Dziś ważna rocznica!
Mianowicie, rocznica bitwy pod Suchymi Krutami.
Kto jest w stanie bez googlowania napisać między kim a kim i z grubsza kiedy odbyła się ona?
Kto jest w stanie bez googlowania napisać między kim a kim i z grubsza kiedy odbyła się ona?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ovaj, to właśnie Przemysł Ottokar II miał śmiały plan zostania niemieckim cysorzem, na co bracia Niemcy totalnie spanikowali i wybrali kogokolwiek bądź, byle nie Czechity, który rządził całą Austrią.
Dana bitwa to było starcie Niemcow (i Węgrów) z Czechami (i Polakami). Była ona debiutem dwóch ważnych hycleroskich rodzin - Habsburgów i Hohenzollernów. Przed tą bitwą ich nie było na świecie, po bitwie - Hanbsburgowie łyknęli Austrię, a zaś Hohenzollern - wdowę po książęciu wrocławskim, która była z jakiejś poważniejszej niemieckiej dynastii, dzięki czemu ta gałązka Zollernów mogła się jakoś wydźwignąć.
Najzabawniejsze jest, że w kancelarii Przemysłowej znaleziono brudnopis listu, w którym wzywa się braci-Polaków to walki z odwietrznym teutońskim najeźdźcą. Niezłe, co?
W skrócie: Były w Europie Środkowej dwie dynastie, które miały ciekawy pomysł na zjednoczenie regionu i zrobienie z niego potęgi - Przemyślidzi i Jagiellonowie. Obie zostały załatwione przez Hapsburgów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Suchymi_Krutami
Czechici ów walor bardzo dawno utracili.
Nigdy, ale to nigdy nie potrafiłem zrozumieć istniejącej w części polskiej prawicy masochistycznej fascynacji Czechami i ich polityką.
Niniejszym polecam linkę do artykułu blogowego pod wymownym tytułem Czechoza:
stanczyk1.blogspot.com/
Na zachęte fragmencik:
"...otóż asumpt do niniejszego wpisu dała uwaga Dariusza Gawina rzucona przy okazji jednej z dyskusji z jego udziałem jakie oglądałem ostatnio na tubie, wspomniał on iż po śmierci Heydricha*, tego od zagłady Żydów, blisko 200 tysięcy Czechów demonstrowało na placu Wacława ślubując wierność Hitlerowi i III Rzeszy z podniesionymi w faszystowskim geście rękoma a, dodajmy już od siebie, łącznie we wszystkich lojalistycznych manifestacjach wzięło udział ponad 600 tysięcy z nich, począwszy od członków ówczesnych elit politycznych i kulturalnych a na robotnikach i chłopach skończywszy !"
* Na w/w Heydricha dwójka czesko-słowackich Cichociemnych urządziła nie do końca udany zamach. Na szczęścia rannego hitlersyna dobiła w wyniku szpitalnych powikłań matka Sepsa.
Kiedy to Kazimierz Wlk. wynegocjował zrzeczenie sie tutułu Król Polski przez Prażanina i uznał status quo - Śląsk przy Czechach,98,7% książąt śląskich złożyło hołdy lenne w Pradze
Kazio Wielki odgrodził sie orlimi ogniazdami od czeskiego juz Śląska.
Moze owe gniazda spowodowały najskoppjnejszą granice Rzeczpospolitej?
Tego bowiem dnia, w roku 1569, krur August Zygmunt de J. łaskawie pokwitował Unię Lubelską. Dzięki temu można twierdzić, że nie całe panowanie tego pana było nieudane.
1:1
Dodajmy, że tegoż dnia, ale roku 1187 odbyła się bitwa pod Hittin, która była końcem znaczenia Królestwa Jerozolimskiego.
Czechici zajumali nam złoty tron Karola Wielkiego podarowany Bolesławowi przez kabaret Otto.
Koham Pougsów