Skip to content

Mateusz Morawiecki na premiera - kolejna wrzutka

1242527293097

Komentarz

• Jacek Sasin za komisją śledczą.
  • A jak banksterka i żydofinansjera licytuje w niemiecko-parysko-brukselskiej grze w obalanie polskiego rządu?
  • Obalanie rzadu? Raczej zajebanie narodu, taka jest stawka, nie mniejsza.
  • Moi drodzy, taki mały niuansik z dni ostatnich - minister finansów i rozwoju, superwicepremier od spraw gospodarczych był z wizytą w USA. Można zapytać, w jakim celu był tam, skoro podług wszelkich wskaźników polska gospodarka jest europocentryczna?

Insajderskie plotki z MR mówią, że w MR też nie wiedzą, po co. Oraz kogo ze sobą wziął był. Ale wróćmy do wizyty.
    Obejmowała spotkania z mediami gospodarczymi, Polonią, środowiskami żydowskimi oraz inwestorami (bliżej nieokreślonymi).

Po wizycie MM udzielił wywiadu Karnolom, z którego wynikało, że tak właściwie to MM uprawiał poletko dyplomacji, czyli resortowo przynależne WWaszczowi.

Dla mnie jest to niezbity dowód na to, gdzie siegają ambicje Mateusza w skali Polski.

PS. Co się tyczy dławiacego zapachu lawendy... nooo cóż, ponoć to Krupiński wciągnął swego wieloletniego funfla Chyczewskiego do Aliora, ale to takie tam plotki. Pytanie, na ile prawdziwe są te lawendowe zapaszki.
  • No jak po co był?
    JPMorgan Chase zwabił nad Wisłę z Lądka.
  • Był jak zawsze robić dobre wrażenie. Dobre wrażenie to ratingi, inwestycje bezpośrednie i koszt długu. Za to mu płacą.
  • Moze podpowiedzieć to frankowiczom?
    Uzyskają wyższy rating i niższe raty jak odwiedza bank
  • Niekoniecznie. Dobre wrażenie trzeba umieć robić. To ciężka robota w biznesie i przeważnie nieprzyjemna, dla mnie przynajmniej. Trzeba szczerzyć zęby, opowiadać banały i podlizywać się idiotom i hipokrytom oraz oszustom, którzy trzymają kasę i władzę.
  • christoph napisal(a):
    Moze podpowiedzieć to frankowiczom?
    Uzyskają wyższy rating i niższe raty jak odwiedza bank
    :D
  • Rafał napisal(a):
    Niekoniecznie. Dobre wrażenie trzeba umieć robić. To ciężka robota w biznesie i przeważnie nieprzyjemna, dla mnie przynajmniej. Trzeba szczerzyć zęby, opowiadać banały i podlizywać się idiotom i hipokrytom oraz oszustom, którzy trzymają kasę i władzę.
    To mnie przekonuje. W tym jest dobry. Aby to, co robi było zgodne z polską racją stanu, to niech mu będzie.
  • Nie musimy się interesować, co robił, co obiecał i do czego zobowiązał się pan Matełusz. Na pewno chce dla Polski dobrze, a zna się na tym lepiej niż my... To szczery i gorący patriota. Niedługo przeczytamy relacje, jak zakrzyknął Morganom: "Kosmate łapy precz od Polski!".
  • edytowano September 2017
    Pogadał sobie. Nie było komunikatu że coś podpisał, kupił albo sprzedał, jak jakiś Pawlak z Moskalami. Nie musiał niczego obiecywać bo już ulubiony minister Koleżeństwa obiecał że kupi Patrioty w ciemno oraz zasugerował że kupi BlackHawki, a co najmniej dwóch kolejnych obiecało w ciemno że kupią gaz skroplony. Obiecali publicznie, a przecież żadnych umów nie ma. Mam nadzieję że chociaż jakieś parafowane term sheety są albo nieco słabsze listy intencyjne. To niewiele, ale lepsze niż nic. Po takich obietnicach negocjacje pójdą jak po maśle - Amerykanom. Może i Pan Mateusz bezwględnym banksterem jest, co frankowiczów lekceważy, ale takiej głupoty jak konkretna publiczna obietnica za friko nie popełnia.Takie obietnice składają tylko patrioci - idioci. On w takich sytuacjach strasznie zamula nowomową i nie ma się czego uchwycić. I za ten bełkocik Moodys już nas nagrodził poprawą ratingu.
  • Rafał napisal(a):
    Pogadał sobie. Nie było komunikatu że coś podpisał, kupił albo sprzedał, jak jakiś Pawlak z Moskalami. Nie musiał niczego obiecywać bo już ulubiony minister Koleżeństwa obiecał że kupi Patrioty w ciemno oraz zasugerował że kupi BlackHawki, a co najmniej dwóch kolejnych obiecało w ciemno że kupią gaz skroplony. Obiecali publicznie, a przecież żadnych umów nie ma. Mam nadzieję że chociaż jakieś parafowane term sheety są albo nieco słabsze listy intencyjne. To niewiele, ale lepsze niż nic. Po takich obietnicach negocjacje pójdą jak po maśle - Amerykanom. Może i Pan Mateusz bezwględnym banksterem jest, co frankowiczów lekceważy, ale takiej głupoty jak konkretna publiczna obietnica za friko nie popełnia.Takie obietnice składają tylko patrioci - idioci. On w takich sytuacjach strasznie zamula nowomową i nie ma się czego uchwycić. I za ten bełkocik Moodys już nas nagrodził poprawą ratingu.
    Znów mnie przekonuje ta argumentacja.
  • Mateuszek ma nie dostać statuetki w Krynicy, tylko Beata. :D
  • DMC napisal(a):
    Mateuszek ma nie dostać statuetki w Krynicy, tylko Beata. :D
    Szefowa!

