Skip to content

Co z tym Pospieszalskim?

1121315171828

Komentarz

• Kuba_ napisal(a):
    Ech, nie przyswoiło się. Nie, tak samo nie umiera się na szczepionkę.
    Oczywiście że nie, natomiast umiera się wskutek jej przyjęcia i reakcji organizmu.
    Tak samo jak z rozmaitymi lekami, co jest faktem powszechnie znanym, nawet piszą o tym w ulotkach, niestety z jakiegoś powodu szczepionki covidowe są chyba jedynym absolutnie bezpiecznym specyfikiem na świecie.
    Kuba_ napisal(a):
    Ludzie szczepią się będąc już zakażonymi, zarażają się w ciągu 2-3 tygodni zanim szczepionka zacznie w pełni działać (tryb nieśmiertelności, imprezowanie po szczepieniu, zarażanie z jakiegoś powodu mimo uważania).
    Wreszcie przyczyny naturalne, w kontekście szczepień losowe. O, zapalenie mięśnia sercowego jest ciekawym przypadkiem, potrafi przebiegać bezobjawowo. Gdyby mój szwagier-thriatlonista miał je po szczepieniu, na pewno byłby to NOP.
    Według kogo?
    Kolega uważa że tak po prostu by uznano zapalenie mięśnia sercowego za NOP bo się pacjent zaszczepił?
    Z tego co słyszę tendencja jest raczej odwrotna - są problemy ze zgłaszaniem NOPów.
    Kuba_ napisal(a):
    Pech chciał że było to lata temu, więc winą obarczono powikłania po dawnej grypie.
    To się zdarza, mój sąsiad miał dokładnie to samo.
    Kuba_ napisal(a):
    Teraz kilka liczb, matematykę zostawiam Koledze.
    W 2018 każdego dnia przeciętnie umierało około 1 130 Polaków. Zaszczepionych pełną dawką ("podwójna" dawka to też ciekawe językowe przekręcanie faktów) jest 19 500 000 Polaków. Ilu z nich wolno umrzeć dziennie z przyczyn przedcovidowych, ilu z covidowych wymienionych wyżej?
    Pomieszanie z poplątaniem - "przyczyny kowidowe" są rozmaite, od zachorowań mimo szczepionek, po NOPy.
    Poza tym proste statystyki śmierci nie uwzględniają problemów pod tytułem "dostęp do usług medycznych podczas pandemii" - bo Kolega, wierzę, o tym słyszał. I nie chodzi mi o dostęp do internisty.

• TecumSeh napisal(a):
    @Brzost - to wszystko jest normalne i nikt normalny nie ma z tym problemu.

Problem jest z tym że jest całkiem sporo przypadków śmierci całkiem młodych osób, które "nagle trafiły do szpitala" - i jeśli to osoby znane, to ani słowa o przyczynie śmierci w oficjalnych komunikatach.
    Gdzieś się przewinęła jak pamiętam pisarka, która drwiła z "antyszczepionkowców" (w GWnianym stylu, bo to ten sort był) że dzięki nim ona jest szybciej zaszczepiona, zmarła dzień po drugiej dawce.
    Jakaś dziennikarka GW - to samo, "nagle trafiła do szpitala" - tyle oficjalnie wiadomo.
    Teraz jakaś pływaczka i trenerka - zwykle podają co się stało, teraz nagle młode osoby umierają z przyczyn owianych mgłą tajemnicy.

Oczywiście jakiekolwiek podejrzenie że to NOP to od razu foliarstwo itp. Nie wiadomo dlaczego, ale ten jedyny powód jest poza wszelkim podejrzeniem.

I to własnie jest problem. Gdyby zrobiono uczciwą analizę - tak, każdy lek ma niepożądane działania, w tym szczepionka, ale odsetek jest x w odniesieniu do y w przypadku zachorowań, w związku z czym wnioski nasuwają się same - nie byłoby problemu.

Ale jeśli każda śmierć niedługo po zaszczepeniu to absolutny przypadek, zbieżność i nie ma mowy o powiązaniu - to sorry, ale nikt poważny w żadne uczciwe badania nad powikłaniami poszczepiennymi nie uwierzy.
    Zmarły bratanek znajomego, o którym pisałem wcześniej, to niestety taki przypadek. Zmarł we śnie na zator, niecałe 72 godziny po przyjęciu szczepionki. 40 lat, policjant w służbie czynnej.
  • Tak, sensem życia Pospieszalskich tego świata stało się "dyskutowanie" o śmiercionkach. Celowo ująłem dane słowo w cudzysłów, gdyż tak naprawdę nie interesuje ich dyskutowanie a zarzucanie mnóstwem linków i półsłówek w stylu: "śmiercionka miała chronić a znajoma znajomego kolegi z forum zmarła, hłe hłe hłe, czego nie rozumiecie".

