marniok napisal(a): @Rafal W Warszawie były wszystkie ręce na pokład i co? Kicha. Jaki próbował zbliżyć się do elektoratu miejskiego, czego przykładem Guział i inne różowe wstawki w kampanii. Konserwatywna Bełatka, matka księdza i wiejska dziewucha zostałaby zjedzona bez popitki w Wawie. Nawet by się HGW nie odbiło.
Rafał napisal(a): No kurcze cholera jeszcze bardziej mnie bierze jak czytam komentarze Karnoli i różnych doradców medialnych PiSu. Gdzie byli przed wyborami? Teraz się okazuje że trzeba było bardziej zadbać o duże miasta, ze trzeba mieć lokalnych liderów i inne takie. No geniusze sami. Teraz to jest musztarda po obiedzie. Teraz to Gersdorf wprowadza triumfalnie starych sędziów do SN. I trzeba woźnego posłać aby ich i ja pogonił. I już szykować pozew w sprawie wywalenia Hani z magistratu w Łodzi. No bo albo przestrzegamy tych praw albo nie. I musimy wybrać czy polskich czy europejskich interpretacji.
Ewentualny tryumf Gersdorf zależy wyłącznie od posiadania/braku nabiałów przez dułumwirat (o.m.) Satrapy i Pasierba od Siedmiu Boleści. Jakby co, można czerpać z Erdogana albo w ostateczności z niemieckich trebunałów, które se na bieżąco uchwalają nadrzędność helmuciego paragrafa nad sztrasburskimi pasztetami, jeśli akurat jest im to do czegoś potrzebne.
e tam, takich mikro-orzeszkowych z mikro-nowelkami to na twitterze na pęczki!
Siedze na lotnisku w Poznaniu. Wracam do UK po wyborach. Wokol mnie duzo ludzi ktorzy tez przyjechali tylko na wybory. Fala Pisu wlasnie opadla. Jest nadzieja na przyszlosc.
Rafał napisal(a): Idiotyczna pijarowo akcja nagłaśniania błahej w odczuciu społecznym sprawy karnej, groźby Sasina o odwołaniu przez Wojewodę Zdanowskiej to błędy kardynalne. Łodzianie uznali, słusznie uznali, ze PiS ich olewa. Uznali też, być może niesłusznie, że się panoszy i używa kruczków prawnych przeciw Zdanowskiej. A przecież nie powinien bo walczy o sprawiedliwe i jasne prawo podobno.
Rafał napisal(a): No kurcze cholera jeszcze bardziej mnie bierze jak czytam komentarze Karnoli i różnych doradców medialnych PiSu. Gdzie byli przed wyborami? Teraz się okazuje że trzeba było bardziej zadbać o duże miasta, ze trzeba mieć lokalnych liderów i inne takie. No geniusze sami.
Maria napisal(a): Jeszcze mało wiemy. Tzn. nie do końca wiemy, jak i czy wogle głosiował żelazny, bo że ten poszerzony niekuniecznie na PiS, to chyba już wiemy. W każdym bądź razie w dużych miastach z cało pewnościo nie. A w nich frekwencja akurat była bardzo wysoka.
W perspektywie wyborów sejmowych pompowanie frekwencji w Warszawie ma wymiar wyłącznie propagandowy. Z W-wy jest 19 posłów, czy pójdzie tam do wyborów 70%, 90% to dalej mają 19 posłów, więc mandatów z tego będzie nieproporcjonalnie mało do oddanych głosów. Oczywiście jak jest połączony okręg miasto + wieś to ma znaczenie, ale już na okręgi bez wielkich miast - a takich jest większość - znaczenia nie ma.
Z tego co przeglądałem te opublikowane dotychczas protokoły (oczywiście kompletnie losowe), to w terenie (czyli umowny "żelazny") elektorat PiS owszem głosował i to z sukcesami, tam zresztą jedynym jego rywalem jest PSL, KO praktycznie tam nie istnieje.
