Skip to content

Centrolew (KOD) contra sanacja (PiS)

178101213

Komentarz

• A ja dziś rano przeczytałem maila od kolegi z USA (emigrant lat 80-tych). Zapytał mnie co sądzę o zmianach w Polsce bo jego zdaniem to pucz i zamach na instytucje państwa. Odpisałem w skrócie co myślę i zastanawiam się czy coś zmieniłem w jego punkcie widzenia, czy zerwie ze mną kontakty ;-)
  • dyzio napisal(a):
    Jeden z mówców na trybunie wyraził nadzieje, mówiąc dosłownie, że tak jak Polscy przegonili swój skorumpowany rząd i zakładają nowe niezależne media. Tak my Niemcy musimy iść tą samą drogą wyzwalającą nas od kłamliwych mediów i od reżymu Merkel.
    Wśród uczestników tej demonstracji, widziałem młodą kobietę niosącą dużą polską flagę z orłem na środku.
    EMIGRANT19
    Stwierdzenie, że najpierw Budapeszt, później Warszawa a następnie, kto wie, może cały świat - brzmi efekciarsko i jest przeróbką słów o zupełnie innym znaczeniu i kontekście. Tyle, że tak może stać się naprawdę. I nie chodzi wcale o to kto zaczął, bo to proces szeroki. The tide is turning, moi drodzy.

JORGE>

• romeck napisal(a):
    robert.gorgon przeraził się:
    Co to jest?
    Orkowie....

Miało być skąd to jest. Dowiedziałem się już.
  • Zastanawiałem się czy tutaj, czy w Humerze. Wybrałem tutaj, bo zainteresowała mnie ta kobiecina ze starszo-średniego pokolenia. Co to zapewnia, że ona nastajaszcza kamunistka i ateistka. Horche, pani jest z Białegostoku, znasz li Waćpannę?
  • a ten gostek z tyłu jakiś tik nerwowy ma. OJCP. jak nie kangur zwany Qniem, to jakiś inny POłamaniec
  • Nie znam tych mord.

JORGE>
  • ale ten gostek z tym tikiem kiedy wrzeszczy to Hoop Siup i od nowa, Polska Ludowa, Polska Ludowa, to niezły pacjent, c'ne?
  • Eden napisal(a):
    ale ten gostek z tym tikiem kiedy wrzeszczy to Hoop Siup i od nowa, Polska Ludowa, Polska Ludowa, to niezły pacjent, c'ne?
    A powiem wprost - jebać ich. To są zerusy, nikt, popierdułki. Często ze zrytymi łbami, jak ten koleś z tikiem. Jeżeli gdziekolwiek jest poważny przeciwnik to na pewno bardzo daleko od KOD. Proponuje zupełnie się nimi nie przejmować. Będą zawsze, przez 4 lata, raz więcej, raz mniej. A niech sobie będą.

JORGE>
  • edytowano January 2016
    Będą jak śpiewała Rodowicz tekstem Osieckiej.....DopOOkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii som pieniądze
  • Komitet Obrony Draństwa znowu dzisiaj maszeruje... Determinacji i kroplówy finansowej im nie brakuje, trzeba przyznać. Z niecierpliwością czekam aż od lutego ruszą takie systematycznie organizowane marsze KOPu, takie info do mnie doszło że mają być
  • Miało być milion, a było 8 tys. wg policji.
  • Ale nazywają się Milijon, bo za milijony cierpią na mrozie i smogu!
  • image

kodziarze - znane twarze
  • lud, kuźwa, protestuje. ależ oni są słabi. znowu wychodząc z roboty przedzierałem się przez hordy kodowców. Na szturchnięcia z bara i spojrzenia głęboko w oczy truchleją.
  • Horche, obejrzyj dokładnie ten filmik z wczorajszej manify KODzików w twoim Białymstoku. Może teraz kogoś rozpoznasz, np. tego Psora Socjologii, który przemawiał na wiecu. Ponoć jakiś emigrant polityczny z czasów PRL...
  • A tutaj KOdziki we Wrocku. Pełna kjulturwa i tolerancja...
  • Radziwinowicz pisze, że to Putin jako pierwszy "piętnował" ludzi w futrach na demonstracjach :)

