

Wicepremier zapowiedział wprowadzenie dodatkowych ograniczeń dla frankowiczów. Chodzi przede wszystkim o wprowadzenie do projektu warunków uprawniających do przewalutowania kredytu na złote.

- Życzyłbym sobie, żeby był osiągnięty jakiś kompromis. Najważniejsze, żeby pomóc tym rodzinom, które są w największej potrzebie. Ale z kolei jak ktoś był bardziej majętny lub wręcz kupował po kilka mieszkań, to dlaczego ta osoba ma skorzystać, skoro w sumie inwestowała wtedy i korzystała z tego, że złotówka była taka droga w stosunku do franka? Więc moje osobiste zdanie jest takie, że ci najbogatsi ludzie nie powinni korzystać na tej ustawie, i myślę, że ta i tego typu sprawy będą przedmiotem jeszcze dalszych rozważań - powiedział Morawiecki w TVP Info.

Już w ubiegłym tygodniu, jak podało RMF FM, Morawiecki przekonywał Kancelarię Prezydenta, aby w ustawie zastosowano wskaźnik zadłużenia w stosunku do dochodu. Chodzi o to, aby korzystne przewalutowanie kredytu z franków na złote przysługiwało tylko tym osobom, którym rata kredytu pochłania np. połowę pensji.

Jak mówił, kwestią negocjacji jest to, czy będzie to 40, 50 czy też 60 proc. wynagrodzenia. Kluczowe jest to, żeby z pomocy mogli skorzystać tylko ci, którzy nie radzą sobie z kredytem, bo raty są zbyt dużym obciążeniem dla domowego budżetu

• No i co chcecie. Dobrze ten MM kombinuje
  • t_obi napisal(a):
    Jeszcze o ustawie : MM uważa chyba że jest dobra, tylko zbyt ostra dla banków
    Ale się zdziwiłem.

Szybko się odkrył pan Mateusz. On wcale nie jest taki cwany, jego siła wynika tylko z tego, że na drugie ma Legion.

• Pan MM nie musi się wcale odkrywać- dziś w Rzepie wywiad z Łopińskim w sprawie ustawy frankowej- nie widzi on w tej chwili istotnych przeszkód aby ustawa została skierowana do Sejmu później niż w czerwcu 2016- czy ten pan wie ile wynosi kadencja Prezydenta (1/10 już minęła)...
  • Łopiński ...
  • Jarosław Kaczyński
    przy odebraniu nagrody "Człowiek Roku" tygodnika WPROST

...skuteczna polityka gospodarcza. Powinien być obudzony polski kapitał (...) I cały plan, który sądzę niedługo będzie nazwany "Planem Morawieckiego" (...) to jest właśnie nic innego, jak taki wielki plan obudzenia tego kapitału (...).
  • edytowano February 2016
    romeck napisal(a):
    cały plan, który sądzę niedługo będzie nazwany "Planem Morawieckiego"
    Też na to zwróciłem uwagę.
    Wiadomo w tym momencie, czym MM się wkupił w łaski JarKacza i dlaczego ten się uparł...
    natomiast w świetle tego, co już było powiedziane, narasta we mnie obawa, czy przypadkiem ten plan nie okaże się kolejnym planem "wyczyszczenia Polski z kapitału". Po wkręceniu obywateli we franciszki i przedsiębiorstw w toksyczne opcje może przychodzi kolej na budżet państwa i spiralę zadłużenia?
    Nic konkretnego nie mam na poparcie, ani zaprzeczenie. Ot, po prostu uczucia...
  • Bez Kozery powiedział "BILION"!
    Plan MMorawieckiego wg MMorawieckiego.
  • romeck napisal(a):
    Bez Kozery powiedział "BILION"!
    Plan MMorawieckiego wg MMorawieckiego.
    nasz czy anglosaski bilion? a moze chciał bilon?
  • Mam nadzieję że Plan Morawieckiego okryje się lepszą sławą niż Plan Balcerowicza
  • Zobaczymy
  • A, chodzi o symbol...
  • Ojtam ojtam, symboliczny bilion tu, symboliczny bilion tam - i ani się pan spostrzeżesz, zaczynamy mówić o poważnych pieniądzach!
  • Brzmi ładnie. Tak se myślę, może MM ma ambicje polityczne.
  • Plan Morawieckiego reindustrializacji terenów Bugodrza jeżeli udałby się, co daj Boże, byłby na miarę przedsięwzięcia Kwiatkowskiego z lat 30-tych ubiegłego wieku i stworzenia COP. I oby tak się stało
  • Byle się tym razem Hystoria nie powtOOrzyła a zakończyła zgodnie z planem.

Mieszkanie właśnie co wyremontowałem i nie widzi mi się aby jakaś ruska, czy inna rakieta, w ramach wojny przeleciała przez pokój dzienny.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.