Skip to content

Co z tym Pospieszalskim?

1131416181931

Komentarz

• Nie , ale śmierć jest przyczyną tego, że wypadek jest śmiertelny.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    MarianoX napisal(a):
    Kiedys w przedwojniu dziennikarz nachalnie wypytywał naczelnika TOPR-u, J. Oppenheima, co jest główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach, na co uzyskal odpowiedź:

- Główną przyczyną śmiertelnych wypadków w górach jest śmierć
    W sensie, że ktoś sobie idzie spokojnie przez góry, nagle umiera i z tej przyczyny ma wypadek?
    Czytałem monumentalną herstorię TOPR-u i tam stalo, ze zdarzaja sie w gorach np. zawaly i udary serca oraz samoubijstwa, ktore z pozoru wygladaja na wypadek.
  • Kuba_ napisal(a):
    W sytuacji gdy normalnie 1000 osób dziennie umiera z przyczyn innych niż COVID i wypadki śmiertelne, jest oczywistym że część zaszczepionych umrze na tyle krótko po przyjęciu szczepionki, że będzie to łączone przez krewnych i znajomych z przyjęciem szczepionki.
    Oczywiście może się i tak zdarzyć.
    Kolega jest pewien ze w każdym przypadku? Szczególnie tych z cyklu "nie wiemy na co, ale na pewno nie na to"?

Ja nie. I na dodatek zniechęcanie (delikatnie mówiąc) do zgłaszania NOPów, traktowanie ludzi którzy wyrażają obawy że MOŻE być związek jednego z drugim - jakoś nie powoduje u mnie wzrostu zaufania do statystyk opartych na tym co doktór wpisze w papiery. Bo z tym ostatnim - sam to doskonale wiem niestety z własnego doświadczenia - to bardzo różnie bywa.
  • Umiesz czytać?
  • Ale umiesz?
  • Zmywarka waży 10kg? #jprd
  • Kupowanie masła Mleczna dolina zamiast Irish butter daje oszczędność 1325 zł.
  • edytowano October 2021
    Ile wody potrzeba do recyklingu materiałów ze starej zmywarki tak, aby można je było użyć w nowej zmywarce?
  • PNi, umiesz czytać? Czytałeś moje pytania z 8:35? Jeśli tak, to odpowiedz na jedno po drugim. Nie zarzucaj mnie kolejnymi linkami nie mającymi nic wspólnego z odpowiedziami na pytanie. Zachowujesz się jak kol. Zakrzewski w rozmowie o wykresach.
  • Skopiuj te pytania z 8:35, wklej i obok nich napisz liczbowe odpowiedzi.
  • trep napisal(a):
    Kupowanie masła Mleczna dolina zamiast Irish butter daje oszczędność 1325 zł.
    Kedyś jeden mój znajomy chełpił się, że dzięki internetowym radom jest w stanie zaoszczędzić 1000 zł, bo zamiast kupować Muszyniankę, pije kranówę.
    -- Frajerze! -- drugi na to. -- Trzeba było pić kranówę zamiast Borżomi, byłbyś do przodu piątala, a nie głupiego tysiaka.
  • Ta jest ! Na forum można pierdolić trzy po trzy. Proponuję ostrzeżenie dla Trepa, że stawia szczegółowe warunki. Co to ma być ? I rozważyłbym zebranie tej kaski dla PNi, tanio w sumie.
  • Zmywanie ręczne jest bardziej oszczędne od zmywania w zmywarce.
  • trep napisal(a):
    PNi, umiesz czytać? Czytałeś moje pytania z 8:35? Jeśli tak, to odpowiedz na jedno po drugim. Nie zarzucaj mnie kolejnymi linkami nie mającymi nic wspólnego z odpowiedziami na pytanie. Zachowujesz się jak kol. Zakrzewski w rozmowie o wykresach.
    Przecież oni tylko tak potrafią.
  • Berek napisal(a):
    Przy pandemii mamy, jako społeczeństwo, dostęp do informacji o zakażaniach omalże w trybie life. Możemy sprawdzić ile było i zakażeń, i zgonów, w konkretny dzień, w konkretnym powiecie.
    O zakażeniach zgłoszonych. Niejako "oficjalnych". Jest dużo ludzi którzy przechorowują, silniej lub słabiej, niekoniecznie informując o tym, nazwijmy to, system.
    Tak, ale śmierć ominąć poza systemem jest już trudno.

