Skip to content

Co z tym Pospieszalskim?

1171820222328

Komentarz

• los napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Właściwie nie ma sensu koncentrować się na opiniach i wnioskach nikogo innego niż eksperckich grup/instytucji zawodowo i profesjonalnie zajmujących się tworzeniem/badaniem szczepionek, czy epidemiologów (w przypadkach np. aspektów rozprzestrzeniania się).
    Na to jest sposób. Mówimy, że eksperci są na pasku Big Pharma, więc nie mówią prawdy, tylko to, co służy zarabianiu pieniędzy przez pracodawców. A jak Polak usłyszy słowo "pieniądze", to traci przytomność, my ciągle jesteśmy chłopami.

Podobno gdzieś tam bywałeś, coś tam robiłeś, trochę świata poznałeś.

Koncerny naftowe działają w swoim interesie.
    Koncerny zbrojeniowe działają w swoim interesie.
    Instytucje finansowe działają w swoim interesie.
    Tylko ta głupia Big Pharma minimalizuje zyski i skupia się na leczeniu chorób krótkotrwałych, kompletnie ignorując przewlekłe.

PS czy mądrzejsi ode mnie mogą mi wskazać źródło (strony rządowe? BIP?), gdzie podane są koszty zakupu szczepionek na kowid?
  • TecumSeh napisal(a):
    rozum.von.keikobad napisal(a):
    Tak daleko odeszli od "prawicowego odpału" (a niektórzy deklarowali niegdyś bardziej prawicowe poglądy niż moje czy Twoje z czasów z FF), że dziś od bolszewików różnią się jedynie brakiem ludzi, karabinów i jaj.
    :D:D:D padłem:)
    ms.wygnaniec napisal(a):
    Mam pytanie odnośnie śmiercionek:
    - ile dawek mam przyjąć, aby prawdopodobieństwo zgonu przekroczyło 90%?
    Pytanie dotyczy, kiedy należy zwiększyć radykalnie Polisę na Życie
    A właśnie - czemużto ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczać od szczepień na covid?
    https://www.rp.pl/ubezpieczenia-i-odszkodowania/art8591591-szczepienia-na-covid-19-nieobjete-ubezpieczeniami-sa-traktowane-jako-eksperyment-medyczny
    Tak nie można. Samo pomyślenie jest zbrodnią.
  • qizqiz
    edytowano October 2021
    Mania napisal(a):
    W moim najbliższym otoczeniu*:
    30-paro letnia kobitka, zdrowa. Pękł żylak w nodze, wylew podskórny. No ale to przecież nie szczepionka, koincydencja. Pfizer.
    Chirurg naczyniowy popełnił zbrodnię i powiedział: "Proszę teraz dobrze przemyśleć, czy chce pani przyjąć drugą dawkę".

20-letni student medycyny, przymuszony przez środowisko, zgon po Astrze (serce).

Większość pozostałych bez cięższych komplikacji.

Na kowicha kilka (3-4) zgonów wśród znajomych rodziców. Są osoby z kręgu rodziny / znajomych, które próbowano ubić w szpitalu, ale np. znajomy lekarz zamiast respiratora podał... amantadynę i remdesivir. Nazwisk lekarza, pacjenta ani szpitala oczywiście nie pamiętam, panie prokuratorze i wy, kurwy z Izby Lekarskiej ;)
  • qiz napisal(a):
    Tak nie można. Samo pomyślenie jest zbrodnią.
    Można - wątek o globcio to udowadnia. Tylko trzeba wiedzieć gdzie można a gdzie nie ;)
  • qiz napisal(a):
    los napisal(a):
    JORGE napisal(a):
    Właściwie nie ma sensu koncentrować się na opiniach i wnioskach nikogo innego niż eksperckich grup/instytucji zawodowo i profesjonalnie zajmujących się tworzeniem/badaniem szczepionek, czy epidemiologów (w przypadkach np. aspektów rozprzestrzeniania się).
    Na to jest sposób. Mówimy, że eksperci są na pasku Big Pharma, więc nie mówią prawdy, tylko to, co służy zarabianiu pieniędzy przez pracodawców. A jak Polak usłyszy słowo "pieniądze", to traci przytomność, my ciągle jesteśmy chłopami.

