W czwartek w Rosji obchodzony jest Dzień Jedności Narodowej. Z tej okazji Władimir Putin odwiedził anektowany w 2014 roku Krym. W przemówieniu stwierdził, że półwysep został przyłączony do Rosji, bo taka była "suwerenna wola całego narodu".
Warto przypomnieć, że w maju na Zamku Królewskim w Warszawie otwarta została wystawa „Polskie elity wobec upadku Rzeczypospolitej” dla uczczenia 230. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Było na niej więcej reprezentacyjnych konterfektów, ale z wileńską świetnie się dopełniają.
- Warszawska wystawa pokazywała różne ludzkie postawy w sytuacji śmiertelnego zagrożenia państwa i upadku Rzeczypospolitej Obojga Narodów – przypominał w Wilnie Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego. - Z jednej strony byli patrioci, którzy patrzyli na Konstytucję jako możliwość uratowania państwa, a z drugiej – zdrajcy uważający wszelkie zmiany polityczne i obyczajowe za zagrożenie dla państwa i narodu, działający w interesie obcych mocarstw. Obie wystawy pokazują starcie tych dwóch racji. https://www.rp.pl/kultura/art19043561-wystawa-o-dobro-ojczyzny-w-wilnie-wspolnota-oraz-niezaleznosc
Brzost napisal(a): Pamiętam. Założył później własne forum na którym dyskutował sam ze sobą ;-)
Idealne forum powinno dążyć do pełnej zgodności poglądów uzýtkowników, mederatorów i Administracji. Gdy wszytkie te aspekty personalne łączą się w jednej osobie, perfekcja zostaje osiągnięta.
I tak w kółko. Aktualnie należy załamywać ręce nad bezdusznością polskiego rządu i brakiem pomocy dzieciom koczujacym w lesie, w końcu nie ma tam żadnego drugiego dna, tak jak w cmentarzach dla piesków czy zakazie szpicruty, żadnego drugiego dna.
Wybrali trzecią - najgorszą możliwość - położyli pacjentkę i czekali nic nie robiąc.
Dzisiaj ich prawniczka twierdzi, że bali się podjąć działanie, bo ochrona życia. W tym sęk, że lekarze co chwila podejmują decyzje czyje życie i zdrowie ratować. Dzieje się tak dlatego, że zawsze i wszędzie są ograniczone środki.
Gdy respirator jest jeden, a pacjentów do podłączenia dwóch to trzeba podjąć decyzję, kogo podpiąć. Gdyby zastosować metodologię z Pszczyny, należałoby poczekać, aż jeden z pacjentów umrze i dopiero wtedy podpiąć drugiego. I obwinić PiS, Kaję Godek i katoli za jego śmierć.
A tam nie było mechanicznego przebicia pęcherza w celu "usunięcia" ciąży? A dziecko z wadami genetycznymi nie urodziło się martwe, to po kilku dniach zgłosiła się do szpitala...
qiz napisal(a): A tam nie było mechanicznego przebicia pęcherza w celu "usunięcia" ciąży? A dziecko z wadami genetycznymi nie urodziło się martwe, to po kilku dniach zgłosiła się do szpitala...
nie wiem, nie spotkałam się z taką relacją.
Sama przeżyłam przebicie pęcherza w ciąży - w szpitalu, stan zapalny, w trakcie wstawania z łóżka na prośbę położnej. Stąd wiem, że nikt nie musiał tu działać intencjonalnie.
Za to intencjonalnie zaczekano do śmierci jednego z pacjentów, by podjąć się ratowania drugiego. Z relacji wynika, że to czekanie też nie było takie jak by się można było spodziewać - nie monitorowano stanu pacjentki.
Mania napisal(a): Miała 40 st. gorączki i trzęsła się z bólu...
Kto zna rzeczywistość szpitalną podczas nocnej zmiany, nie zdziwi się niczemu. Mowa o szpitalu w niewielkiej miejscowości. Pielęgniarka jednak podała jej kroplówkę czy nawet dwie i pewnie czekała na poranek.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Tak powiedziała z okazji jakiejś rozmowy pewna młoda lekarka, prywatnie moja córka: lekarz ma przede wszystkim ratować życie. Powiedziała to spokojnie i bez napinki, jako coś oczywistego. Nie wiem dlaczego ale nagle poczułem się jakoś dobrze.
los napisal(a): A mimo to ratowanie życia jest pierwszym obowiązkiem lekarza.
Bez przebaczenia.
Nie leżał Waść na ginekologii czy porodówce. Cyrki pacjentek znieczulają, a rutyna zabija.
Nie ma w Polsce straszniejszych miejsc- zamiast ratowania życia, przyjmowania nowego, tak często właśnie tam zaniedbanie i zła wola prowadzą do niepotrzebnej śmierci lub kalectwa.
