Bł. Jerzy Popiełuszko
Módl się za nami
+

19 października 1984 godz.18.00 – Ks. Jerzy prowadzi nabożeństwo różańcowe w kościele Świętych Polskich Braci Męczenników w Bydgoszczy, dokąd udał się samochodem ze swym kierowcą, Waldemarem Chrostowskim.
19 października 1984, ok. godz. 22.00 – W drodze powrotnej do Warszawy, w okolicach miejscowości Przysiek k. Torunia, ks. Jerzy zostaje uprowadzony przez funkcjonariuszy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych: Grzegorza Piotrowskiego, Leszka Pękalę i Waldemara Chmielewskiego. Związany, skatowany bestialsko, wepchnięty do bagażnika samochodu i na tamie włocławskiej – w worku, obciążony kamieniami – wrzucony do Wisły.

19 października 1984 godz.18.00 – Ks. Jerzy prowadzi nabożeństwo różańcowe w kościele Świętych Polskich Braci Męczenników w Bydgoszczy, dokąd udał się samochodem ze swym kierowcą, Waldemarem Chrostowskim.
19 października 1984, ok. godz. 22.00 – W drodze powrotnej do Warszawy, w okolicach miejscowości Przysiek k. Torunia, ks. Jerzy zostaje uprowadzony przez funkcjonariuszy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych: Grzegorza Piotrowskiego, Leszka Pękalę i Waldemara Chmielewskiego. Związany, skatowany bestialsko, wepchnięty do bagażnika samochodu i na tamie włocławskiej – w worku, obciążony kamieniami – wrzucony do Wisły.

Otagowano:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
I proszę o następnego, charyzmatycznego, pokornego kapłana - koniecznie wierzącego w Boga.
To było tak: odwiedzała nas kiedyś w niedzielę i poszła z nami na mszę. Wkrótce miała iść na planowany zabieg. Pyta mnie, czy iść do spowiedzi teraz, na mszy, czy w szpitalu przed zabiegiem.
- Jak masz taką alternatywę, idź od razu.
Posłuchała mnie. Spowiadał akurat x. Krzysztof, wikariusz, dr teologii. On był idolem x. Jerzego, wtedy jeszcze nie błogosławionego.
- Będę się za panią modlił do x. Jerzego o wstawiennictwo, obiecał.
W szpitalu nie wzięli pod uwagę b. ważnej rzeczy, dość, że znalazła się w stanie krytycznym, z bardzo niskimi szansami na przeżycie.
No, nie będzie wielkim spoilerem, jak zdradzę, że finalnie przeżyła i żyje do dziś. Kilka lat później zwierzyła mi się, że leżąc na ojomie w stanie braku przytomności i przytomności "widziała" na szybie okna pogodne oblicze x. Jerzego. Oblicze znikło, gdy Matce zaczęło się mieć na życie.
takbylo.pl
z Twittera:
@MajaNabzdyjak
Jeśli ktoś kiedyś zapyta, czym była komuna, pokażcie mu zdjęcie ojca Jerzego Popiełuszki...
Była wybitym zębem, zerwanym paznokciem, uciętym językiem, połamanymi palcami.
Była przypaloną skórą.
Śmiercią bez daty i grobu.
Łzami i oczami, które nie dały rady płakać.
To była komuna.
+++
I póki się nie wyjaśni, nie zacznie się IV.
tu Karnowski napisał to, co napisałam w wątku o Czwartej RP, ale nie wysłałam, nie chciałam już.
Bo każdy wrażliwy człowiek to widzi, i nikt nie wie jak to sie skończy.
Dowiedziałem się że co roku orkiestra ta towarzyszy Drodze Krzyżowej w Warszawie na Żoliborzu gdzie w kościele św Stanisława Kostki jest muzeum błogosławionego. Miałem okazję być w nim z całą rodzina w czasie naszego pierwszego wyjazdu na MN. @Erka nam wtedy towarzyszyła i bardzo pomagała, za co jeszcze raz jej dziękujemy.
https://ipn.gov.pl/dokumenty/zalaczniki/1/1-23362.jpg
Widać też, niestety, jak skutecznie zatarto kilka kluczowych kwestii. Tak naprawdę nie wiadomo bowiem jakie były krótkoterminowe cele zbrodni. Raczej nie chodziło o zastraszenie bł. Jerzego bo dowody wskazują, że od początku miał on zginąć. Z kolei do "uciszenia go" i zastraszenia innych wystarczyłoby zwykłe morderstwo wykonane przez "nieznanych sprawców". Ślady tortur wskazują, że albo zbrodniarze byli zaślepieni nienawiścią, albo, że chcieli od ks. wydobyć jakieś informacje. Zwłaszcza jeżeli weźmie się pod uwagę, przesłanki wskazujące, że bl. kapłana przez 5 dni przetrzymywano i katowano w Borach Kazuńskich...
Bardzo sie starał żeby nic nie powiedzieć.
Linkuję zatem do programu z wykazem wszystkich odcinków. Może w końcu to uporządkują.
https://vod.tvp.pl/website/glebia-ostrosci,40898677/video
https://vod.tvp.pl/video/glebia-ostrosci,non-omnis-20102019,44948593
+++
+++
Szyskim z mojej parafii a opisaną herstorię na jakąś stronkę zbierającą świadectwa do betafiksacji czy tam kanonacji.
Ale nie nadeszła żadna informacja zwrotna.
+