Skip to content

Smoleńsk-v.2.0.1

1242527293040

Komentarz

• los napisal(a):
    Świat akceptuje tylko jedno - siłę, a tej chyba raczej nie mamy.
    Mamy chłopskie czapkowanie obcym.
    Ja teraz patrzę, jak wygląda rozkład sił w obozie sprawującym władzę, tz czy jakieś medium powie: Panie Zbigniewie, Podkomisja zakończyła swoje prace z sukcesem, to co teraz z tym robicie?

• A jak medium to powie, to pan Zbigniew coś zrobi?
  • los napisal(a):
    A jak medium to powie, to pan Zbigniew coś zrobi?
    To będzie jak ruch armii, a tu taka jakaś cisza...

• Jest rozpad. Albo należy założyć, że Polak się posra na określenie "Katastrofa Smoleńska", jeśli nie każdy to większość, i zakazać używania słów na s albo pójść już na całość włącznie z aresztowaniami, akcjami służb specjalnych, komisjami sejmowymi etc. A tu Kurski daje film a pan Mateusz na to tonem znudzonego ucznia, że trzeba się pochylić.
  • los napisal(a):
    Świat akceptuje tylko jedno - siłę, a tej chyba raczej nie mamy.
    ...a dlaczego nie mamy?
  • Bo nie chcemy.
  • los napisal(a):
    Bo nie chcemy.
    Czyli świat akceptuje tych, co nie wahają się siły użyć, bo samo posiadanie to sporo za mało.

• Wiadomo. Izrael to mała grupka potwornie skłóconych i skorumpowanych ludzi na niebezpiecznym zadupiu. A rządzą światem tylko i wyłącznie dlatego, że chcą.
  • Mnie chodziło bardziej o Napoleona, który potrafił mistrzowsko uzyskiwać przewagę operacyjną na wybranym odcinku pomimo znaczącej przewagi nieprzyjaciela.
  • los napisal(a):
    Wiadomo. Izrael to mała grupka potwornie skłóconych i skorumpowanych ludzi na niebezpiecznym zadupiu. A rządzą światem tylko i wyłącznie dlatego, że chcą.
    Jednak z lekkim wsparciem Jewriejów Jedzących Wieprzowinę zza Wielkiej Wody
  • Umieją ich zorganizować. A my umiemy? Polaków w Ameryce jest więcej niż Żydów.
  • los napisal(a):
    Umieją ich zorganizować. A my umiemy? Polaków w Ameryce jest więcej niż Żydów.
    Tego jest więcej, a biznes szparagowy w Niemczech może być pouczającym studium przypadku ;)

• edytowano April 2021
    los napisal(a):
    To wszystko jest robotą dla zbyniowych śledczych, nie dla komisji złożonej z inżynierów. A w tej sprawie zbyniowi śledczy zrobili dokładnie tyle co we wszystkich innych. Pamiętam strasznego zbrodnia, co to znak procenta na wizytówce malował. Kiedy to było?
    Zbyniowe niewątpliwie, ale chyba prokuratura wojskowa nie podlega pod Zbynia?
  • zrobienie wymówki ze sprowadzenia wraku do Polski, w sytuacji takiej, że nie ma gwarancji, że

złom, który ewentualnie dostaniemy będzie tym wrakiem,

gdy nie ma nad nim wiarygodnego zarządu,

gdy wiemy, że był myty, kawałkowany, dekompletowany

jest objawem złej woli, głupoty albo w najlepszym przypadku dowodem na to, że postulujący nie ogarnia tematu (bo ma na przykład coś innego na głowie).
  • KazioToJa napisal(a):
    los napisal(a):
    To wszystko jest robotą dla zbyniowych śledczych, nie dla komisji złożonej z inżynierów. A w tej sprawie zbyniowi śledczy zrobili dokładnie tyle co we wszystkich innych. Pamiętam strasznego zbrodnia, co to znak procenta na wizytówce malował. Kiedy to było?
    A co to takiego? https://pk.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-prokuratury-krajowej/likwidacja-wojskowych-jednostek-organizacyjnych-prokuratury/
  • los napisal(a):
    KazioToJa napisal(a):
    los napisal(a):
    A co to takiego? https://pk.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-prokuratury-krajowej/likwidacja-wojskowych-jednostek-organizacyjnych-prokuratury/

a więc Zbynio się nie obroni.

• ale montuje rozpierduche

• Każdy kto popełni coś złego i wie, że w razie jakby to wyszło na jaw poniesie poważną karę - będzie zawsze o tym pamiętał w tyle głowy.
    Zawsze.