Podobno gdzieś tam bywałeś, coś tam robiłeś, trochę świata poznałeś.

Koncerny naftowe działają w swoim interesie.
    Koncerny zbrojeniowe działają w swoim interesie.
    Instytucje finansowe działają w swoim interesie.
    Tylko ta głupia Big Pharma minimalizuje zyski i skupia się na leczeniu chorób krótkotrwałych, kompletnie ignorując przewlekłe.

PS czy mądrzejsi ode mnie mogą mi wskazać źródło (strony rządowe? BIP?), gdzie podane są koszty zakupu szczepionek na kowid?

Wszystko prawda, ale - tak się ten Pfizer nachapał, że większość lekarzy na świecie za to kupił? Rynek jakoś tego nie widzi.

https://google.com/finance/quote/PFE:NYSE?sa=X&ved=2ahUKEwjN_9ublrvzAhU6mWoFHcqWC-IQ3ecFegQIFxAU&window=5Y
  • wildcatter1 napisal(a):

Wszystko prawda, ale - tak się ten Pfizer nachapał, że większość lekarzy na świecie za to kupił? Rynek jakoś tego nie widzi.

https://google.com/finance/quote/PFE:NYSE?sa=X&ved=2ahUKEwjN_9ublrvzAhU6mWoFHcqWC-IQ3ecFegQIFxAU&window=5Y

Kolega napisał nie na temat, ale z przyjemnością zaoram:
    https://www.google.com/finance/quote/BNTX:NASDAQ?window=5Y
  • JORGE napisal(a):
    Sumując, jedynym logicznym zachowaniem 99.998% społeczeństwa, jest bezwarunkowe podporządkowanie się państwowym zaleceniom, gdyż tylko państwo posiada placówki, ludzi i wiedzę, które spełniają wymogi kompetencji i doświadczenia w danej materii.
    Niedawny (2020 r.) raport NIK był poświęcony jakości żywności w Polsce. Wnioski były przerażające- brak jakiejkolwiek kontroli, nadzoru, producenci ładują chemię, konserwanty bez opanowania, łamiąc przepisy, zalecenia itp.
    Gdzie jest to "państwo (które posiada) placówki, ludzi i wiedzę, które spełniają wymogi kompetencji i doświadczenia w danej materii."?

O kuria, to ten sam sanepid, co wlepiał mandaty? Testy żywności trochę prostsze, bezpieczniejsze i łatwiejsze w ustawieniu, niż qPCR kowicha po omacku...
  • los napisal(a):
    JORGE napisal(a):

Był taki wiceminister zdrowia Łanda. Pamiętasz, co się wokół niego działo?

Chyba przeoczyłem informację, że zgnił w ciemnym lochu...
  • Tym razem flooding.
  • Exspectans napisal(a):
    Nie zdziwiłbym się, gdyby przyczyną niepodawania danych nt. stosunku zaszczepionych do niezaszczepionych wśród chorych była po prostu tradycja robienia na odwal i niedodawania sobie roboty, dopóki nie przyjdzie przykaz z góry. A że góra w MZ dość średnio, jak się wydaje, troszczy się o kwestie komunikacji ze społeczeństwem, to jest to, co jest.
    Lekarze, pod nazwiskiem, acz na wewnętrznych forach, otwartym tekstem mówią: zaszczepionym daję spokój, niezaszczepionych wysyłam na test. "Aaa, to dobrze, że wszyscy stosujemy te same procedury. Trzeba się z nimi uporać".
  • Brzost napisal(a):

"Pocieszę" Cię, że taki pogląd można spotkać również u wykształconych znajomych ze wsi Warszawa...
    Zaczyna to wyglądać znajomo.
    Jak wykształciuchizm- 2007, 2010, 2015 ... "Niby wykształcony, z Warszawy, od urodzenia, a na PiS głosuje".
  • Nie odpowiadam za Kolegi skojarzenia.
  • qizqiz
    edytowano October 2021
    trep napisal(a):
    Tym razem flooding.
    Raczej pakietowa odpowiedź w wolnym czasie w tygodniu.

• Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Pedzmy se otwarcie, że bycie ograniczonym antyszczepionkowcem w granicach prawa jest OK, bo przecie argument z NOP-ów jest godnościowy.
    Był na tym forumie grzany temat (Ignac podniósł?) szczepionki przeciw HPV- jak to ktoś określił "chorobie zawodowej prostytutek". Całkowicie wyleczalnej, tak na marginesie.
    I historia z Danii, film taki, "Zaszczepione dziewczęta".

Ktoś pamięta?

Big Pharma samo dobro?
    NOPy fejk, bo przebadane?
  • Brzost napisal(a):
    Nie odpowiadam za Kolegi skojarzenia.
    Są niewłaściwe? No skądyś się wzięły.
  • GIGATURL
  • edytowano October 2021
    trep napisal(a):
    GIGATURL
    Tak, tak, nie zdajemy sobie sprawy ze skali odpału. Ostatnio kiedy w końcu zapytałem się jednej znajomej dlaczego ty się nie zaszczepiłaś, dowiedziałem się że są tacy ludzie jak ja, z zakutymi łbami ... Oni uwierzą w każdą bzdurę, są otwarci na wszystko co niesprawdzone, albo opętani jakąś manią spiskową, ataku na ich , na ich wolność itd. Dlatego zostawmy dyskusje, to nie ma sensu. PNi, quiz, ale i Rozum też dołączył do tej grupy. Tak tak chłopaki, macie rację. W dupie mam wasze zdanie i proponuję zastosować tą zasadę wszystkim forumowiczom. Jeżeli administracja nie chce banować, to olać ich i tyle.
  • rozum.von.keikobad napisal(a):
    Czy tak samo będzie z Tobą? Nie wiem, ale uważaj na siebie.
    Masz Rozum wybitny talent do stawania nie po tej stronie. W imię swoich fobii, niechęci, przekory, złośliwości. Przerabiamy to kolejny raz, prawda ? Jak uważasz, to twój wybór ...

• PNi napisal(a):
    ... świata się nie zbawi, nie uleczy,
    ... chcą się tak leczyć jak chcą to niech się leczą, ... nie jesteśmy papieżem, biskupem czy nawet adminem tutejszym
    Notto policzmy się!

ilu jest zbawionych/uleczonych (nie zaszczepili się na kowida i nie zaszczepią):

@PNi
    @qiz
    ...

a ilu pod wpływem papieża i admina (zaszczepili się/szczepią) i nie są nieuleczalni:

@romeck
    ...
  • JORGE napisal(a):
    Czy tak samo będzie z Tobą? Nie wiem, ale uważaj na siebie.
    Masz Rozum wybitny talent do stawania nie po tej stronie. W imię swoich fobii, niechęci, przekory, złośliwości. Przerabiamy to kolejny raz, prawda ? Jak uważasz, to twój wybór ...

Ale po jakiej stronie?

Ja uważam i uważałem - w każdej sprawie jako wolni ludzie mamy prawo do własnego osądu, opartego na naszej jak najlepszej wiedzy. A z czego bierze się wiedza? Z danych empirycznych.
    Czy takie stanowisko stwierdza, że szczepionki są złe? Nie. Takie stanowisko domaga się jak najwięcej danych. I tyle.
    A jak to się ma do posłuszeństwa? Bardzo prosto. Poleceń władzy, o ile nie zmuszają do rzeczy oczywiście niemoralnych, należy przestrzegać. Należy jechać 50 km / h jak jest tabliczka - nawet jeśli my dalibyśmy tabliczkę 70 km / h. I należy sprzątać psie kupy, nawet jeśli samemu się uważa, że to głupie. Natomiast jeśli władza każe Ci zabić własne dziecko, to słuchać nie należy, bo to oczywiście niemoralne.
    A co w kwestii szczepionek kazała władza? Właśnie nic, zorganizowała system darmowych szczepień, który daje możliwość zaszczepienia.