Natomiast na pytania, które by pokazywały fałszywość danych lub rozumowania nie odpowiedzą. Wrzucałem na sąsiednim forumku "rozmowę" z kol. Zakrzewskim z Rebelya.pl, który jako argumentu użył filmiku z noblistą epidemiologiem. W filmiku tym naukowiec twierdzi, że śmiercionki są złe a świadczy o tym fakt, że za krzywą szczepień podąża krzywa zgonów. Poprosiłem go o wykresy potwierdzające to zjawisko. W odpowiedzi dostałem linki do wielu kolejnych bzdur, lecz wykresów nie otrzymałem. Taka to była "dyskusja". I tutaj będzie identycznie (bo tak samo było z PNi i wodą).
  • edytowano October 2021
    @PNi Skąd wiesz o tym naukowcu co to napisał, że szczepionka "chroni przed trzema zgonami ale powoduje dwa".

Od nigdy niewidzialnego na oczy "znajomego" z Internetu?
  • Nie, był link do strony z filmikiem z tego wywiadu. Taki naukowiec faktycznie istnieje, jest epidemiologiem, dostał nobla, na filmie mówił, to co wyżej napisane. Wyglądał na starego pryka, któremu się już rozum pomieszał.
  • Biega o to, że "rozmowa" przebiega mniej więcej tak:
    - Pokaż mi te wykresy, gdzie krzywa zgonów idzie za krzywą szczepień.
    - Nowy link z nową rewelacją.
    - Pokaż mi te wykresy, gdzie krzywa zgonów idzie za krzywą szczepień.
    - Ale wiesz, że idzie wiosna i się ociepla?
    - Ale są takie wykresy czy nie ma? Jeśli są, to pokaż.
    - Nowy link z nową rewelacją.
    - Słuchaj, nie zarzucaj mnie tymi linkami. Pokaż mi te wykresy.
    - Jeden wykres z Malediwów (tam coś było, nie pamiętam już - ruska śmiercionka?)
    - Ale profesor mówił o całym świecie, pokaż mi wykresy z Europy.
    - Ja nie wiem, pytaj profesora, to on mówił.
  • edytowano October 2021
    PNi napisal(a):
    Był naukowiec w Poznaniu, który napisał pracę że śmiercionka chroni przed trzema zgonami ale powoduje dwa, na podstawie w Holandii ....
    MarianoX napisal(a):
    @PNi Skąd wiesz o tym naukowcu co to napisał, że szczepionka "chroni przed trzema zgonami ale powoduje dwa".
    PNi napisal(a):
    @MarianoX:
    1.
    • artykuł o badaniu i naukowcu: https://pulsmedycyny.pl/szczepionki-przeciw-covid-19-prowadza-do-zgonow-um-w-poznaniu-zrywa-wspolprace-z-autorem-tej-tezy-1121744
    2.
    • samo badanie: https://www.mdpi.com/2076-393X/9/7/693/htm#

Notto żem zajrzał.
    Czy tylko ja wybałuszczam gały?!
    1.
    – Obserwujemy:
    • 16 poważnych skutków ubocznych na 100 000 zaszczepionych oraz
    • 4,11 śmiertelnych skutków ubocznych na 100 000 zaszczepionych.
    Zatem:
    • na każde trzy zgony, którym zapobiega szczepienie,
    • przypadają 2 zgony nim spowodowane - czytamy w publikacji.
  • Przemko napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    TecumSeh napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    Więcej umrze Covidzie niż szczepionce.
    Skąd to wiadomo?
    Z zebranych danych. Np. 200000 zaszczepionych podczas testów szczepionki Pfizera + miliony chorych na COVID.
    Przede wszystkim wiadomo to z tego, że ponad 99% zgonów w szpitalach to niezaszczepieni.

Przy pandemii mamy, jako społeczeństwo, dostęp do informacji o zakażaniach omalże w trybie life. Możemy sprawdzić ile było i zakażeń, i zgonów, w konkretny dzień, w konkretnym powiecie.

Te 99%, które gdzieś zapewne słyszałeś / czytałeś (gdzie?) to ułamek - liczby zgonów na covid osób niezaszczepionych do liczby zgonów na covid ogółem. Tę liczbę z mianownika potrafię znaleźć - a gdzie jest do znalezienia ta z licznika?
  • PNi napisal(a):
    @trep: cały czas czekam na udokumentowanie tej mojej forumozbrodni, gdzie Ci nie odpowiedziałem na Twoje pytanie
    Mówiłeś, że mycie naczyń w zmywarce powoduje oszczędność wody w s*tosunku do mycia naczyń w zlewie. Pytałem, czy wiesz, ile wody potrzeba na wyprodukowanie zmywarki, transport do sklepu, sprzedaż, transport do domu, montaż, serwis, oraz jaki jest średni czas używania zmywarki i jak ten czas się zmienia w funkcji roku produkcji.

