No wtedy ich nie chcieli bo myśleli że muzułmanie tańsi i bardziej spolegliwi oraz pracowici. No i mieli wykonywać zadania nadzoru nad krnąbrnymi tubylcami. Zadań nie wykonali., a do tego zleceniodawcy teraz już wiedzą że w spolegliwości czyli eufemistycznie nazwanym lizusostwie nikt naszych totalsów nie przebije. Leniwi są ale jednak coś tam usiłują i chcą zrobić przynajmniej na pokaz w przeciwieństwie do muslimów którzy robotą gardzą zw względów zasadniczych i są nastawieni na nic nie robienie za pieniądze z wymuszeń. Tańsi będą jak ich bieda przyciśnie. Wyjścia nie maja bo w Polsce dla takich darmozjadów roboty brak a zagrożenie rozliczeniem za dawne grzechy rośnie.
Ja wiem, że się Pan zgrywasz, ale jakie inne miejsce na Tejplanecie zagwarantuje im (1) takie uznanie za pupkę obitą jedynie potencjalnie, (2) taki milutki pluszowy krzyżyk, (3)takie poczucie wyższości nad niższością cebulaków? W najgorszym razie będzie trudniej o frukta rozdzielane przez swojaków, ale to też byłoby nawiązanie do etosu ubogiego inteligenta.
Rafał napisal(a): Oni zasilą zmywaki, magazyny, galerie handlowe, hotele i przedsiębiorstwa oczyszczania a także komunikację publiczną w starej UE. No ja wiem, że to na razie, bo potem redakcje, fundacje, centrale korporacji, teatry i wytwórnie filmowe, uniwersytety i agencje PR oraz think tanki europejskie. .
E tam, jak śpiewał rosyjskojęzyczny poeta, "słodkich pierniczków dla wszystkich nie starczy i tak" ;-)
peterman napisal(a): Melania wygląda jakby hiszpańskie renowatorki obrazu Jezusa oraz rzeźb Marii i Dzieciątka Jezus znalazły wspólną pracę za granicą.
Zanim darcie łacha że sztuki ludowej będzie postępować, chciałam nieco powstrzymać rechot. Rzeźba Melanii spełniają wszystkie cechy rzeźby tzw ludowej: "zwartość, statyczność, nienaturalistyczne proporcje, słabe rozczłonowanie bryły i redukcja detali oraz dominacja układu rytmiczno-symetrycznego. Figury ujmowane są na ogół frontalnie, co wynika z ich usytuowania w kapliczkach, gdzie mogą być oglądane tylko z jednej strony. Polichromia rzeźb ludowych utrzymana jest w wąskiej gamie kolorów; główne barwy to biel, róż (malowanie skóry), czarny (zarost, otwarte oczy); błękit, cynober lub czerwień wykorzystywane są do malowania szat postaci; rzadko używana jest zieleń. Wiki. --> Reinfuss i Grabowski.
Polecam zastanowienie się nad faktem co spowodowało, że autor wziął do ręki dłuto i dość spory kawałek drewna, że że znalazł farby i pomalował poświęcając na to czas i siły. Ile dla lokalnej społeczności lub jej części znaczy Melania, która przedstawia się w konwencji w jakiej przedstawia się świętych.
Dla arbitrów elegancji i koneserow proporcji i sztuki figuratywne mam pytanie czy pomnik Melanii wydrukowany na drukarce 3D byłby bardziej akceptowalny, piękniejszy i godny?!
peterman napisal(a): Melania wygląda jakby hiszpańskie renowatorki obrazu Jezusa oraz rzeźb Marii i Dzieciątka Jezus znalazły wspólną pracę za granicą.
Jan Fornal zdobył złoty medal na 60. Międzynarodowej Olimpiadzie Matematycznej, która odbyła się w Wielkiej Brytanii. Maturzysta z Rzeszowa bezbłędnie rozwiązał wszystkie sześć zadań i pierwszy raz po 25 latach reprezentant z Polski zdobył maksymalną liczbę punktów w tak prestiżowym konkursie.
Wielki sukces odnieśli wszyscy nasi matematycy podczas Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej na Uniwersytecie w Bath. Poza złotem rzeszowianina srebro zdobyli Radosław Żak, Juliusz Banecki, Kamil Galewski. Brąz przywiozła Justyna Jaworska i Tomasz Ślusarczyk. W klasyfikacji drużynowej Polacy zajęli bardzo wysokie 10. miejsce. https://www.tvp.info/43586067/mamy-mistrza-od-zadan-specjalnych-sukces-polskich-matematykow
los napisal(a): Nie. I mawiał, że kto w szkole celuje, w życiu nie trafia.
Przykre. Bo te dzieciaki, przy tej beznadziejnej szkole akurat zasługują na wyrazy uznania, a nie taką opinię. Bardzo mi się przykro zrobiło i nie rozumiem dlaczego wgniatasz ich w ziemię.
