Dziś pitanko, dziś odpowiedź, najlepiey:)
Poczebny mi taki wątas, bo czasem(?) nie daję rady, a przecież nie będę za każdym razem wzywała "Pszyjaciółko, pomusz!"
Może komuś się też przyda.
Otóż na dzień obecny poszukuję odpowiedzi na pytanie:
jest li to prawda, że Chińczyki wykupiły od Szwedów Spotify?
Od razu zaznaczam, że Wiki odnośnie tomatu Spotify przeczytałam i odpowiedzi na pytanie kto obecnie jest największym udziałowcem spółki nie znalazłam.
A bym chciała, bo poczebuję do rozmowy z 18-latkiem. Sami rozumiecie, że rzecz jest niezwykłej wagi. ;)
Jakby ktoś bez zbytniego kłopotu i straty czasu umiał znaleźć odpowiedź na to pytanie, wdzięczność moja będzie przeogromna.
Może komuś się też przyda.
Otóż na dzień obecny poszukuję odpowiedzi na pytanie:
jest li to prawda, że Chińczyki wykupiły od Szwedów Spotify?
Od razu zaznaczam, że Wiki odnośnie tomatu Spotify przeczytałam i odpowiedzi na pytanie kto obecnie jest największym udziałowcem spółki nie znalazłam.
A bym chciała, bo poczebuję do rozmowy z 18-latkiem. Sami rozumiecie, że rzecz jest niezwykłej wagi. ;)
Jakby ktoś bez zbytniego kłopotu i straty czasu umiał znaleźć odpowiedź na to pytanie, wdzięczność moja będzie przeogromna.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
I KUKA, niemieckiego producenta robotów
https://forsal.pl/swiat/chiny/artykuly/1442398,65-kluczowych-szwedzkich-firm-w-rekach-chinczykow-w-tym-volvo-i-spotify.html
/admin romeck: poprawiłem link; odsyłał w jakieś reklamowe stron
//
Jak zawsze, jesteście niezawodni. Bardzo dziękuję!
od nowego roku wchodzą nowe zasady oskładkowania umów o prace, i tak: umowa zlecenie ma mieć pełny pakiet potrąceń ze stawki brutto tak jak umowa o pracę na etat.
Są gdzieś dostepne kalkulatory takich wyliczeń w zależności od stawki godzinowej?
- Wysokie technologie również kradnąc je lub tylko łamiąc umowy i konwencje. Robią to po to aby uniknąć wielkich kosztów rozboju w obszarze tak zwanych praw własności intelektualnej, dogonienia czołówki pod względem technologii i przegonienia jej.
- Żywność i jej produkcję oraz dystrybucję bo jest ich dużo i coraz więcej. Zdają sobie sprawę z ograniczonych możliwości własnej produkcji bez niepewnej rewolucji technologicznej, i ze wzrostu populacji więc ich celem strategicznym jest opanowanie gospodarczo i logistycznie obszarów jej produkcji nadwyżkowej.
- Surowce niezbędne do realizacji celów gospodarczych, a których mają za mało.
- Dostęp do wspomnianych surowców i żywności poprzez budowę alternatywnych łańcuchów logistycznych.To trudne ale możliwe. Stąd przepychanki z USA i sojusznikami o morza przybrzeżne oraz starania o Jedwabny Szlak.
Bardzo ambitny cel ale oni mają czas.
I są państwem
Środka i tak siebie widzą na mapie swiata
https://www.infor.pl/kalkulatory/brutto_netto.html
https://kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-wynagrodzen,12.html
Szukam tego nowego od stycznia 2020 r. ale być może to będzie ten kalkulator który uwzględnia obniżkę podatku od 1 października.
Uaktualnią lada moment. Trzeba czekać,
Czy "wolni ludzie" nie używają kart (płatniczych), tylko gotówkę ("żadnych śladów")?
To co w takim razie z kartami SIM (telefony komórkowe) oraz "wiecznym" zalogowaniem się do Google'a (maps., pay.)?
Na wyjazdy letnie weekendowe nad wodę coby kanapki mi się nie defasonowały topniejąc,pomidory i owoce były przyjemnie chłodne.
Ktoś coś wie używa, podzieli się refleksją.
https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/4360/piffko-excthedralne#latest
co zgodnie wczoraj stwierdziliśmy z kol. Wachmistrzem, spotykając się niespodziewanie na "Patelni".
:-)
W tomacie lodówek turystycznych nie mam doświadczenia, bo używam tylko takiej na wkłady do przewiezienia żywności z miejscowości A do B, gdzie czeka nurmalna lodówka.
Model sprzed miliona lat, obecne z pewnością nie są gorsze.
Jeśli jedziesz do Dubrownika, nie zatrzymując się po drodze w żadnym motelu czy na kempingu (ile godzin?), to raczej nie wytrzymają. Jeśli się zatrzymasz - możesz wkłady wrzucić na noc do lodówki.
Ale wariant z ładowarką pewnie wygodniejszy i sama bym w tym kierunku szukała.
Przy okazji - podróż w Tatry via Kraków z ew. pyffkiem zamierzam w tym roku powtórzyć. Dokładnie - 23 maja będę w Krakowie, jakby co:)
Winc, Pani Łyzeczko, musisz odpowiedziec sobie na pytanie jakiej pojemnosci potrzebujesz (czy 24l wysteaczy, czy jednak 32?), jakie gabaryty cgcesz chlodzic (np. wysokie 1.5 l butelki?), czy z funkcja grzania czy nie i ile kasy chcesz na lodowke wydac. Tansze lodowki dzialaja często tylko na 12v.
Dobrze by było by wyjęta z samochodu pozostawiona w cieniu w upany dzień trzymała temperaturę taka by np. masło nie topniało w kanapkach a ser trzymał kształt.
Budżet do 500PLN
Panie! z tego to ja mam 4 małżeństwa, a nie jedno!
czy ktoś z PT koleżeństwa zażywał był w Truskawcu wypoczynu, zdrowie reperował, relaksował wew SPA?
Kilka masazystek w mojej okolicy twierdzi, że masowaly w tamtejszych sanatorjach
@Szturmowiec to jest prolog do true sanacji w Sokołowie Huculskim albo w Worohcie w lecie ;;)
"(...) Jedzie Hitler na Byku (...)
A Musolini na świni zwiedzić port w gdyni (...)"
"Ulega pokusom szatańskim ten, co by twierdził, że kobieta może latać w powietrzu na jakimkolwiek zwierzęciu lub przedmiocie" (z pamięci cytowałem).
Któren to był z panów papieży i kiedy, i w jakiej formie to opublikował ?
"Wzywam dzisiaj te wszystkie cnoty,
przeciw wszelkiej wrogiej bezlitosnej sile,
która mogłaby napaść na moje ciało lub duszę,
przeciw oczarowaniom fałszywymi prorokami,
przeciw czarnemu prawu pogaństwa,
przeciw fałszywym prawom herezji,
przeciw podstępom idolatrii,
przeciw czarom kobiet, kowali i druidów"
--------------
Nie mogę zrozumieć jednej kwestii: dlaczego należy się obawiać... kowali? Ktoś ma jakiś pomysł?
Robili dziwne rzeczy z żelazem, pracowali w dymie, ogniu, smrodzie.