Dwa lata temu szefem był PJK.

===
    Na szczycie JK, który postawił na AD i BSz (w wyborach), a po wyborach z AD zrobił się PAD, a z BSz - PBSz.
    Wychodzi na to, że MM chce się wcisnąć "pomiędzy" i na... szczyt!
  • W tym Foxie to slabo, chyba angielski go przerosl. Te kondolencje z konca mogl sobie wczesniej ulozyc w glowie. Legutko by go zjadl na sniadanie.
  • To znaczy, nie ma tragedii, ale oceniam go jako goscia ktorego zawodem jest gadanie.
  • A gdzie się miał tego angielskiego nauczyć? Z Polski na dłużej nie wyjeżdżał.
  • los napisal(a):
    A gdzie się miał tego angielskiego nauczyć? Z Polski na dłużej nie wyjeżdżał.
    A niestety na level wyższy niż komunikatywny, a już na pewno na złapanie angielskiej składni i myślenia, to konieczność. Właśnie sobie podglądam oryginalne wersje (z napisami) produkcji brytyjskich i amerykańskich, dla mnie: kosmos.
  • 45 minut dziennie na Skajpie, warto zainwestować tyle czasu w jego sytuacji
  • Kiedyś mój śp. Ojciec chciał powalczyć jako tłumacz i coś tam przełożył na angielski - i mu odesłali recenzję: "Non-idiomatic English". So ist das Leben.
  • 7dmy napisal(a):
    polmisiek napisal(a):
    W tym Foxie to slabo, chyba angielski go przerosl. Te kondolencje z konca mogl sobie wczesniej ulozyc w glowie. Legutko by go zjadl na sniadanie.
    On mówi korpo - angielskim, czyli bardzo prosto, za pomocą małego zasobu słów i z użyciem 3 czasów.
    To już wiem, czemu zawsze, jak go słucham po angielsku, to wszystko rozumiem :D Myślałam, że to kwestia mocno polskiego akcentu. Ale pewnie Ty masz rację, ponieważ mój lengłidż iz not łel.

A raz przyłapałam MM na wtrąceniu polskiego (chyba "no nie") w wywiadzie po angielsku. Nie pamiętam gdzie.
  • los napisal(a):
    A gdzie się miał tego angielskiego nauczyć? Z Polski na dłużej nie wyjeżdżał.
    Hehe, a cv i skille ma takie, że na wolnym rynku wyżej zmywaka w Lądku by nie podskoczył...
  • edytowano September 2017
    W USA, bankowości i mediach żydowska karta wciąż jest atutem i Jarkacz ją nieźle rozgrywa. W Europie znacznie gorzej, bo reguły gry się zmieniają. Dla Niemiec to ulga przestać liczyć się z Izraelem i przepraszać Żydów, a za to krytykować ich za gnębienie Palestyńczyków i przyjmować muzułmanów. W końcu to nie Niemcy tylko ci muzułmanie załatwią za i dla nich nich problem żydowski. Może więc gra na najlepszego przyjaciela Izraela w UE jest rozsądna i przyniesie nam korzyści, a Izraelowi większe bezpieczeństwo. Jednak gra z Żydami zawsze jest ryzykowna bo oni grają ze wszystkimi przeciw wszystkim i zawsze aby wszystkich ograć. Prawda że często tak się w grze zapamiętują, tak łupią innych graczy, że tracą wszystko, ale zawsze w innym miejscu zaczynają od nowa. Nie wiedziałem jednak że Pan Mateusz ma takie szlachetne w bankowości pochodzenie. Szkoda że JarKacz nie znalazł kilku takich prawników. Roznieśliby naszą specjalną kastę w pół roku bez protestów z KE, PE, albo by te protesty szybko uciszyli.
  • Na forum fryburskim toczy się ostra walka między przyjaciółmi Palestyny i Izraela. W uniwersyteckim kiblu ktoś nabazgrał na ścianie "FREE PALESTINE" a ktoś drugi skreślił "PALESTINE" i wpisał "ISRAEL".
  • Waski napisal(a):
    Ale pochodzenie ma właściwe:

https://oko.press/morawiecki-przyznaje-ze-zydowskie-korzenie-domagajac-sie-drzewka-yad-vashem-dla-calego-polskiego-narodu-zaklamuje-prawde-o-holocauscie/
    No ale, że nikt o tym wcześniej nie wiedział? To Kornel może mieć inne? Chyba że po matce MM ma.
    Ale żony-i-kochanki seniora też prześwietlone na wylot by były...
  • Ma takie jak należy, hehe...
    Dziś rano w RMF mówili o ministrze Mateuszu Mazowieckim ... najdziwniejsze że kontekst był nieprzychylny.
  • Brzost napisal(a):
    Na forum fryburskim toczy się ostra walka między przyjaciółmi Palestyny i Izraela. W uniwersyteckim kiblu ktoś nabazgrał na ścianie "FREE PALESTINE" a ktoś drugi skreślił "PALESTINE" i wpisał "ISRAEL".
    Trzeba było z godnością odpisać jak u nas na wydziale, w toalecie obok Katedry Prawa Konstytucyjnego: "Konstytucjonalisto, zostaw czysto!"
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.