Skip to content

Jest odbicie demograficzne- dane styczeń-wrzesień- efekt 500+

1181921232431

Komentarz

• edytowano October 2020
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    Ja znam jednego lewaka-ateistę, który ma sześcioro.
    No to konsekwentny ateista, bo nie oddaje czci Matce Gai i nie walczy z przeludnieniem. Ale tacy konsekwentni to wielka rzadkość. Najczęściej uprawiają jakiś kult.
  • Jedynym konsekwentnym ateistą był Cioran, reszta to jacyś pokręceni teozofowie.
  • Problem taki, że zanim katolicy przez swoją dzietność dojdą do głosu to może być za późno.
  • I taki, żeby potrafili zapobiec odbieraniu im tych dzieci.
  • edytowano October 2020
    Brzost napisal(a):
    I taki, żeby potrafili zapobiec odbieraniu im tych dzieci.
    Ale nie tylko w sensie dosłownym. Rodzice to za mało, bo w pewnym wieku decydują relacje z rówieśnikami. Najlepsza byłaby sieć charyzmatycznych, prawicowych Tolkow Bananów w odpowiedzi na netflixa A jeszcze lepiej własne Netflix
  • W wypadku moich dzieci Tolki Banany znalazły się w ZHR. Te z nich, które długo wytrwały w tej organizacji, żyją dziś w zgodzie z Panem Bogiem i Polską.
  • U mnie ZHR też działa.
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    U mnie ZHR też działa.
    A co sądzicie o skautach?
    Bo Hania trafiła właśnie tam i jak na razie bardzo sobie chwali.
  • edytowano October 2020
    Jeśli mowa o SHK Zawisza, to polecam całym sercem i rozumem. Dwie starsze formują się tam odpowiednio 8 i 6 lat, z korzyścią dla ciała i ducha. Mimo trudniejszych momentów przekonały się, że warto stawiać sobie dodatkowe wymagania. Jako ciekawostkę dodam, że byliśmy na ślubie drużynowej i nigdy wcześniej nie widziałem tak wielu pięknych, dobrych, promiennych twarzy młodych kobiet jednocześnie. Serce roście!
    https://skauci-europy.pl/
  • „Europy”, tfu!
  • edytowano October 2020
    Zaborex napisal(a):
    (...)
    To zaskakujące, że gabinet ogłasza, że coś co dało pozytywny efekt nie dało nic.
    500++ wyraźnie pomogło w sprawach dzietności. Niech sobie Kol poszuka mojego wątku wykresy.
  • To jak krucjaty.
    Positiv
    Trza myśleć europejsko, bo my stąd.
    Choć serce boli
  • Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    „Europy”, tfu!
    No katholikós przecież stoi namazane w nazwie, a w praktyce też się dzieje.
  • edytowano February 2021
    Jeśli wstępne dane MinCyfryzacji z bazy PESEL się potwierdzą to styczeń będzie wyglądał tak
    Urodzenia za ostatnie 12 miesięcy poniżej 350 tys.
    Najmniej od II WŚ
    Zgonów niemal PÓŁ MILIONA
    Najwięcej od II WŚ
    Deficyt demograficzny na poziomie 140 tys.
    Dramat!
    image

image

Twitter @RafalMundry
    Pojawiają się pytania o skalę. Dlaczego taka, dlaczego jej nie zmieniam

Uprzejmie informuję, że tą samą skalę używam co miesiąc od co najmniej 5 lat gdyż celem jest pokazanie nożyc demograficznych.
    A nie ma statystyk typu "ilość urodzeń na 100 kobiet w wieku 20-40"? Bo spadek urodzeń ogólny nic nie mówi jak nie wiemy ile jest ludzi w wieku rozrodczym,

