III wojna światowa pono nadchodzi
Jak myślicie będzie coś z tego, czy to tylko odwieczny rytuał i prężenie muskułów? Tajsz Władimir Władimirowicz w końcu nie wytrzyma i wciśnie czerwony guzik, co?
http://m.telewizjarepublika.pl/szeremietiew-prosto-z-mostu-iii-wojna-swiatowa-nie-ominie-polski,39465.html
Horche, ty będziesz na pierwsze linii frontu w razie W. Na ciebie spadną pierwsze bombki prosto z nieba... #-o
http://m.telewizjarepublika.pl/szeremietiew-prosto-z-mostu-iii-wojna-swiatowa-nie-ominie-polski,39465.html
Horche, ty będziesz na pierwsze linii frontu w razie W. Na ciebie spadną pierwsze bombki prosto z nieba... #-o
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Byłem jakiś czas temu na Mazurach na żaglach. Tamtejsi opowiadali, że nad Giżyckiem pojawiają się czasami helikoptery amerykańskie, polatają i znikają. Mój znajomy, militarysta twierdzi, że to pokaz Amerykanów dla ludności, jesteśmy tu. Nie wiem czy o to chodzi, ale coś w tym jest. Amerykańskich żołnierzy w Giżycku trochę widać od czasu do czasu. W każdym razie, chyba koncentracja wojsk jest od strony Kaliningradu i państw nadbałtyckich. Czyli jeżeli coś to stamtąd ma przyjść zagrożenie.
Natomiast to są obserwacje laików. Może to jest zwykła koncentracja kiedy sytuacja jest ogólnie niepewna. Ja sądzę, że wojna jeżeli będzie to za jakiś czas.
https://m.youtube.com/watch?v=GVceQ0b6CBQ
IV też pewnie nie ominie
Ile w ty, prawdy nie mam pojęcia...
Tutaj filmik do obejrzenia
Słyszałem historie o tym, że ludzie dawnych służb przygotowani do ewakuacji-domy pokupowane, konta pozakładane. USA, Hiszpania.
Szukam cały czas dziury w całym, czy ktoś to może potwierdzić ?
Ino się na excathedrze nie przyjęła niestety...
Chcesz mieć broń? Masz dwie drogi - sportowa i kolekcjonerska. Sportowa łatwiejsza i tańsza na dzień dobry, ale wymaga stałego utrzymywania pozwolenia (tzw "starty w zawodach") no i masz broń tylko taką w jakiej startujesz w zawodach.
Możesz pójść drogą kolekcjonerską - wtedy nie masz żadnych zawodów ani konieczności utrzymywania pozwolenia - ale na dzień dobry płacisz więcej a egzamin ponoć trudniejszy.
Ja mam kolekcjonerskie ale wiem że ani w kolekcjonerstwie ani w sporcie nie potrzebujesz żadnych rekomendacji.
Wybrałem kolekcjonerskie bo nie chce mi się "startować w zawodach" do tego corocznie, a i pozwolenia dają na większe ilości sztuk w dowolnych (przewidzianych ustawą) kalibrach. W praktyce - mogę mieć wszystko co nie jest bronią maszynową. Tzn karabin maszynowy mogę mieć (i mam) ale przerobiony na ogień pojedynczy.
Jeśli jesteś zainteresowany służę szczegółami.
A co do tych rekomendacji to dobrze, że mi mówisz, bo ty chyba wykręt mojego kolegi, którego mottem życiowym jest - ja bardzo chętnie, ale mi się nie chce. A on zna tych ludzi. z klubu. Czyli mogę zapisać do klubu z ulicy ?
jakoś się bym bał, na serio.
można to trzymać w klubie czy strzelnicy?
jak np. konia w stadninie :D
edit: no bessęsu by to było.... :-j
http://www.braterstwo.eu/
To klub kolekcjonerski.
Wypełniasz online, generujesz pdfa podpisujesz, wysyłasz zwykłym listem - 2 do 4 tygodni masz papier z powrotem.
W międzyczasie robisz badania - lekarz ogólny, okulista, testy psychologiczne (banalne). Ci muszą mieć uprawnienia - ich wykaz jest na stronie wojewódzkiej policji, albo popytaj na forum-bron.pl, gdzie najlepiej (i najtaniej) w Twojej okolicy.
Ja zrobiłem w http://badanianabron.pl/ mimo że nie jestem z Katowic - ale najszybciej (2h wszystko) i nataniej (400pln) co znalazłem w szeroko rozumianej okolicy.