Ostatnio nie mieliśmy żadnych osiągnięć w olimpiadach matematycznych. To jest pierwszy raz od wielu lat. Na dodatek to wcale nie jest ekipa szkolona pod olimpiady ze specjalnych szkół. Po prostu bardzo zdolna i bardzo pracowita młodzież. Co zrobią ze swoją przyszłością - ich sprawa. Być może zostaną zmarnowani przez system naszych prześwietnych uczelni, być może oprą się temu, być może wyjadą kształcić się poza Polską. To ostatnie najbardziej prawdopodobne. A opinia nawet samego Hugo Steinhausa jest jedną z wielu. I tyle.
Los nie z młodych matematyków się natrząsa tylko z kondycji "nałki" polskiej. To jest problem istotny i prawie równie groźny jak problem demografii. Bo bo nawet jak się Polaków namnoży to bez prawdziwej nauki, szacunku dla niej, bez przyzwoitej edukacji nie będzie dobrobytu i niezależności. Nie jestem pewien czy tradycja się utrzyma i czy kultura się będzie rozwijać. Już od dawna jestem daleko od tego, ale w nauce, na uczelniach chyba potrzebna jest opcja zero jak w sądach. Problem w tym jak się od zera odbić.
Rafał napisal(a): Los nie z młodych matematyków się natrząsa tylko z kondycji "nałki" polskiej. To jest problem istotny i prawie równie groźny jak problem demografii. Bo bo nawet jak się Polaków namnoży to bez prawdziwej nauki, szacunku dla niej, bez przyzwoitej edukacji nie będzie dobrobytu i niezależności. Nie jestem pewien czy tradycja się utrzyma i czy kultura się będzie rozwijać. Już od dawna jestem daleko od tego, ale w nauce, na uczelniach chyba potrzebna jest opcja zero jak w sądach. Problem w tym jak się od zera odbić.
Dać szansę tym, którzy dotychczas byli jej pozbawieni, bo zostali odrzuceni przez system selekcji negatywnej.
Komentarz
W najgorszym razie będzie trudniej o frukta rozdzielane przez swojaków, ale to też byłoby nawiązanie do etosu ubogiego inteligenta.
Pogubiłam się
https://www.nytimes.com/2012/08/24/world/europe/botched-restoration-of-ecce-homo-fresco-shocks-spain.html
https://www.nytimes.com/2018/09/08/world/europe/spain-church-statues-botched-restoration.html
Czy o Melanji żywej?
"zwartość, statyczność, nienaturalistyczne proporcje, słabe rozczłonowanie bryły i redukcja detali oraz dominacja układu rytmiczno-symetrycznego. Figury ujmowane są na ogół frontalnie, co wynika z ich usytuowania w kapliczkach, gdzie mogą być oglądane tylko z jednej strony. Polichromia rzeźb ludowych utrzymana jest w wąskiej gamie kolorów; główne barwy to biel, róż (malowanie skóry), czarny (zarost, otwarte oczy); błękit, cynober lub czerwień wykorzystywane są do malowania szat postaci; rzadko używana jest zieleń.
Wiki. --> Reinfuss i Grabowski.
Polecam zastanowienie się nad faktem co spowodowało, że autor wziął do ręki dłuto i dość spory kawałek drewna, że że znalazł farby i pomalował poświęcając na to czas i siły. Ile dla lokalnej społeczności lub jej części znaczy Melania, która przedstawia się w konwencji w jakiej przedstawia się świętych.
Dla arbitrów elegancji i koneserow proporcji i sztuki figuratywne mam pytanie czy pomnik Melanii wydrukowany na drukarce 3D byłby bardziej akceptowalny, piękniejszy i godny?!
Pierwotna potrzeba piękna i wlasnorecznego (własnym działaniem) jego lapania iwyrazania
Very ok
Wielki sukces odnieśli wszyscy nasi matematycy podczas Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej na Uniwersytecie w Bath. Poza złotem rzeszowianina srebro zdobyli Radosław Żak, Juliusz Banecki, Kamil Galewski. Brąz przywiozła Justyna Jaworska i Tomasz Ślusarczyk. W klasyfikacji drużynowej Polacy zajęli bardzo wysokie 10. miejsce.
https://www.tvp.info/43586067/mamy-mistrza-od-zadan-specjalnych-sukces-polskich-matematykow
Się byłby załapałł?
Ostatnio nie mieliśmy żadnych osiągnięć w olimpiadach matematycznych. To jest pierwszy raz od wielu lat. Na dodatek to wcale nie jest ekipa szkolona pod olimpiady ze specjalnych szkół. Po prostu bardzo zdolna i bardzo pracowita młodzież. Co zrobią ze swoją przyszłością - ich sprawa. Być może zostaną zmarnowani przez system naszych prześwietnych uczelni, być może oprą się temu, być może wyjadą kształcić się poza Polską. To ostatnie najbardziej prawdopodobne. A opinia nawet samego Hugo Steinhausa jest jedną z wielu. I tyle.
Tedysz czasę czeba zez niemi krutko:
https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/comment/230284/#Comment_230284
A jeślisz maszerywa o tegusz Sztejnhausa to pszeczytełem tera isz mature dali jemusz zes wyrużnieniem czelisz celujomco.
http://naukowcydlaniepodleglej.pl/hugo-steinhaus-14-09-1887-25-02-1972
Takosz i to powiedzomko wydawa mie sie zmyślonem albosz ironicznem.