Długo się zbierałam, żeby skomentować. Zero zaskoczeń w samorządach. Tam rączka rączkę myje. Jeśli radny załatwił pracę dzieciom sołtyski, to na radnego i jego opcję głosuje już nie tylko sołtyska, ale i jej dzieci, cała rodzina i znajomi sołtyski. Największym obrzydzeniem napawają mnie tzw. kandydaci bezpartyjni, z których większość ma korzenie w UW. Po drodze mieli poparcie innych partii, w tym PiS i PO.
Rafał napisal(a): No kurcze cholera jeszcze bardziej mnie bierze jak czytam komentarze Karnoli i różnych doradców medialnych PiSu. Gdzie byli przed wyborami? Teraz się okazuje że trzeba było bardziej zadbać o duże miasta, ze trzeba mieć lokalnych liderów i inne takie. No geniusze sami.
No takiej polityki nie akceptuję. Nie można olewać żadnych regionów czy dużych grup społecznych. Ja sobie nie życzę walki klas i regionów i partii taką walkę prowadzących.
DMC napisal(a): >Publikowanie taśm z Sowy platfusom już nie szkodzi.
Teraz szkodzi PiSowi.
Dokładnie. Jak można pluć na elektorat który to widzi i się odwraca? Jak można nie zauważać ze delfin jest z Sowy? Jak można twierdzić że ośmiorniczki u Sowy kompromitują PO i równocześnie brać na przywódce ich kumpla? Elektorat miejski lubi ośmiorniczki chociaż nie każdy tam rzuca mięsem jak szewc. No i woli te ośmiorniczki konsumować w towarzystwie Kulczykowej, księdza Sowy czy nawet Grada i z nimi coś załatwić niż w towarzystwie bankstera hipokryty czy jego kumpli z ABW co zaraz przyjdą na kontrolę na podstawie pijackich wynurzeń a deale zrobią z Obajtkami. Proste. Wykopanie kompromitującego i nieudolnego gnoja z premierostwa jeszcze może uratować wyniki w parlamentarnych.
No nie jest dobry jak na dokonania w rządzeniu państwem. To własnie jest cały PiS i JarKacz. Zrobią coś dobrze a potem spieprzą. Spieprzyli w samorządach bo Jarkacz myślał ze efekt 500+ będzie działał wiecznie i na każdym szczeblu pomimo wywalenia Szydło, zastapienia jej banksterem od ośmiorniczek i lekceważeniem większości samorządów w tym własnych działaczy. Te działania jednak zostały odczytane jako lekceważenie i powolny odwrót od programu. Tak więc ten wynik jest slaby w relacji do wyników 3 lat i świetny w relacji do tej skandalozy. Wypadkowa wyszła jak wyszła. Chyba założę osobny wątek jak może wychodzić dalej i dlaczego Łódź jest taka ważna i jest poligonem doświadczalnym przed kolejnymi rundami.
No jednak w tym wątku o Łodzi i jej znaczeniu. Oto lista błędów czyli politycznych i nie tylko politycznych grzechów PiS z punktu widzenia Łodzian i ich wyborów samorządowych. Cytaty ze mnie w tym wątku i jeden Szturmowca:
"Już pisałem więc powtórzę: - Konsekwentne lekceważenie miasta przez PiS. - Brak wyrazistych nazwisk i pomysłu na kandydata, choćby z zewnątrz jak Jakiego w Warszawie ( w końcu uzyskał dobry wynik - lepszy niż średnia PiS). - Spóźnione wystawienie młodego i mało znanego kandydata i jego słaba promocja. - Spóźnione przedstawienie programu, niezbyt przekonującego i różniącego się od programu Zdanowskiej. - Oparcie kampanii na negatywnym pijarze Zdanowskiej jako skazanej karnie. - Sprawa skazania ewidentna, ale dość błaha w odczuciu społecznym - kłamstewko przy okazji kredytu na zakup mieszkania przez konkubenta od niej - mieszkanie kupione, kredyt spłacony czy spłacany. - Brak drążenia prawdziwych potencjalnych afer władzy - też prywatyzacji kamienic, przetargów itp.
