ladne. lubie Messoriego. gdzie mozna nabyc ww. tomik?
Raczej w antykwariatach. To jest w sumie 5 grubych tomów.. Przemyśleć historię - 2 tomy Wyzwania wiary - 2 tomy Takie jest życie - 1 tom Polecam, w sumie kilkaset ciekawych i często zaskakujących artykułów, z których nb wybrano kilkadziesiąt do słynnej knigi Czarne karty Kościoła.
Ludziska! Obglądejta dzisiej "Niepodległą" na jedynce po wiadomościach! Wygrzebali w zagranicznych i naszych archiwach filmy z 1915-18, pokolorowali je, poczyścili i efekt szokujacy. Piłsudski, Paderewski, inni - jakby dziś sfilmowani, jak żywi. To film, który obejrzę kilka, albo więcej razy, o ile będzie w necie, a mam nadzieję, że będzie. Pomysł był doskonały, czyżby pana Selina? Enyłej, film pod auspicjami PAD. Dziś!
Nie, tym razem nie pana Selina i nie pod auspicjami PAD tylko ...Solorza (!!!) i Polsatu. Oczywiście nie wyłącznie. Genialna robota. I nie "Niepodległa", tylko "Niepodległość". Jeśli ktoś przegapił premierę, KONIECZNIE niech ogląda - nawet na Polsacie. Będzie na pewno wielokrotnie powtarzany. Brak mi słów, by wyrazić uznanie dla twórców - to dzieło zbiorowe. Muzyka Krzesimir Dębski. Dzięki obróbce cyfrowej ten dokument można oglądać, jak normalny film.
"Niepodległość" pokazuje fenomen odzyskania niepodległości w 1918 roku, walkę o jej utrzymanie w pierwszych latach II Rzeczypospolitej oraz budowę nowej, niepodległej Polski. To wyjątkowy obraz tego, jak Polacy najpierw wywalczyli, a potem budowali swoją wolną i niepodległą ojczyznę.
- Zaczęliśmy szukać obrazów, szukaliśmy ich przez wiele lat. Odkryłem te francuskie archiwa jeszcze w latach dziewięćdziesiątych - mówi Krzysztof Talczewski, reżyser filmu "Niepodległość".
"Film będzie można obejrzeć także w internecie, korzystając ze strony WP Pilot." Niestety, jak na razie Polsat zaplanował tylko jedną, poniedziałkową emisję filmu. Powtórki póki co nie są zaplanowane.
Czego mi zabrakło to tego, ze kiedy w koncowce wymienia sie ludzi z pokolenia uksztaltowanego w 2giej Rzeczposolitej to jakims dziwnym trafem nie wspomniano o Zołnierzach Wykletych, np. poprzez wymienienie, obok KKBaczynskiego np. Inki, jako symbolu tego pokolenia. No, ale to stara prawda sie potwierdzila, ze pieniadze maja..pochodzenie
Ja mam nadzieję że to początek cyklu wielu filmów i dzieł o Polsce, o Polsce wielkiej, szlachetnej, dumnej i porywającej. Jest w naszej historii i tradycji takie bogactwo treści i wartości że starczy na pokolenia twórców za tworzywo. Oby tylko chcieli i nie rozdrabniali się na miałkie eksperymenty, tandetną pseudonowoczesność i awangardę, koniunkturalne naśladownictwo i tanie skandalizowanie.
Nie mam wielkiej nadziei. Ale może. To niemal pewne, że Solorz wystartował w czasach przedpisowskich. O nadchodzącej rocznicy wszyscy wiedzieli, a na opracowanie tego filmu trzeba czasu i środków. Wyłożył kasę i teraz pewnie ma chęć na tym filmie zarabiać - idealny materiał dydaktyczny dla szkół.
Ciekawe1000, czy podobne dzieła są szykowane JUŻ na 15 sierpnia 2020 r. I przez kogo.
christoph napisal(a): skąd ten Solorz wiedział o rocznicy? i skąd wziął te archiwalne nagrania?