Ciężko mi było na youtube znaleźć jakiekolwiek interesujące materiały, ostatecznie wklejony filmik wydał mi się najciekawszy. W ramach zakończenia tygodnia:
Spawanie łukiem krytym.
Zazwyczaj większość osób na oczy tego nie widziała. Raczej kiedyś katem oka zaobserwowało się przy jakichś pracach spawanie gazowe albo tig/mag/mma-otuliną. Mozna spawać jednym ściegiem grubszą blachę bo jest głęboki przetop. Ten piaseczek co się sypie to jest topik i on wspomaga proces spawania, Część jest zasysana z powrotem przez odkurzacz a *przylepiony* odbija się po spawaniu i pod spodem jest spoina. Te płytyki na początku i na końcu detalu są do dobiegu/wybiegu. Aby w samym detalu spoina miała te same parametry na całej linii.
Komentarz
https://wpolityce.pl/gospodarka/572791-mbank-skarzy-frankowiczow-ktorzy-go-pozwali
ładny argument
Taką ideą (pan)mongolską ich niegdyś przebodli
BTW pamięta ktuś nietuzinkowego forumowicza Barona Panmongolistę?
- Ależ proszę pana, wiele osób rozmawia do siebie.
- Ale pan nie wie, jaki ja jestem nudziarz!
- Warszawska wystawa pokazywała różne ludzkie postawy w sytuacji śmiertelnego zagrożenia państwa i upadku Rzeczypospolitej Obojga Narodów – przypominał w Wilnie Wojciech Fałkowski, dyrektor Zamku Królewskiego. - Z jednej strony byli patrioci, którzy patrzyli na Konstytucję jako możliwość uratowania państwa, a z drugiej – zdrajcy uważający wszelkie zmiany polityczne i obyczajowe za zagrożenie dla państwa i narodu, działający w interesie obcych mocarstw. Obie wystawy pokazują starcie tych dwóch racji.
https://www.rp.pl/kultura/art19043561-wystawa-o-dobro-ojczyzny-w-wilnie-wspolnota-oraz-niezaleznosc
Słowem się o ojcu nie zająknęli. Tylko jakieś ckliwe bzdety.
edit: po poszukiwaniach odnalazłem ,że miałą męża i córkę.
Biedna dziewczyna z prowincji.
22 tydzień ciąży - można było ratować i ją i spróbować ratować dziecko (dziecko miało małe szanse, przyznaję).
Ciekawe, czy lekarze chcą tą histerią przykryć swoje zaniechania, czy stworzyli tę sytuację celowo.
1. podtrzymania ciąży,
2. wywołania przedwczesnego porodu.
Wybrali trzecią - najgorszą możliwość - położyli pacjentkę i czekali nic nie robiąc.
Dzisiaj ich prawniczka twierdzi, że bali się podjąć działanie, bo ochrona życia. W tym sęk, że lekarze co chwila podejmują decyzje czyje życie i zdrowie ratować. Dzieje się tak dlatego, że zawsze i wszędzie są ograniczone środki.
Gdy respirator jest jeden, a pacjentów do podłączenia dwóch to trzeba podjąć decyzję, kogo podpiąć. Gdyby zastosować metodologię z Pszczyny, należałoby poczekać, aż jeden z pacjentów umrze i dopiero wtedy podpiąć drugiego. I obwinić PiS, Kaję Godek i katoli za jego śmierć.
Sama przeżyłam przebicie pęcherza w ciąży - w szpitalu, stan zapalny, w trakcie wstawania z łóżka na prośbę położnej. Stąd wiem, że nikt nie musiał tu działać intencjonalnie.
Za to intencjonalnie zaczekano do śmierci jednego z pacjentów, by podjąć się ratowania drugiego. Z relacji wynika, że to czekanie też nie było takie jak by się można było spodziewać - nie monitorowano stanu pacjentki.
Pielęgniarka jednak podała jej kroplówkę czy nawet dwie i pewnie czekała na poranek.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Bez przebaczenia.
Cyrki pacjentek znieczulają, a rutyna zabija.
*
Spawanie łukiem krytym.
Zazwyczaj większość osób na oczy tego nie widziała. Raczej kiedyś katem oka zaobserwowało się przy jakichś pracach spawanie gazowe albo tig/mag/mma-otuliną.
Mozna spawać jednym ściegiem grubszą blachę bo jest głęboki przetop.
Ten piaseczek co się sypie to jest topik i on wspomaga proces spawania, Część jest zasysana z powrotem przez odkurzacz a *przylepiony* odbija się po spawaniu i pod spodem jest spoina.
Te płytyki na początku i na końcu detalu są do dobiegu/wybiegu. Aby w samym detalu spoina miała te same parametry na całej linii.
Na imgur jest dużo popisywania się spawami https://imgur.com/r/Welding
https://mobile.twitter.com/johnsmiths74/status/1457432434916663299
A tu fajne grafiki.
https://mobile.twitter.com/StowMarszN/status/1457477397708673027