EDIT: Jest https://www.macrotrends.net/countries/POL/poland/fertility-rate
    od 2004 raczej rozrodczość rośnie, więc nie wiem czemu narzekacie. Ma rosnąć szybciej?
  • A propos demografii - jestem zaszokowany pozytywnie. Odkryłem właśnie na koncie zwrot nadpłaty podatku, choć od mojego rozliczenia nie minęło jeszcze nawet 48 godzin (w ubiegłym roku trwało to 4 tygodnie).
    Skąd taka zmiana? Wypełniając formularz on-line odkryłem nową opcję - pierwszeństwo rozliczenia dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny. Załatwiliśmy sobie tę kartę w tym roku, gdy się dowiedziałem, że dostępna jest nie tylko dla tych, którzy obecnie wychowują 3+ dzieci, ale również dla tych, którym już pociechy wyfrunęły. Polecam tym, którzy się "załapują".
    Po raz pierwszy od dawna czuję się bezpośrednim beneficjentem Dobrej Zmiany ;-)
    U mnie i bez używania karty zwrot następował w terminach krótszych (2 tyg) niż te gwarantowane przez kartę (30 dni). W tym roku zaznaczyłem że mam kartę i czekam już ponad tydzień. Te 48h to jakiś ewenement i na pewno KDR tego nie gwarantuje, ale może US gdzie kolega składa zeznania jest jakiś wyjątkowo dobry dla dużych rodzin?

A w ogóle to dziwna sprawa z tą ulgą na dzieci, że cały rok trzeba płacić podatki jakby się dzieci nie miało i dopiero po roku nagle zwrot podatku. Gdyby to od razu odliczać od zaliczek to nie byłoby potem czekania na zwrot.
  • "W RFN za rok minie równe 50 lat od kiedy umiera więcej osób niż się rodzi, więc ten wzrost jest osiągnięty tylko dzięki imigracji, a i tak w 2020 im liczba ludności spadła. To prawdopodobnie Francja będzie w połowie stulecia najludniejszym państwem UE."

image
  • jak w średniowieczu
  • zielone to przyrost muślimów?
  • A z Litwy dobre wieści... też wymierają
    https://www.populationof.net/pl/lithuania/
    Może jeszcze kiedyś Wilno będzie polskie.
  • Maria napisal(a):
    Szturmowiec.Rzplitej napisal(a):
    U mnie ZHR też działa.
    A co sądzicie o skautach?
    Bo Hania trafiła właśnie tam i jak na razie bardzo sobie chwali.
    Po pół roku doświadczenia u dwójki bardzo dobrze sądzimy. Noże, lasy, ogniska, modlitwy, sprawności, a wkrótce wakacyjne obozy w lesie.

No a za "reklamę" ZHR niech robi Dworczyk :P
  • Ociepa chyba też
  • Brzost napisal(a):
    A propos demografii - jestem zaszokowany pozytywnie. Odkryłem właśnie na koncie zwrot nadpłaty podatku, choć od mojego rozliczenia nie minęło jeszcze nawet 48 godzin (w ubiegłym roku trwało to 4 tygodnie).
    Skąd taka zmiana? Wypełniając formularz on-line odkryłem nową opcję - pierwszeństwo rozliczenia dla posiadaczy Karty Dużej Rodziny. Załatwiliśmy sobie tę kartę w tym roku, gdy się dowiedziałem, że dostępna jest nie tylko dla tych, którzy obecnie wychowują 3+ dzieci, ale również dla tych, którym już pociechy wyfrunęły. Polecam tym, którzy się "załapują".
    Po raz pierwszy od dawna czuję się bezpośrednim beneficjentem Dobrej Zmiany ;-)
    No więc update jest taki, że już ponad 3 tyg czekam na zwrot, w zeszłym roku to było równe 3 tygodnie (limit jest 30 dni dla posiadaczy karty). Może to mylne podejście, ale odnosze wrażenie że bez zaznaczania tej opcji dostawałem zwrot po 2 tygodniach, więc raczej to dla mnie działa na niekorzyść. Może w moim urzędzie jest ktoś kto nie lubi dużych rodzin, lub stosują innne procedury, w każdym razie nie zawsze to tak pięknie działa jak powinno (polski urzędnik wszystko potrafi zepsuć).

• Wszystko możliwe. Może też liczy się moment złożenia. W tym roku udało mi się dość wcześnie z tym uporać.
  • Z opcja DR zwrot dostałem jak Brzost. Jestem w szoku dodatnim.
  • To już możemy lokalizować urzędy przyjazne rodzinie i jej niechętne :-)

Warszawa-Bielany OK
  • ZŁOTORYJA
  • Kraków Stare Miasto Nie OK
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.