Pierwsze pytanie pominę (Kolega, jak rozumiem se kpi - na zdrowie;). Nie Solorz wziął. Do Solorza przyszli po kasę. Podejrzewam, że wcześniej pukali do innych drzwi. Zapaleńcy, którzy szperali po światowych archiwach od wielu lat, ściślej - od lat 90-tych. Filmowcy Krzysztof Talczewski, Mirosław Bork oraz być może inni.
Po kilkuletnich poszukiwaniach w światowych archiwach filmowych, zostały odnalezione cenne materiały, niepokazywane dotąd polskiej widowni. Archiwalia te zostały ułożone w opowieść o dążeniu Polaków do odzyskania niepodległości, zrekonstruowane cyfrowo i pokolorowane. W filmie wykorzystano archiwalia francuskie, niemieckie, rosyjskie, amerykańskie, ukraińskie i polskie. „Trzeba pamiętać, że w owych czasach filmowano przede wszystkim ważne wydarzenia jak śluby, pogrzeby, koronacje” – mówi reżyser filmu Krzysztof Talczewski i dodaje: „Nam się udało pozyskać materiały ukazujące prostego człowieka, i na tym polega ich oryginalność”.
Komentarz
ladne. lubie Messoriego.
gdzie mozna nabyc ww. tomik?
To jest w sumie 5 grubych tomów..
Przemyśleć historię - 2 tomy
Wyzwania wiary - 2 tomy
Takie jest życie - 1 tom
Polecam, w sumie kilkaset ciekawych i często zaskakujących artykułów, z których nb wybrano kilkadziesiąt do słynnej knigi Czarne karty Kościoła.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=98n8BGu8uRA
Wie co czytać. Popieram!
To film, który obejrzę kilka, albo więcej razy, o ile będzie w necie, a mam nadzieję, że będzie.
Pomysł był doskonały, czyżby pana Selina? Enyłej, film pod auspicjami PAD.
Dziś!
Genialna robota.
I nie "Niepodległa", tylko "Niepodległość".
Jeśli ktoś przegapił premierę, KONIECZNIE niech ogląda - nawet na Polsacie. Będzie na pewno wielokrotnie powtarzany.
Brak mi słów, by wyrazić uznanie dla twórców - to dzieło zbiorowe. Muzyka Krzesimir Dębski.
Dzięki obróbce cyfrowej ten dokument można oglądać, jak normalny film.
"Film będzie można obejrzeć także w internecie, korzystając ze strony WP Pilot."
Niestety, jak na razie Polsat zaplanował tylko jedną, poniedziałkową emisję filmu. Powtórki póki co nie są zaplanowane.
https://ninateka.pl/film/niepodleglosc-krzysztof-talczewski
cz. 2
W linku Marnioka jest oryginał, ale faktycznie "Film dostępny do 14 listopada (środa) do godziny 22.00."
No, ale to stara prawda sie potwierdzila, ze pieniadze maja..pochodzenie
To niemal pewne, że Solorz wystartował w czasach przedpisowskich. O nadchodzącej rocznicy wszyscy wiedzieli, a na opracowanie tego filmu trzeba czasu i środków. Wyłożył kasę i teraz pewnie ma chęć na tym filmie zarabiać - idealny materiał dydaktyczny dla szkół.
Ciekawe1000, czy podobne dzieła są szykowane JUŻ na 15 sierpnia 2020 r. I przez kogo.
i skąd wziął te archiwalne nagrania?
Nie Solorz wziął. Do Solorza przyszli po kasę. Podejrzewam, że wcześniej pukali do innych drzwi. Zapaleńcy, którzy szperali po światowych archiwach od wielu lat, ściślej - od lat 90-tych. Filmowcy Krzysztof Talczewski, Mirosław Bork oraz być może inni.
Była uroczysta premiera w Teatrze Wielkim, której patronował Duda - zobaczcie, gdzie umieszczono info o tem, jakże istotnym, fakcie.