Jeśli tak, to poproszę o te dane i ich źródło.

Jeśli nie, to skąd wiesz, że to oszczędność.
  • Jeszcze ilość wody potrzebna do utylizacji zepsutego urządzenia.
  • Czasy są złe dla amatorów. By coś zrozumieć trzeba lat pracy.
  • edytowano October 2021
    No właśnie, takie rzeczy są policzalne. Kompletny koszt wodny produkcji mięsa jest znany - nawadnianie i produkcja pasz, opryski i inne zabiegi, pojenie krów, mycie obór, mycie sprzętu, mycie pracowników, itd. itp.

Kwestię co2 też mają policzone i tu jest sprawa jasna - jedzenie lokalne które nie wymaga transportu z daleka zostawia mniejszy ślad węglowy. Min. stąd wciskanie kitu że każdy może nie jeść mięsa to nieprawda, nie wszędzie dostępne są rośliny o odpowiednim bilansie aminokwasów i witamin, mamy transportować z Pacyfiku jakieś wodorosty żeby lokalnie nie hodować świń czy krów? Nie wydaje się to sensowne.

Kontenerowce spalają po kilkadziesiąt ton ropy naftowej na godzinę.

Szybki risercz w gógle pokazuje że ludzie się tym zajmują ale w kontekście raczej gazów cieplarnianych niż samego zużycia wody w zmywaniu i produkcji zmywarek. A przecież zmywać można na różne sposoby - pod bieżącą wodą, po napuszczeniu wody do zlewu.

Pełen zlew to ok. 20 litrów, tyle nawet nie da się nalać bo przeleje się, załóżmy 15 litrów. Zmywarka - 8-14 litrów, zależnie od wielkości, załóżmy największą 14 litrów na cykl.

Wychodzi więc że zmywarka to zużycie prądu, paliwa, plastik, gazy cieplarniane i żadnej oszczędności na wodzie, jeżeli się zmywa w stojącej wodzie.

https://www.ioes.ucla.edu/wp-content/uploads/handwashing-vs-dishwashing.pdf
  • Dajmy PNi odpowiedzieć.
  • Przecież wiemy co zrobi. Wrzuci ciąg słów bez logicznego związku.
  • Przemko napisal(a):
    No właśnie, takie rzeczy są policzalne. Kompletny koszt wodny produkcji mięsa jest znany - nawadnianie i produkcja pasz, opryski i inne zabiegi, pojenie krów, mycie obór, mycie sprzętu, mycie p, itd. itp.
    Kwestię co2 też mają to policzone i tu jest sprawa jasna - jedzenie lokalne które nie wymaga transportu z daleka zostawia mniejszy ślad węglowy. Min. stąd wciskanie kitu że każdy może nie jeść mięsa to nieprawda, nie wszędzie dostępne są rośliny o odpowiednim bilansie aminokwasów i witamin, mamy transportować z Pacyfiku jakieś wodorosty żeby lokalnie nie hodować świń czy krów? Nie wydaje się to sensowne.

Kontenerowce spalają po kilkadziesiąt ton ropy naftowej na godzinę.

Szybki risercz w gógle pokazuje że ludzie się tym zajmują ale w kontekście raczej gazów cieplarnianych niż samego zużycia wody w zmywaniu i produkcji zmywarek. A przecież zmywać można na różne sposoby - pod bieżącą wodą, po napuszczeniu wody do zlewu. Pełen zlew to ok. 20 litrów, tyle nawet nie da się nalać bo przeleje się, załóżmy 15 litrów. Zmywarka - 8-14 litrów, zależnie od wielkości, załóżmy największą 14 litrów na cykl. Wychodzi więc że zmywarka to zużycie prądu, paliwa, plastik, gazy cieplarniane i żadnej oszczędności na wodzie, jeżeli się zmywa w stojącej wodzie.