W każdym razie skądś te 99% Przemko wziął, na razie czekamy na odpowiedź. Zamiast dyskutować skąd są dane do koronnego zdaniem Przemka argumentu za szczepionkami rozmawiamy o tym ... ile wody zużywa zmywarka. Wiecie jakie to ma znaczenie dla rozmowy o skuteczności / śmiertelności szczepień? Żadne. Moje żadne, czyli żadne, bez fafnastu tysięcy wyjątków jak u niektórych.
  • edytowano October 2021
    Ale że co? Biega o dane o skuteczności śmiercionki? Svp:
    image
  • imageCurrent Israel data for mRNA vaccination in people age >60, 1st to get vaccines >6 months ago, now confronting Delta infections
    1. Vaccines work but their apparent effectiveness is diminished over time + Delta
    2. Boosters showing some preliminary evidence of working
  • imageHospitalizations in 8 states, >250 hospitals, during the US Delta wave
    "For June 27 - July 24, hospitalization rates were ≥10 times higher in unvaccinated persons compared with vaccinated persons for all age groups across all weeks"
    https://medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.27.21262356v1… #VaccinesWork
  • trep napisal(a):
    Zachowujesz się jak kol. Zakrzewski w rozmowie o wykresach.
    Co
    To jest Zakrzewski?!
  • Taki z tukanem z Rebelya.pl. Spotkałem na tt.
  • Kuba_ napisal(a):
    trep napisal(a):
    Zachowujesz się jak kol. Zakrzewski w rozmowie o wykresach.
    Co
    To jest Zakrzewski?!
    Tadeusz Zakrzewski, kolega z Rebelki, miał taką stopkę "nadchodzi kryzys, kupujcie srebro" czy coś w ten deseń.
  • Łoł =D>
  • Czyli jedziemy:
    - obrazek nr 1, sprzed kilku miesięcy, 90% hospitalizacji to niezaszczepieni - gdzie 99% zgonów?
    - obrazki nr 2 i 3 - ok, potwierdzają (zakładając, że są prawdziwe), że ponad 99% zgonów z covid to niezaszczepieni - na dany moment, w danym kraju, kilka miesięcy temu*
    - obrazek nr 4 - nie wiadomo już co to za kraj, co za próba, co za okres, nic; nawiasem mówiąc proporcja daleka od tych 99%
    - obrazek nr 5 - Izrael sprzed 2 miesięcy, serio??? :)
    - obrazek nr 6 - jeden szpital, czemu ten? dalej nic o śmiertelności
    - obrazek nr 7 - 8 states, które? i czemu sprzed kilku miesięcy i znowu nic o śmiertelności

Wejdźmy teraz na https://www.gov.pl/web/koronawirus/wykaz-zarazen-koronawirusem-sars-cov-2
    Sami możemy wybrać sobie powiat, sprawdzimy zgony i zarejestrowane zakażenia. Jeśli będziemy śledzić regularnie mamy dane co do dnia.
    Jednego tam nie widzę. Żeby przy każdym było napisane "zaszczepionych" i "niezaszczepionych".
    Więc teraz:
    - albo te dane nie są zbierane - dlaczego?
    - albo te dane są zbierane, ale nie są publikowane - dlaczego?

I oczywiście, to już nie Kolega, wiem, wszystko można zbyć jakimś wpisem anonimowego trolla z bliżej nieznanego forum, bo hehehe wiadomo, że jak ktoś ma wątpliwości to świr.
    Przypomnę, co już pisałem o takich argumentach, jeśli czytałbym tylko takie, to nie tylko sam bym się nie zaszczepił, ale zniechęcałbym do szczepień każdego.

* zwracam jednak uwagę, że są to dane z jednego okresu i z jednego kraju - wcześniejsze doświadczenia z danymi z różnych krajów, z różnych okresów, pokazywały, że dane dla jednego kraju i jednego okresu, nawet jeśli prawdziwe, mogą znacząco odbiegać od średniej
    Zakładam, że te dane są wiarygodne, co oczywiście jest dalszą kwestią.
  • edytowano October 2021
    Przecież przy większości vlepek są źródełka.

Ja nie mam zamiaru niczego szukać ani niczego udowadniać. PNiemu nie będę nic udowadniać, bo on nie przyszedł tutaj rozmawiać. Tobie, Rozumie, też, bo napisałeś, że rozmawiamy o zmywarkach, gdy rozmowa nie była wcale o zmywarkach. W oczywisty sposób wiedziałeś, że nie rozmawiamy o zmywarkach. Do rozmowy, jak do tanga.
  • A obrazki są sprzed kilku tygodni, gdyż wyciągłem je z wątku esesmanowego z dziećmi, z rozmowy toczonej kilka tygodni temu. Dziś mukbym wyciągnąć dane dzisiejsze, ale mi się nie chce.
  • edytowano October 2021
    PNi napisal(a):
    sorry, ale czy trep nie umie nie robić chlewu w dyskusji, najpierw zmywarkowy, teraz jakaś powódź obrazkowa... tak się nie da dyskutować... czy leci z nami pilot?
    1a. tak, umie.
    2. "zmywarka" to była próba dokończenia rozmowy sprzed dwóch (?) lat, aby tedy mógł rozpocząć rozmowę o "śmiercionkach"

1b. zatem właśnie się zamknął i w temacie i na kursie /admin romeck: @trep, proszę/
    3. tak, leci.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.