Mając członkostwo w stowarzyszeniu oraz badania składasz papiery (dwa powyższe oraz podanie) do WPA Komendy Wojewódzkiej. Oni prowadzą weryfikację (czyś niekarany, do tego odwiedzi dzielnicowy) i informują o terminie egzaminu.
Egzamin to prawo (ustawa o broni i amunicji, rozporządzenia o 1. transporcie 2. przechowywaniu, 3. wzorcowy regulamin strzelnic) - 10 pytań jednokrotnego wyboru - musisz mieć 100%, ale to proste, oraz egzamin praktyczny - tu zależy co dana WPA wymyśli, ale zwykle jest pistolet, strzelba i karabin. Plus jakaś broń do rozłożenia i nazwania części.
Ja miałem P83, mossberg i AKMS, do rozkładania P83. Zdałem, owszem stres bo trafić trzeba ale poszło dobrze - P83 46pkt (wymanagne 35), mossberg 3/3 trafione (wymagane 2), kałach 9/10 (wymagane 8/10).
Pozwolenie - 10 sztuk dowolnej broni kaliber do 12mm i nie automat. A że wszystkie karabiny szturmowe (AK, AR, czyli M16, i inne takie) mają wersję na rynek cywilny, albo ktoś je przerabia na rynek cywilny (pozbawia możliwości strzelania ogniem ciągłym) - to praktycznie mogę mieć wszystko.
Jak będę chciał więcej niż 10, też mogę, tylko muszę papiery złożyć. 10 dają bez pytania.
wiadomo, trzymac musisz w sejfie czy pod jakim kluczem co w przypadku nagłej konieczności użycia jest tak samo pomocne jak ten koń w stadninie com wyżej wymyślił...echhh, nie wiem nie kalkuluje mi sie to jakoś...co sądzicie?
Owszem ale kosztuje (podobnie jak członkostwo co roku), do tego musisz się wstrzelić w termin. Przy kolekcjonerskim nic z tych rzeczy - masz i koniec. Do tego przy sportowym na każdy kaliber musisz wykazywać starty - czyli mając .22LR, .223, 9x18, 9x19, 7,62 oraz 5,56 - musisz mieć 6 startów. Przy kolekcjonerskim - zero. I zero kosztów.
Ale ja czekam na dzielnicowego i czekam i doczekać się nie mogę. Coś nie chcę im się skontrolowac warunków przechowania:)
Poza tym - jakich antyterrorystów - ja mam broń legalnie, z papierami, itp.
@marniok: "broń w domu? jakoś się bym bał, na serio."
Ale czego byś się bał? Mam szafę na broń zgodnie z przepisami, do tego zamek szyfrowy coby dzieci kiedyś nie wyniuchały kluczy. Szafa 120kg przyśrubowana 300kg śrubami do żelbetowej podłogi - rozwalenie czy zabranie tego zaalarmowałoby pół osiedla. Zresztą - przyjedź to zobaczysz, zapraszam:)
Terroryści mają lepsze zabawki i przypuszczam taniej:)
W Polsce jest ok 10 tys kolekcjonerów, nie słyszałem o napadzie na ani jednego:)
EDIT
Jefyne, co mogłoby w tym wątku zainteresować jakiekolwiek służby, to kolegi wpis sugerujący posiadanie przez kolege Tecumseca jakiegoś nielegalnego Kałacha.
No i jest to klasyczne złamanie 8 przykazania.
Chcę wierzyć, że kolega robi to z glupoty, nie podłosci...
Może, tylko jeszcze jedno.
Na strzelnicy 1 kulka 9mm kosztuje 2,50. Ja mam za 85gr - 1pln (zależy jaka amunicja i ile kupię).
7,62 kosztuje na strzelnicy 3,50. Ja ostatnio kupiłem za 95 groszy.
no ale teoretyczna sytuacja, ktoś ci robi włam w nocy, zanim wyjme broń z szafy (zamknięta na trzy spusty, szyfr, nerwy, pospiech), załaduje magazynek nabojami (nerwy) to różnie może być,
jak to zorganizować od strony praktycznej?
No ale co do włamu - jeśli Ci ktoś nagle wskoczy przez zamknięte okno to nic nie zrobisz, choćbyś broń miał naładowaną w szufladzie. Jeśli zaś usłyszysz kogoś grzebiącego w zamku itp - to spokojnie masz czas.
A po co magazynek ładować nabojami, że się zupełnie niewinnie spytam? :D