Spargelnzeit

Był wątek o takim tytule, lecz nie pamiętam już na, którym forumku.

Wczoraj mielimy rocznicę ślubu i przygotowałem take coś:


image

Dorsz pod beszamelem.
Dorsza posolić i usmażyć.
Młode ziemniaczki ugotować.
Szparagi podgotować.
Beszamel zrobić.
Zmieszać wszystko razem i podać na stół.

Komentarz

  • Gratulacje!
    Która rocznica?
  • Straciłem już rachubę. Na pewno już bym wyszedł.
  • Jako absolutnie wierny miłośnik szparagów zielonych, pochwalam.
    Małzonkom życzę i winszuję i pozdrawiam.
    Niech Wam szparagi towarzyszą w dalszym zyciu ( zartobliwie )
    Niech Wam Pan Bóg błogosławi ( poważnie )
  • No więc też mi się zdaje, że zielone lepsze.
  • zielone!
  • trep napisal(a):
    Straciłem już rachubę. Na pewno już bym wyszedł.
    :D
  • zielone ok
    bardziej lubiane we Włoszech, cienkie
    u nasz idą i takie i takie, zależy, czy jest ktoś do obierania czyli jo
    kiedyś z pleśniowym serem i truskawkami, teraz prostota, brązowe masło i parmezan albo dżugalis ? z Litwy
    a jak coś zostanie, to rano z jajecznicą lub sadzonym
    aha, robię nieeekologicznie w alufolji i w piekarniku
  • Najgorsze to czekanie. Najlepiej ze trzy sezony od sadzenia do pierwszego zbioru.
  • Kolega uprawia szparagi???
    Szacun
    W mojej rodzinie dziadek kiedyś troche, ale szybko mu przeszło
  • W sumie warto. Uprawa jest łatwa. Niewielki areał zaspokaja własne potrzeby. Dodatkowo ćwiczyć się można w cnocie cierpliwości i planowania w dłuższej perspektywie.
  • Kurcze...musimy sie zainteresować.
  • białe z dobrego źródła bezkonkurencyjne.
  • ...ładne kieliszki, huta Zawiercie?
  • Dunno, kupywane w sklepie z kryształami.
  • Kiedyś byłem za wymyślaniem. Szparagi w panierce z sezamu.
    Kluski śląskie z patelni.
    Teraz zasada jedna - raz grzać
    No chyba że resztki
  • trep napisal(a):
    Dunno, kupywane w sklepie z kryształami.
    Guglnęłam co to za firma Dunno, bo o takej nie słyszałam.
    Żesz Ty... :D
  • Jako przystawka - rewelacja! Bardzo pyszne a przygotowania praktycznie nie ma.

    >smarujemy szparagi oliwą
    >prószymy solą i pieprzem
    >owijamy wąskimi paskami ciasta (za przeproszeniem) francuskiego, tak w zygzak
    >do rozgrzanego piekarnika na 200 st.

    mmmmm
  • Folia Alu
    Trochę masła na spod szparagi jakie tam kto chce, szczypta cukru, szczypta soli. Zawinąć i na pół godziny do piekarnika. Wszystkie soki zostają w środku.
    A potem kto tam co chce.
    Masło
    Ser pleśniowy blue, truskawki orzechy, czekolada, szynka, rybki.
    Bułka tarta na maśle (po polsku)
  • Michał5 napisal(a):
    Kurcze...musimy sie zainteresować.
    Tu ciekawostka hodowlana.

    Nastąpiła potrzeba, by szparag zechciał przenieść się na Nowe, Lepsze Poletko.
    Wykopywanie karp to wiele dłubania. Przy największej delikatności niemożliwością jest brak uszkodzeń odnóg korzeni.
    Mimo to - przeniesione karpy przyjęły się, zaś resztki pozostałe na starym miejscu zadziwiły sąsiada który przybył na pomoc z orką. Bardzo rozrosły się te szparagi pod ziemią. Cóż za żywotna roślina.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.