To jest zła strona? To jaka jest dobra? Że w eksperckim piśmie napisali, że wystarczy poczuć się kobietą i tak definiujemy kobiecość, a po genitaliach to prymitywizm i "prawicowy odpadł"?

A nasi koledzy już piszą, że należy państwowo monopolizować niektóre branże, że jedna katolicka uczelnia na Polskę wystarczy, że trzeba zabronić dobrych szkół itd.
  • edytowano October 2021
    @trep,

Jak zawsze dzięki za te dane.
    34 tys. do mianownika, to musieli wrzucić praktycznie całą tzw. trzecią falę (marzec i kwiecień 2021 r.), kiedy wyszczepialność drugą dawką była na dość niskim poziomie, czyli szacunkowo* mamy tu w najistotniejszym okresie powiedzmy 20% zaszczepionych, a zgonów 1,8%, to daje zwiększenie szansy, że nie umrzesz ok. dziesięciokrotne. Czyli i tak dużo i zapewne więcej niż ryzyko przy uczciwie liczonym NOP.

Od początku - mogę znaleźć konkretny post - pisałem, że jeżeli zyski przeważają nad ryzykiem, to właśnie tak należy to przedstawiać, a nie na zasadzie propagandy dla debili, z ukrywaniem danych, obietnicami życia bez żadnego ryzyka, przekazem "po szczepionce jesteś nieśmiertelny"** nie mówiąc już o jakichś loteriach, które delikatnie mówiąc powagi całej akcji nie dodają.

* potem postaram się to ustalić liczbowo od którego dnia oni liczą i faktycznie ile wtedy było, na teraz to jest szacunek z pamięci, więc ze sporym marginesem błędu
    ** ostatnio Bosak przypomniał jakiegoś twitta Niedzielskiego z okolic początku roku, że szczepionki dają 100% ochrony przed hospitalizacją... wychodzi, że nie dają nawet 99% i to przed zgonem
  • edytowano October 2021
    JORGE napisal(a):
    Dlatego zostawmy dyskusje, to nie ma sensu. PNi, quiz, ale i Rozum też dołączył do tej grupy.
    Sarmata, Eustachy, Filio, Tecumseh, może nawet są w większości.
  • Ja sie zaszczepiełę, ale dopiszta mie tam, dzie zapisujeta Rozuma.

Somdze isz majnsztrymowi czeba wieżeć wiency nisz antysystemowcą nualesz bes pszesady i nie jak wew Kredo.

A okazjonalno zapytę: cusz ze Szmolęskiem? Wieżemy posuszno temusz cusz ofincjalno obajwieła waadza pańctwowa czy idomc za mało grupko pińcu pokomtnych szpecjalistów nakrzysz zaposiadywamy woncpliwości?

Bo jak pacze zez boku to widze isz forumnem mniota jak szatan. Tera ze szczypionkami to sucheć waadzy i nie deliberać. A jak sie popaczy na to posuszeństwo wew leciech 2008-2015 to jakbysz beło na odwyrtkie. Ino deliberanie i woncpliwości. Ktusz wtedysz zadeklarał posuszeństwo Donaldemu Tuskiemu i jegusz Szmolęsku. Jorge? Los? Nie? A czemusz nie? Pszeca takosz beła waadza bez lud obrana.

No to napiszta szczero duszo: Czeba sucheć waadzy kturo akuratno lubiemy i wew tem cusz akuratno lubiemy. Nualesz cusz to wtedysz za posuszeńctwo......
    jeżeli zyski przeważają nad ryzykiem, to właśnie tak należy to przedstawiać, a nie na zasadzie propagandy dla debili, z ukrywaniem danych, obietnicami życia bez żadnego ryzyka
    Otuszto +100.

• Gnębą napisal(a):
    jeżeli zyski przeważają nad ryzykiem, to właśnie tak należy to przedstawiać, a nie na zasadzie propagandy dla debili, z ukrywaniem danych, obietnicami życia bez żadnego ryzyka
    Otuszto +100.