Z kim walczyła Hania, no z kim? Z mało znanym i niedoświadczonym młodzianem, olewanym przez wierchuszkę PiS nawet bardziej niż Jaki. Jaki program miał ten młodzian? No nie miał szklanych domów nad Łódką oraz Krzemowej Doliny na Bałutach, co i lepiej, ale w zamian nie miał nic. Własnie o to chodzi, że PiS nie miał takich Bełatek, albo ich nie wystawił tylko zamienił na jakichś banksterów z nieszczerym uśmieszkiem.
Jak można pluć na elektorat który to widzi i się odwraca? Jak można nie zauważać ze delfin jest z Sowy? Jak można twierdzić że ośmiorniczki u Sowy kompromitują PO i równocześnie brać na przywódce ich kumpla? Elektorat miejski lubi ośmiorniczki chociaż nie każdy tam rzuca mięsem jak szewc. No i woli te ośmiorniczki konsumować w towarzystwie Kulczykowej, księdza Sowy czy nawet Grada i z nimi coś załatwić niż w towarzystwie bankstera hipokryty czy jego kumpli z ABW co zaraz przyjdą na kontrolę na podstawie pijackich wynurzeń a deale zrobią z Obajtkami. Proste.
Przegrana Budy we własnym mieście z 24 % i 70 % konkurentki to klęska. Wygrana Zdanowskiej źle świadczy o łodzianach, ale przegrana Budy źle świadczy o PiS jeszcze bardziej. Uporczywy długi brak sensownego i silnego kandydata i to od lat oraz spadochroniarze w kolejnych wyborach sejmowych. Wyciągnięcie Budy jak królika z kapelusza na krótko przed wyborami, brak wyrabiania mu nazwiska latami jak Jakiemu. Idiotyczna pijarowo akcja nagłaśniania błahej w odczuciu społecznym sprawy karnej, groźby Sasina o odwołaniu przez Wojewodę Zdanowskiej to błędy kardynalne. Łodzianie uznali, słusznie uznali, ze PiS ich olewa. Uznali też, być może niesłusznie, że się panoszy i używa kruczków prawnych przeciw Zdanowskiej. A przecież nie powinien bo walczy o sprawiedliwe i jasne prawo podobno.
I komentarz Szturmowca do ostatniego ustępu:
A to jest defakt. Żeby jej wyciągnął coś nośnego, jakieś nadużycie stanowiska na sto baniek albo chociaż znęty nad babcią. A tu takie pfff... To dowodzi, że dla PiS prawo jest systemem formułek, które można w stosować w miarę politycznej potrzeby, a nie że prawo zawsze prawo znaczy, a sprawiedliwość - sprawiedliwość! "
To są błędy kardynalne. Świadczą o bardzo niskich kwalifikacjach sztabu PiS. Najwyraźniej fachowców wylano (Szydło, Mastalerek, Hoffman i inni mnie mniej znani) i zastąpiono naturszczykami, szpiegami i idiotami z agencji pijarowych. Niestety świadczą o braku wyczucia społecznego co jest brakiem kwalifikacji politycznych. To jakiś regres bo te kierownictwo, w tym Jarkacz, kiedyś miało. To też dowód cynizmu i niskich kwalifikacji moralnych, a u partii czystych rąk i serc za jaką się podają to wada największa.