Przecież my nie mamy z kim przegrać! :)
  • Tłumy KODzikow znowu dzisiaj w Wawie. Tym razem pod hasłem: "My naród (nie narut, jak poprzednio)". Naprawdę są ich tysiące. Przewalające się ulicami miasta masy lemingów i obrońców Lecha Bolesława... Bul i beznadzieja, kiedy widzi się, jak wielu człeniom w Bugodrzu wyprano mózgi i zatruto dusze... :(
  • 15-20 tysięcy to mnóstwo (nie wiem czy nawet tyle?) Ty zawsze mnożysz ich ponad miarę
  • Nie wiem Dyziu ile ich jest konkretnie. TVP Info podało, ze może być ich kilkadziesiąt tysięcy, aczkolwiek polucja jeszcze oficjalnych danych nie podała. A ta stacja chyba już podaje obiektywny przekaz, nieprawdaż? I to jest duża mobilizacja, jak na lemingów, którzy ze swojej natury nie lubią raczej kryteriów ulicznych. Ja nic nie mnożę tylko stwierdzam fakty, jakiekolwiek one dla nas są
  • Jakich lemingów- ogólnopolski zlot emerytów resortowych
  • Policja 15 tys Bufet: 80 tys. czyli jak zwykle

wg. mnie nie było 10 tys.

https://pbs.twimg.com/media/CcOrSivW8AAeLij.jpg
  • Byłem z chrześniakiem na wystawie klocków lego na Narodowym. Wyszliśmy stamtąd pół godziny przed demonstracją. Wtedy stało ich około setki ludzia plus kilka autokarów, które świeżo zajechały. Oczywiście do 13-ej mogło się zwielokrotnić, ale nie wyglądało to na "walące tłumy".
  • Marian Kowalski miażdży jakiegoś POsła w TVPInfo (teraz). Oraz nadaje non-stop na Bolesława.
  • edytowano February 2016
    dyzio napisal(a):

wg. mnie nie było 10 tys.

https://pbs.twimg.com/media/CcOrSivW8AAeLij.jpg
    Na załączonym obrazku nie ma połowy tej liczby.

• http://wpolityce.pl/lifestyle/283313-grzegorz-jankowski-opozycja-stala-sie-zwykla-reakcja-chce-po-prostu-przywrocic-stary-porzadek-a-tak-sie-juz-nie-da-stary-porzadek-jest-skompromitowany

Opozycja wyprowadziła dziś na ulice kilkadziesiąt tysięcy ludzi. To bardzo dużo i trzeba to opozycji oddać. Ale ulica w Polsce władzy nie daje. Tę się zdobywa w wyborach. A każdy kto czuje nastroje społeczne wie, że dziś PiS wygrałoby wybory z wynikiem jeszcze lepszym niż w październiku.

Dramat Platformy i Nowoczesnej polega bowiem na tym, ze w sferze programu, projektów politycznych, koniecznych reform i woli działania nie są w stanie przebić PiS-u. Bo opozycja stała się zwykłą reakcją - chce po prostu przywrócić stary porządek. A tak się już nie da. Stary porządek jest skompromitowany.

Kiedy rządowe programy i reformy wejdą w życie może nawet dojść do paradoksu - na ulicach będą manifestować tysiące przeciwników rządu, a wybory z miażdżącą przewaga wygra i tak PiS. Bo choć wiadomo, że partia Kaczyńskiego nie zrealizuje literalnie wszystkiego co obiecała, popełni jeszcze mnóstwo błędów, to i tak uruchomiła już swoimi reformami zmianę jakościową w społeczeństwie.

Innymi słowy: decydująca o władzy masa wyborców dostrzegła obecna probe wyrwania państwa z patologii, i nawet wielotysięczne tłumy opozycji w wielkich pochodach nie będą w stanie przechylić wyborczej szali na jej korzyść.

Jaki wniosek? Żeby odsunąć PiS od władzy trzeba nowej opozycji. Takiej, która zaoferuje coś więcej i jakościowo lepiej niż PiS, a nie tylko przywrócenie starego ładu. I takie ugrupowanie prędzej czy później powstanie. Zrodzi się w bólach bo Platforma i Nowoczesna pola tak łatwo nie oddadzą. Tym bardziej, ze nowej sile ludzie starego porządku, jako zbędne obciążenie, nie będą do niczego potrzebni.

Ale to jeszcze dłuuuuugo przed nami.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.