+12o
    @trep,

Jak zawsze dzięki za te dane.
    34 tys. do mianownika, to musieli wrzucić praktycznie całą tzw. trzecią falę (marzec i kwiecień 2021 r.), kiedy wyszczepialność drugą dawką była na dość niskim poziomie, czyli szacunkowo* mamy tu w najistotniejszym okresie powiedzmy 20% zaszczepionych, a zgonów 1,8%, to daje zwiększenie szansy, że nie umrzesz ok. dziesięciokrotne. Czyli i tak dużo i zapewne więcej niż ryzyko przy uczciwie liczonym NOP.

Od początku - mogę znaleźć konkretny post - pisałem, że jeżeli zyski przeważają nad ryzykiem, to właśnie tak należy to przedstawiać, a nie na zasadzie propagandy dla debili, z ukrywaniem danych, obietnicami życia bez żadnego ryzyka, przekazem "po szczepionce jesteś nieśmiertelny"** nie mówiąc już o jakichś loteriach, które delikatnie mówiąc powagi całej akcji nie dodają.

* potem postaram się to ustalić liczbowo od którego dnia oni liczą i faktycznie ile wtedy było, na teraz to jest szacunek z pamięci, więc ze sporym marginesem błędu
    ** ostatnio Bosak przypomniał jakiegoś twitta Niedzielskiego z okolic początku roku, że szczepionki dają 100% ochrony przed hospitalizacją... wychodzi, że nie dają nawet 99% i to przed zgonem
    Nie mam pojęcia, jak to jest przestawiane. W telewizji interesuje mnie konkretna drużyna i jak walą w ZiS. Wiem, że szczepionki są dobre. Wszystkie dane to pokazują poza ciocią basią. Prawie wszyscy lekarze się zaszczepili w pierwszym możliwym terminie.
    Jak ktoś nie chce się szczepić, póki szczepionki nie są obowiązkowe, mogą się nie szczepić. Agitacja antyszczepionkowa, zwłaszcza durna, jak u PNi przywodzi mi na myśl zwolenników kurew i złodziei - zasypią cię linkami a rozmowy z nimi nie ma żadne. Uważam też, że jest szkodliwa, a antyszczepionkowość powoduje u mnie zmniejszenie szacunku.

• Gnębą napisal(a):
    Ja sie zaszczepiełę, ale dopiszta mie tam, dzie zapisujeta Rozuma.
    Tukej każden sam zapisuje się gdzie chce widnieć na kolumnie Excella Zygmunta.
  • Gnębą napisal(a):
    Bo jak pacze zez boku to widze isz forumnem mniota jak szatan. Tera ze szczypionkami to sucheć waadzy i nie deliberać. A jak sie popaczy na to posuszeństwo wew leciech 2008-2015 to jakbysz beło na odwyrtkie.
    Forum jako excathedra peel istnieje od lipca 2015 roku
    Tuż-poprzedniczka, czwarta peel, rozdzieliła się na ekskatedrę, adwerekundjiam i fejsbók-grupę.
  • romeck napisal(a):
    Forum jako excathedra peel istnieje od lipca 2015 roku
    Wtedysz se ino własne domene fundło.

Po piersze prymo bez forumno rozumim cuś co sie ciomgło od niegdysiemszej Fromdzi ktura dawno gesztorben. A potę mutoweło, takosz na czwurkie, Rebelkie, picmacher......

A po drugie prymo to nawet tukej so wsteczni komęty o sytuamcji pszed 2015 rokiem. Mogie zaposiadyweć szkleroze nualesz dziesz Jorge albosz Los piseli isz czeba bes warunkowo beło sucheć waadzy peło. Nie dywagać, nie kwestionać ino czymeć pańctwowotfurcze dyszczypline. Cuś wew tem degustibusie:
    JORGE napisal(a):
    Sumując, jedynym logicznym zachowaniem 99.998% społeczeństwa, jest bezwarunkowe podporządkowanie się państwowym zaleceniom, gdyż tylko państwo posiada placówki, ludzi i wiedzę, które spełniają wymogi kompetencji i doświadczenia w danej materii.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.