Można oczywiście machnąć ręką, czy bardziej dosadnie olać, wielkie miasta a Łódź symbolicznie zaorać i na Łodzian napluć i przydeptać. To jednak nic nie da. Stało się znacznie gorzej niż utrata Łodzi. W Łodzi totalna dzięki wspomnianym błędom PiS zdołała się zjednoczyć i pokazać siłę. Hania zostanie Prezydentem a Rada Miejska będzie zdominowana przez Koalicje Obywatelską. Wiecie kto w niej jest? Są: PO, Nowoczesna, SLD i PSL oraz pseudobezpartyjni. Zjednoczyli się przeciw PiS i wygrali. Wygrali miażdżąco. To może być kamień ruszający lawinę. To trudne do zatrzymania. Można spróbować zmienić jej kierunek. To musi być potężna eksplozja aby to zmienić. Wywalenie Pana Mateusza mogłoby tym być.Jak nie wystarczy to trzeba JarKacza posłać na emeryturę. Nowy PiS ma szansę,ale nie pod wodzą Pana Mateusza.
Aha i jeszcze jedno: nie można rozpędzać sądów na cztery wiatry za lekceważenie demokracji i równocześnie zwracać się do sądów o anulowanie demokratycznego wyboru większości 70% wyborców w wielkim mieście. Tym ruchem Sasin zapętlił PiS na amen. Wojewoda nie ma już żadnego dobrego wyjścia. Reforma sądów może wkrótce upaść.
Cud na Ursynowie: zagłosował każdy chory, każdy niepełnosprawny i każdy przebywający w tym dniu poza Warszawą.
Stary Maciej dodał/a, Pan Krzysztof @kdwojakowski Na stronie PKW podają, że w Szkole Podstawowej nr 330 na Ursynowie frekwencja wyniosła 100% (zagłosowało 1355 osób na 1355 uprawnionych): Trzaskowski 63,20% (852) Jaki 22.92% (309) Pokaż ten wątek 18 odpowiedzi 139 podanych dalej 197 polubionych
E no za którymś z poprzednich razów frekwencja na Ursynowie przekraczała 100% i trzeba było na gwałt dowozić karty. Normalna sprawa w wyborach parlamentarnych, ale wydawało mi się, że lokalne wymagają więcej niż zaświadczenia z innej komisji.
Jaki wyrafinowany plan stał za popieraniem przez PiS w Katowicach obrotowego Krupy z Forum Samorządowego, skoro wyniki do rady miasta są następujące: KO - 12 mandatów FS - 11 mandatów PiS - 5 mandatów
i wiadomo, że koalicja będzie taka sama jak zawsze, a sieroty trzymane twardą ręką Pietrasza będą sobie po staremu siedzieć w ciemnym kącie.
rubelka nie zarobić, dziewictwo stracić ... Klawo Jarek, klawo jak cholera.
Wicie co? PiS jednak wygrał. Miasto niech sobie będzie jakie będzie, samo sobie sterem, żeglarzem, okrętem; goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu, to się wzbija, to w głąb wali; nie lgnie do niego fala, ani ono do fali.
Z sejmikiem rzecz zupełnie inna, sejmik to kasa. Starczy by PiS zdobył jakieś pińć, sześć sejmików, cała kasa z centrum tam popłynie, uzasadni się to wyrównywaniem czegoś albo inaczej.
No może, ale ja nie głosowałem na PiS dla krętactwa. No i pewnie mój sejmik będzie tym stratnym. I co ma się cieszyć ze PiS zabierze Łodzi i da na Rzeszów, albo łódzkiemu i da na lubelskie? No ja jednak nie jestem idiotą.
consumer pisze: Radź tedy rayco, jak tu się nie obrażać, ali zjednywać mieszczańskich żuli y wykolejeńców do idei wielgiej Polski.