Wprawdzie wszyscy nabrali wody w usta jednak słowo się rzekło. Morderstwo.
  • Więc tak...
    Wczoraj i dziś TVP puszczała film "Stan zagrożenia". Jakimś sposobem obie transmisje mnie ominęły. Jedyne co zdążyłem dziś zobaczyć to napisy końcowe. Wie ktoś gdzie to można jeszcze obejrzeć na bierząco teraz?
  • edytowano April 2021
    Ponieważ nie dają na vod, to pewnie jeszcze kilka razy puszczą w TVP na "prośbę widzów".

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• AnnaE napisal(a):
    Ponieważ nie dają na vod, to pewnie jeszcze kilka razy puszczą w TVP na "prośbę widzów".
    Dziękuję za pociechę.
    Będę wypatrywał.
  • edytowano April 2021
    .
  • obejrzałam "Stan zagrożenia", fajny, godny polecenia.

Jedna z niewiadomych w mojej głowie - brak przygotowanie transportu do Katynia obalona - pan Wierzchowski, zastępca od przygotowania wizyty widział dwa autobusy i dwa samochody. Tak dla porządku - gdy zadawałam pytania we mgle danych otrzymywałam, że samochody miały przylecieć tym rosyjskim samolotem, który robił 4 naloty nad lotniskiem i odleciał tuż przed przylotem TU.

Różnica w opisie katastrofy jest jedna - u Macierewicza wybuch nastąpił w salonce generalskiej, u Stankiewicz-Jorgensen pod podłogą tejże. To ważny szczegół - ładunek pod podłogą mógł być zamontowany w trakcie remontu, ładunek w nowowygospodarowanej salonce musiał zostać zainstalownay w Warszawie.

Filmiki pokazujące katastrofę są lepsze u pani Jorgensen, razem z tymi wiotkimi drzewami (a dla wielkiego rozpędzonego samolotu one są wiotkie). Dobrze wytłumaczony jest układ bruzd w ziemi i wstrzelonych w ziemię drzwi. U Macierewicza lepiej pokazano proces destrukcji samolotu i rozkład szczątków.

Nikt nie wmontował i nie wykorzystał filmu "ni chuja siebie", nawet tej syreny. U pani Ewy jest sporo o korowodzie po katastrofie, ale nie ma tej atmosfery dziwności, tego o czym zeznawali piloci Jaka - nagle wszystkie samochody straży ruszyły chociaż z nagrań z wieży nie słychać, by wiedzieli, co się stało.

Generalnie - warto obejrzeć.

• Rosjanie nie wycisnęli tej sytuacji do końca. Mają na pewno w zanadrzu sporo tego soku, który będą wylewać przy różnych okazjach. Jeżeli istnieje zapis być może o wiele gorszych scen, to może być jeszcze długo grany film - powiedział dziś w rozmowie z red. Katarzyną Gójską gen. bryg. Andrzej Kowalski, pytany o pokazane w filmie "Stan zagrożenia" zdjęcia Ewy Kopacz z moskiewskiego prosektorium z 2010 roku.
    https://niezalezna.pl/391292-kompromitujacych-materialow-jest-wiecej-rosjanie-nie-wycisneli-tej-sytuacji-do-konca
  • edytowano April 2021
    to to są "nowe" zdjęcia Kopacz z prosektorium? myślałem, że przy okazji filmu "odkurzone" sprzed 11 lat? (w sensie, że "premiera" fotek była 11 lat temu)
  • Brzost napisal(a):
    w rozmowie z red. Katarzyną Gójską
    Przepraszam za offtop, ale z tą panią kojarzą mi się niezmiennie kondolencje Sakiewicza po Smoleńsku.
    Stąd do Sakiewicza i jego paczki mam stosunek bardzo określony.
  • TecumSeh napisal(a):
    Brzost napisal(a):
    w rozmowie z red. Katarzyną Gójską
    Przepraszam za offtop, ale z tą panią kojarzą mi się niezmiennie kondolencje Sakiewicza po Smoleńsku.
    Stąd do Sakiewicza i jego paczki mam stosunek bardzo określony.
    Ło, a czym dany Sakowerbaum zgrzeszył?
  • Nuale, chyba nie należy oburzać się na generała, że udziela wywiadu pani o wątpliwej reputacji, bo schodzimy za głęboko w brawaryzm.
  • edytowano April 2021
    Brzost napisal(a):
    Nuale, chyba nie należy oburzać się na generała, że udziela wywiadu pani o wątpliwej reputacji, bo schodzimy za głęboko w brawaryzm.
    Absolutnie nie o generała chodzi, dlatego napisałem że offtop. Chodzi wyłącznie o ppp.
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Ło, a czym dany Sakowerbaum zgrzeszył?
    Złożył kondolencje z powodu śmierci Kurtyki jego kochance. Imiennie.
    Żona i dzieci pewnie były zachwycone.
  • uznał fakty
    on może, ksiądz nie powinien
    sprawdzić czy nie ksiądz
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.