https://www.ioes.ucla.edu/wp-content/uploads/handwashing-vs-dishwashing.pdf
    mamy buddystów jedzących mięso,
    Tybetańczycy, w imieniu których swego czasu występował bardzo odważnie ob.min. M. Ociepa
    niektóre obecne regiony turystyczne , np cześć Kanarów, dużo słońca, morze i kiepska ziemia, powodowały, że ryb, kryla i głowonogów było więcej niz warzyw (Ziemniak to warzywo)
    o Eskimosach nie wspominam, tam biało, a nie zielono

a zmywarka samą wodą nie myje,
    potrzebna sól, detergent, nabłyszczacz, co poszerza ślad węglowy
  • Zmywarki mają pozytywny wpływ na klimat. Zamiast babrać się z brudnymi garami, wrzucam je do maszyny i w zaoszczędzonym czasie myślę o globalnym ociepleniu.
  • edytowano October 2021
    Ślad węglowy tak, ale zostawmy na moment wpływ zmywania na klimat. Pozostańmy przy parę rzędów prostszej kwestii, czyli zużyciu wody. Dajmy PNi odpowiedzieć.
  • edytowano October 2021
    Co do buddystów i mięcha to nie wiem czy to się jakoś wyklucza. Nigdy się tym nie interesowałem, ale w Bhutanie był taki gość, guru Rinpoche (Padmasambhava), zwany drugim Buddą, i on wtranżałał mięcho.
  • No ba, sam słodki dziadek Dolej Lama (Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości) jada mięsiwo, dla zdrowotności.
  • Ja tam nie znam się na zużyciu wody, ani też na śladach węglowych, ale jak to mówią, są rzeczy, które jakieś tam wrażenie na mnie robią:

image
  • A dlaczego buddysta ma nie wtranżalać mięsiwa? Buddyjski teolog ze mnie żaden, z wami pewnie nie lepiej, ale zdaje mi się, że buddyści uznają metempsychozę, co jest dość skrajną wersją herezji substancjalizmu i preegzystencji dusz. Otóż - jeżeli uznajemy całkowitą separację ciała i duszy, ciało zostaje zdegradowane do rangi ubrania, więc nie powinno być nic niestosowanego w wykorzystaniu porzuconego ciała, np. do spożycia, prawda?
  • Przy pandemii mamy, jako społeczeństwo, dostęp do informacji o zakażaniach omalże w trybie life. Możemy sprawdzić ile było i zakażeń, i zgonów, w konkretny dzień, w konkretnym powiecie.
    O zakażeniach zgłoszonych. Niejako "oficjalnych". Jest dużo ludzi którzy przechorowują, silniej lub słabiej, niekoniecznie informując o tym, nazwijmy to, system.
  • TecumSeh napisal(a):
    Według kogo?
    Kolega uważa że tak po prostu by uznano zapalenie mięśnia sercowego za NOP bo się pacjent zaszczepił?
    Zakładam że to mój problem ze zwięzłym formułowaniem myśli, przepraszam i spróbuję ostatni raz.

W sytuacji gdy normalnie 1000 osób dziennie umiera z przyczyn innych niż COVID i wypadki śmiertelne, jest oczywistym że część zaszczepionych umrze na tyle krótko po przyjęciu szczepionki, że będzie to łączone przez krewnych i znajomych z przyjęciem szczepionki.

• Niby tak, ale to jest argument za padlinożerstwem.
  • CobraVerde napisal(a):
    Zmywarki mają pozytywny wpływ na klimat. Zamiast babrać się z brudnymi garami, wrzucam je do maszyny i w zaoszczędzonym czasie myślę o globalnym ociepleniu.
    Lecz tak na serio,
    to
    zmywarki, pralki i odkurzacze, zaraz po pampersach!, to najlepsze wynalazki jakie trafiły się gospodyniom domowym!!!
    :)
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Niby tak, ale to jest argument za padlinożerstwem.
    :-O
  • W Holandii 4 zgony na 100 000 zaszczepionych, gdy codziennie w 2018 umierało tam 420 osób.
    Źródło: Puls Medycyny
    https://pulsmedycyny.pl/szczepionki-przeciw-covid-19-prowadza-do-zgonow-um-w-poznaniu-zrywa-wspolprace-z-autorem-tej-tezy-1121744

Zgłoszone zdarzenie, które wystąpiło po szczepieniu, niekoniecznie jest związane ze szczepieniem. Zgłoszenie zgonu po szczepieniu nie oznacza, że ​​jest to zdarzenie związane ze szczepionką
  • Pojęcie przyczynowości zawsze sprawiało ludziom wielkie trudności.
  • edytowano October 2021
    Kiedys w przedwojniu dziennikarz nachalnie wypytywał naczelnika TOPR-u, J. Oppenheima, co jest główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach, na co uzyskal odpowiedź:

- Główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach jest śmierć
  • MarianoX napisal(a):
    Kiedys w przedwojniu dziennikarz nachalnie wypytywał naczelnika TOPR-u, J. Oppenheima, co jest główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach, na co uzyskal odpowiedź:

- Główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach jest śmierć
    W sensie, że ktoś sobie idzie spokojnie przez góry, nagle umiera i z tej przyczyny ma wypadek?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.