Bym przekerował bez kozery pińcet złoty z tych milijonów z dotacji budżetowej na:
a) zawodowych koordynatorów Wojewódzkich, żeby jeździli pełnoetatowo po powiatach i węszyli kto swój, kto wuj, a kto lokalny działacz, którego należy zjednać
b) ośrodek badawczy, jakąś tam Fundację im. Lecha Kaczyńskiego, żeby zajęli się na serio zbadaniem i zrozumieniem co jest Polak. Czym się różni Warszawa od Krakowa, Sosnowiec od Katowic, Lębork od Wejherowa itd. Opcjonalnie mogliby się też zajmować rozumieniem, co to takego Europa, Wujnia i świat, ale tu bym był ostrożny, bo to sprawy bardziej sexy i delegacja do Tokio zawsze atrakcyjniejsza niż do Włodawy nad Bugiem.
c) magików internatowych, żeby pełnoetatowo czaskali memy o Trzaskowskim, Hance Przewalance i wójcie zza krat
Jest hajs, trzeba go przewalić.
Żeby zrobić cokolwieczek, trzeba najsamprzód widzieć rzeczywistość taką, jaka ona jest, a nie żyć wyobrażoną Bawarią sprzed 40 lat i Franciszkiem Józefem Strusiem z Chrześcijańskiej Unii Jedności.
Komentarz
http://niezalezna.pl/241950-co-dalej-z-hanna-zdanowska-jest-reakcja-ze-strony-wojewody-lodzkiego
https://wpolityce.pl/polityka/417637-wynik-pis-mniej-niepokojacy-niz-ostatnia-prosta-kampanii
Ja mam, ale nie wyglada to oficjalnie czyli za kilka lat fejk nius pelen nienawisci:
https://innpoland.pl/147293,trzaskowski-obietnice-wyborcze-co-kandydat-ko-obiecal-warszawiakom
Jeszcze mało wiemy. Tzn. nie do końca wiemy, jak i czy wogle głosiował żelazny, bo że ten poszerzony niekuniecznie na PiS, to chyba już wiemy. W każdym bądź razie w dużych miastach z cało pewnościo nie. A w nich frekwencja akurat była bardzo wysoka.
W perspektywie wyborów sejmowych pompowanie frekwencji w Warszawie ma wymiar wyłącznie propagandowy. Z W-wy jest 19 posłów, czy pójdzie tam do wyborów 70%, 90% to dalej mają 19 posłów, więc mandatów z tego będzie nieproporcjonalnie mało do oddanych głosów. Oczywiście jak jest połączony okręg miasto + wieś to ma znaczenie, ale już na okręgi bez wielkich miast - a takich jest większość - znaczenia nie ma.
Z tego co przeglądałem te opublikowane dotychczas protokoły (oczywiście kompletnie losowe), to w terenie (czyli umowny "żelazny") elektorat PiS owszem głosował i to z sukcesami, tam zresztą jedynym jego rywalem jest PSL, KO praktycznie tam nie istnieje.
https://www.rmf24.pl/newsamp-marczulajtis-walczak-za-trzaskowskiego-w-sejmie,nId,2647488
http://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/krakow/nik-krakow-przeplacil-za-starania-o-organizacje-zimowych-igrzysk-olimpijskich/od-was/
Największym obrzydzeniem napawają mnie tzw. kandydaci bezpartyjni, z których większość ma korzenie w UW. Po drodze mieli poparcie innych partii, w tym PiS i PO.
"Już pisałem więc powtórzę:
- Konsekwentne lekceważenie miasta przez PiS.
- Brak wyrazistych nazwisk i pomysłu na kandydata, choćby z zewnątrz jak Jakiego w Warszawie ( w końcu uzyskał dobry wynik - lepszy niż średnia PiS).
- Spóźnione wystawienie młodego i mało znanego kandydata i jego słaba promocja.
- Spóźnione przedstawienie programu, niezbyt przekonującego i różniącego się od programu Zdanowskiej.
- Oparcie kampanii na negatywnym pijarze Zdanowskiej jako skazanej karnie.
- Sprawa skazania ewidentna, ale dość błaha w odczuciu społecznym - kłamstewko przy okazji kredytu na zakup mieszkania przez konkubenta od niej - mieszkanie kupione, kredyt spłacony czy spłacany.
- Brak drążenia prawdziwych potencjalnych afer władzy - też prywatyzacji kamienic, przetargów itp.
Z kim walczyła Hania, no z kim? Z mało znanym i niedoświadczonym młodzianem, olewanym przez wierchuszkę PiS nawet bardziej niż Jaki. Jaki program miał ten młodzian? No nie miał szklanych domów nad Łódką oraz Krzemowej Doliny na Bałutach, co i lepiej, ale w zamian nie miał nic. Własnie o to chodzi, że PiS nie miał takich Bełatek, albo ich nie wystawił tylko zamienił na jakichś banksterów z nieszczerym uśmieszkiem.
Jak można pluć na elektorat który to widzi i się odwraca? Jak można nie zauważać ze delfin jest z Sowy? Jak można twierdzić że ośmiorniczki u Sowy kompromitują PO i równocześnie brać na przywódce ich kumpla? Elektorat miejski lubi ośmiorniczki chociaż nie każdy tam rzuca mięsem jak szewc. No i woli te ośmiorniczki konsumować w towarzystwie Kulczykowej, księdza Sowy czy nawet Grada i z nimi coś załatwić niż w towarzystwie bankstera hipokryty czy jego kumpli z ABW co zaraz przyjdą na kontrolę na podstawie pijackich wynurzeń a deale zrobią z Obajtkami. Proste.
Przegrana Budy we własnym mieście z 24 % i 70 % konkurentki to klęska. Wygrana Zdanowskiej źle świadczy o łodzianach, ale przegrana Budy źle świadczy o PiS jeszcze bardziej. Uporczywy długi brak sensownego i silnego kandydata i to od lat oraz spadochroniarze w kolejnych wyborach sejmowych. Wyciągnięcie Budy jak królika z kapelusza na krótko przed wyborami, brak wyrabiania mu nazwiska latami jak Jakiemu. Idiotyczna pijarowo akcja nagłaśniania błahej w odczuciu społecznym sprawy karnej, groźby Sasina o odwołaniu przez Wojewodę Zdanowskiej to błędy kardynalne. Łodzianie uznali, słusznie uznali, ze PiS ich olewa. Uznali też, być może niesłusznie, że się panoszy i używa kruczków prawnych przeciw Zdanowskiej. A przecież nie powinien bo walczy o sprawiedliwe i jasne prawo podobno.
I komentarz Szturmowca do ostatniego ustępu:
A to jest defakt. Żeby jej wyciągnął coś nośnego, jakieś nadużycie stanowiska na sto baniek albo chociaż znęty nad babcią. A tu takie pfff... To dowodzi, że dla PiS prawo jest systemem formułek, które można w stosować w miarę politycznej potrzeby, a nie że prawo zawsze prawo znaczy, a sprawiedliwość - sprawiedliwość! "
To są błędy kardynalne. Świadczą o bardzo niskich kwalifikacjach sztabu PiS. Najwyraźniej fachowców wylano (Szydło, Mastalerek, Hoffman i inni mnie mniej znani) i zastąpiono naturszczykami, szpiegami i idiotami z agencji pijarowych. Niestety świadczą o braku wyczucia społecznego co jest brakiem kwalifikacji politycznych. To jakiś regres bo te kierownictwo, w tym Jarkacz, kiedyś miało. To też dowód cynizmu i niskich kwalifikacji moralnych, a u partii czystych rąk i serc za jaką się podają to wada największa.
Można oczywiście machnąć ręką, czy bardziej dosadnie olać, wielkie miasta a Łódź symbolicznie zaorać i na Łodzian napluć i przydeptać. To jednak nic nie da. Stało się znacznie gorzej niż utrata Łodzi. W Łodzi totalna dzięki wspomnianym błędom PiS zdołała się zjednoczyć i pokazać siłę. Hania zostanie Prezydentem a Rada Miejska będzie zdominowana przez Koalicje Obywatelską. Wiecie kto w niej jest? Są: PO, Nowoczesna, SLD i PSL oraz pseudobezpartyjni. Zjednoczyli się przeciw PiS i wygrali. Wygrali miażdżąco. To może być kamień ruszający lawinę. To trudne do zatrzymania. Można spróbować zmienić jej kierunek. To musi być potężna eksplozja aby to zmienić. Wywalenie Pana Mateusza mogłoby tym być.Jak nie wystarczy to trzeba JarKacza posłać na emeryturę. Nowy PiS ma szansę,ale nie pod wodzą Pana Mateusza.
Aha i jeszcze jedno: nie można rozpędzać sądów na cztery wiatry za lekceważenie demokracji i równocześnie zwracać się do sądów o anulowanie demokratycznego wyboru większości 70% wyborców w wielkim mieście. Tym ruchem Sasin zapętlił PiS na amen. Wojewoda nie ma już żadnego dobrego wyjścia. Reforma sądów może wkrótce upaść.
A teraz do roboty.
Stary Maciej
@stary_maciej
19 godz.19 godzin temu
Stary Maciej podał/a dalej Pan Krzysztof
Cud na Ursynowie: zagłosował każdy chory, każdy niepełnosprawny i każdy przebywający w tym dniu poza Warszawą.
Stary Maciej dodał/a,
Pan Krzysztof
@kdwojakowski
Na stronie PKW podają, że w Szkole Podstawowej nr 330 na Ursynowie frekwencja wyniosła 100% (zagłosowało 1355 osób na 1355 uprawnionych):
Trzaskowski 63,20% (852)
Jaki 22.92% (309)
Pokaż ten wątek
18 odpowiedzi 139 podanych dalej 197 polubionych
Dla dobra demokracji i kon-sty-tu-cji.
Normalna sprawa w wyborach parlamentarnych, ale wydawało mi się, że lokalne wymagają więcej niż zaświadczenia z innej komisji.
KO - 12 mandatów
FS - 11 mandatów
PiS - 5 mandatów
i wiadomo, że koalicja będzie taka sama jak zawsze, a sieroty trzymane twardą ręką Pietrasza będą sobie po staremu siedzieć w ciemnym kącie.
rubelka nie zarobić, dziewictwo stracić ...
Klawo Jarek, klawo jak cholera.
goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu, to się wzbija, to w głąb wali; nie lgnie do niego fala, ani ono do fali.
Z sejmikiem rzecz zupełnie inna, sejmik to kasa. Starczy by PiS zdobył jakieś pińć, sześć sejmików, cała kasa z centrum tam popłynie, uzasadni się to wyrównywaniem czegoś albo inaczej.
a) zawodowych koordynatorów Wojewódzkich, żeby jeździli pełnoetatowo po powiatach i węszyli kto swój, kto wuj, a kto lokalny działacz, którego należy zjednać
b) ośrodek badawczy, jakąś tam Fundację im. Lecha Kaczyńskiego, żeby zajęli się na serio zbadaniem i zrozumieniem co jest Polak. Czym się różni Warszawa od Krakowa, Sosnowiec od Katowic, Lębork od Wejherowa itd. Opcjonalnie mogliby się też zajmować rozumieniem, co to takego Europa, Wujnia i świat, ale tu bym był ostrożny, bo to sprawy bardziej sexy i delegacja do Tokio zawsze atrakcyjniejsza niż do Włodawy nad Bugiem.
c) magików internatowych, żeby pełnoetatowo czaskali memy o Trzaskowskim, Hance Przewalance i wójcie zza krat
Jest hajs, trzeba go przewalić.
Żeby zrobić cokolwieczek, trzeba najsamprzód widzieć rzeczywistość taką, jaka ona jest, a nie żyć wyobrażoną Bawarią sprzed 40 lat i Franciszkiem Józefem Strusiem z Chrześcijańskiej Unii Jedności.